Φτωχότερη θα είναι τη φετινή χρονιά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο, αφού εξ αιτίας της κρίσης θα παραμείνει κλειστό ένα σχολείο, το μοναδικό ιδιωτικό σχολείο της Λέσβου, το οποίο, όπως ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος, αναστέλλει τη λειτουργία του για το σχολικό έτος 2010 - 2011.
Φτωχότερη θα είναι τη φετινή χρονιά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο, αφού εξ αιτίας της κρίσης θα παραμείνει κλειστό ένα σχολείο, το μοναδικό ιδιωτικό σχολείο της Λέσβου, το οποίο, όπως ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος, αναστέλλει τη λειτουργία του για το σχολικό έτος 2010 - 2011. Η οικονομική δυσπραγία που πλήττει κατά κύριο λόγο τα μεσαία στρώματα, στα οποία κι ως επί το πλείστον απευθυνόταν το Σχολείο, είναι η αιτία που φέτος παρατηρήθηκε μειωμένο ενδιαφέρον εγγραφών και μάλιστα από μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Τα Εκπαιδευτήρια, που διατηρούν όλες τις υπόλοιπες μονάδες τους, ευελπιστούν η κρίση να είναι παροδική και η αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου να διαρκέσει μόνο ένα χρόνο.
Με μια λιτή ανακοίνωση, που όμως δίνει σαφέστατα το στίγμα τού τι ακριβώς συμβαίνει, ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνος, Στρατής Πλάτων, δημοσιοποίησε χθες την απόφαση του συγκροτήματος να μη λειτουργήσει φέτος το Δημοτικό Σχολείο.
«Πανικός…»
«Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να ανακοινώσουμε την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού μας Σχολείου για το σχολικό έτος 2010 - ‘11», τονίζει ο κ. Πλάτων, που αμέσως μετά στην ίδια ανακοίνωση περιγράφει και το «περιβάλλον πανικού» στο οποίο και αποδίδει την απροθυμία να πληρώσουν οι γονείς για ιδιωτικό σχολείο: «Με ειδήσεις που εδώ και μήνες αναφέρονται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με τίτλους όπως “η Ελλάδα εκτέθηκε”, “το ευρώ απειλείται”, “θυσίες από τους δημόσιους υπαλλήλους”, “φωτιά στην τσέπη του καταναλωτή”, “ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις της ΔΕΗ”, “οικονομική κρίση και χρέος των Ελλήνων μέχρι τα αυτιά”, είναι απόλυτα φυσικό και αναμενόμενο να οδηγήσει δυστυχώς αρκετούς από τους γονείς σε προσωρινή αναβολή φοίτησης των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και στο μοναδικό ιδιωτικό σχολείο της πόλης μας.»
Ο ίδιος σημειώνει: «Στο Σχολείο μας φοιτούσαν πάντα μαθητές με γονείς δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.»
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλάτων μιλώντας στο «Ε», παρ’ ότι το ύψος των ετήσιων διδάκτρων ήταν προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Μυτιλήνης και συγκριτικά πολύ χαμηλό σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα για τις ίδιες παροχές, αρκετές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον, ειδικά μετά και τις μειώσεις που έγιναν - οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν δύο και πλέον μισθούς σε ετήσια βάση -, να αντεπεξέλθουν. «Άλλωστε», συνέχισε ο ίδιος, «το Σχολείο μας δε βασιζόταν κατά κύριο λόγο στους πλούσιους και στους μεγαλοεισοδηματίες και ο πανικός που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης ήταν επόμενο να μας επηρεάσει.»
Είναι αξιοσημείωτο και ενισχυτικό της άποψης πως στην κρίση και στον πανικό που την περιβάλλει οφείλεται το μειωμένο ενδιαφέρον, το γεγονός πως δεν υπήρξε «διαρροή» μαθητών απ’ τις μεγάλες τάξεις, αλλά στις μικρές. Σε εκείνους, δηλαδή, που έχοντας αρκετά χρόνια μπροστά για να τελειώσουν τα παιδιά τους το δημοτικό, επιδρά πιο καθοριστικά το όλο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας.
Συνεχίζουν…
Τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνος συνεχίζουν τις λοιπές εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες με τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που φέτος μπαίνουν στο 51ο έτος λειτουργίας τους, με τη Σχολή Πληροφορικής που φτάνει στο 23ο έτος, με το Νηπιαγωγείο που έχοντας ήδη συμπληρώσει τρία σχολικά έτη ζωής μπαίνει στο τέταρτο, αλλά και με το νεοϊδρυθέντα Παιδικό Σταθμό.
Ο κ. Πλάτων, που σημειωτέον τις προηγούμενες μέρες επικοινώνησε προσωπικά με όλους τους γονείς που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γράψουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο ώστε να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις των Εκπαιδευτηρίων, θέλει να διατηρεί την αισιοδοξία του πως η αναστολή της λειτουργίας του Δημοτικού δε θα διαρκέσει πολύ.