Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο χθεσινό μας δημοσίευμα για τα καύσιμα, στο οποίο και απάντησε επαναδιατυπώνοντας και πάλι τη θέση πως θα επιλύσει το θέμα.
Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο χθεσινό μας δημοσίευμα για τα καύσιμα, στο οποίο και απάντησε επαναδιατυπώνοντας και πάλι τη θέση πως θα επιλύσει το θέμα, «θα βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά», δίνοντας τη δυνατότητα να γίνει η επένδυση δεξαμενών υγρών καυσίμων στη Λέσβο. Επί της ουσίας, η μόνη είδηση που προκύπτει απ’ την απάντηση του Γιάννη Λέκκα είναι πως έχει ήδη τελειώσει η διαβούλευση για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) το Μάιο, κάτι που σημειωτέον μόνο σαφές δεν είχε γίνει δύο μήνες τώρα. Τουναντίον μάλιστα, δεδομένων των συσκέψεων που συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα, και μόλις πριν δυο βδομάδες, κάποιοι φορείς εξακολουθούσαν τη διαδικασία διαμόρφωσης προτάσεων προκειμένου να τις υποβάλουν στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου σα να μην είχε κλείσει η διαβούλευση.
Στο χθεσινό μας δημοσίευμα θυμίζουμε πως αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι επί εφτά χρόνια τώρα το νησί της Λέσβου δε διαθέτει δεξαμενές υγρών καυσίμων. Όσο για τη μοναδική τέτοια επένδυση που υπάρχει ενδιαφέρον να γίνει, αντί να υποστηρίζεται απ’ την ίδια την Πολιτεία, όπως γίνεται απ’ τους αυτοδιοικητικούς φορείς, βρίσκει ολοένα και καινούργια εμπόδια. Εκπρόσωπος των επενδυτών, ο κ. Ευγένιος Καυλακώνης απ’ την «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.» που επιδιώκει χρόνια τώρα να επενδύσει στη θέση «Λαφτσή» του δήμου Θερμής, κατήγγειλε τον περιφερειάρχη ότι εμποδίζει με την πρακτική του την επένδυση.
Η τροποποίηση των ΚΑΖ και ειδικότερα του ΚΑΖ Μιστεγνών είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί και να γίνει η επένδυση της «Ενεργειακής Μυτιλήνης Α.Ε.», αφού η οικοπεδική έκταση που έχει αγοραστεί απ’ την εταιρεία απέχει λιγότερο της προβλεπόμενης απόστασης απ’ τα υφιστάμενα όρια του ΚΑΖ.
«Τέλειωσε η διαβούλευση»
Στην απάντησή του ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι με πραγματική αγανάκτηση διάβασε το ρεπορτάζ «για δήθεν καθυστέρηση στην υλοποίηση μιας επένδυσης στη Λέσβο και στη διαδικασία τροποποίησης του Καταφυγίου στην περιοχή Λαφτσή», προσθέτοντας: «Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα της δημιουργίας δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στη Λέσβο, αφού η βούληση και η πρακτική της Περιφέρειας και εμένα προσωπικά είναι η υποστήριξη όλων των επενδύσεων που είναι σκόπιμες και βιώσιμες για την ανάπτυξη του τόπου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έθεσα το θέμα αυτό, για το οποίο με καταγγέλλουν σήμερα, στις άμεσες προτεραιότητές μου, προκειμένου να μην ευθύνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η Περιφέρειά μας στη μη υλοποίηση κάποιας επένδυσης που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί.»
Απαντώντας στα «7 χρόνια φαγούρας», ο κ. Λέκκας σημειώνει: «Βεβαίως και η άσκηση πολιτικής έχει συνέχεια, για αυτό και σε δηλώσεις μου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ είχα πει ότι είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που “δε φοβάμαι να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά”. Εμμένω στη δήλωσή μου αυτή στηρίζοντάς την με πράξεις, όπως στηρίζω αμέριστα και την υπηρεσία που υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο. Ενημερώσαμε τον υποψήφιο επενδυτή για όλα αυτά που προαναφέραμε, και ότι η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου και ότι ξεκίνησε άμεσα η αξιολόγηση από την υπηρεσία μας των θέσεων των ΚΑΖ, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.»
Συνέχεια καταγγελιών
Απ’ την πλευρά του ο εκπρόσωπος των επενδυτών επιμένει πως «ο κ. Λέκκας κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του για να εμποδίσει την επένδυση, ακόμη και ψευδόμενος». Συνεχίζοντας μετά τα ερωτήματα που διά του χθεσινού μας δημοσιεύματος είχε απευθύνει στον περιφερειάρχη, ο κ. Καυλακώνης τονίζει πως η Περιφέρεια θα μπορούσε ακόμη και τώρα να προχωρήσει σε τροποποίηση μεμονωμένα κάποιων ΚΑΖ, όπως έγινε το διάστημα 2004 - 2006 όταν κατήργησε το καταφύγιο της Ικαρίας, έκανε δύο τροποποιήσεις στη νήσο Σάμο και τέσσερις στη νήσο Χίο. Ομοίως μπορεί να κάνει τροποποιήσεις ΚΑΖ, σύμφωνα με τον ίδιο κι εντός κυνηγετικής περιόδου, με την πρόβλεψη να ισχύσουν απ’ την επόμενη κυνηγετική περίοδο. «Προσωπικά πιστεύω - υποστήριξε ο κ. Καυλακώνης - ότι συμφέρει όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ακόμη και την ΕΚΟ, να γίνουν αποθηκευτικοί χώροι στο νησί από μια ανεξάρτητη επιχείρηση, που θα μπορεί να τις εξυπηρετεί. Ενδεχομένως όμως αυτή η προοπτική να μη συμφέρει κάποια στελέχη που βάζουν σε προτεραιότητα τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, και ο νοών νοείτω.»