Και προτάσεις για το έργο της ανάπλασης του παλιού λιμανιού

01/07/2012 - 05:56
Νέα πρόταση σχετικά με το έργο της ανάπλασης του λιμανιού της Μύρινας κατέθεσε ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου η «Ανεμόεσσα».
Νέα πρόταση σχετικά με το έργο της ανάπλασης του λιμανιού της Μύρινας κατέθεσε ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου η «Ανεμόεσσα», μετά τις συναντήσεις που είχε με το δήμαρχο Αντώνη Χατζηδιαμαντή, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και τον εργολάβο του έργου. Σύμφωνα με την «Ανεμόεσσα», σκοπός των συναντήσεων ήταν η βελτίωση της διαμόρφωσης του λιμανιού της Μύρινας και για αυτό κατατέθηκε μία προκαταρκτική πρόταση σημειακών παρεμβάσεων επί της υφιστάμενης μελέτης για την παραλιακή ζώνη.

Η πρόταση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποσκοπεί σύμφωνα με την «Ανεμόεσσα» στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του λιμανιού της Μύρινας, «μίας ζώνης που φιλοδοξεί να λειτουργήσει πλέον - μετά τη λειτουργία του νέου λιμανιού - ως ζώνη κεντρικών λειτουργιών πόλης και παράλληλα ως ζώνη αναψυχής και τουρισμού. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός αποσκοπεί να διατηρήσει και να αναδείξει τις βασικές αρχές και χαράξεις της αρχιτεκτονικής λύσης, αλλά παράλληλα να καταστήσει το χώρο πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο βιώσιμο.».
Σύμφωνα με την πρόταση, κατ’ αρχάς απομακρύνεται η ζώνη στάθμευσης αυτοκινήτων από το θαλάσσιο μέτωπο, «τόσο για λόγους οπτικής όχλησης της ζώνης αναψυχής εκατέρωθεν, όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας και της ηχορρύπανσης». Ακόμη, προτείνεται δραστική μείωση των θέσεων στάθμευσης και μετάθεσή τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μόνον προσωρινή στάση αυτοκινήτου, για την κάλυψη αναγκών του Δήμου αλλά και φορτοεκφόρτωσης των σκαφών αναψυχής.
Ακόμη στην πρόταση περιλαμβάνεται η οργάνωση για την κυκλοφορία πεζών, αφήνοντας διακριτούς χώρους καθιστικών, ενώ αυξάνει δραστικά το πράσινο δημιουργώντας δύο υπερυψωμένες ζώνες πρασίνου με χαμηλή και ψηλή φύτευση και με καθιστικά.

Και αλέες
Επιπλέον, προτείνεται να δημιουργηθούν αλέες καθιστικών κάτω από μουριές μπροστά από τα καταστήματα, που θα σκιάσουν τις όψεις τους και θα βελτιώσουν σημαντικά το μικροκλίμα. Επιπλέον, η φύτευση σε επιλεγμένες θέσεις δύο πλατάνων που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για το χώρο, ενώ διατηρείται η ιδέα των φοινικόδενδρων ως δηλωτική φύτευση που συνδέεται με το λιμάνι.
Τέλος, προτείνεται η μείωση των φωτιστικών ιστών και η μεταφορά τους σε άλλη θέση στο νέο λιμάνι ή μείωση της έντασης των λαμπτήρων στο μισό και παράλληλα τον έμμεσο φωτισμό των δένδρων, δημιουργώντας ένα ηπιότερο και φιλικότερο περιβάλλον τη νύχτα, όταν συγκεντρώνεται πολύς κόσμος για λόγους κοινωνικής συναναστροφής και αναψυχής.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή Λήμνου τονίζει ότι το έργο ήδη βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης και οποιαδήποτε αλλαγή στην αρχική μελέτη είναι ανέφικτη. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να προχωρήσει στη φύτευση όσο περισσότερων δέντρων ήταν δυνατό, με κύριο στόχο το λιμάνι της Μύρινας να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή όψη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey