Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συστήματος ασφάλισης που επιχειρεί το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Απασχόλησης, εντάσσεται και ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συστήματος ασφάλισης που επιχειρεί το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Απασχόλησης, εντάσσεται και ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Ο ΑΜΚΑ ουσιαστικά αντικαθιστά τον Αριθμό Μητρώου, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση. Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του νέου συστήματος, το υπουργείο έχει δημιουργήσει γραφεία ΑΜΚΑ σε ασφαλιστικά ταμεία σε όλη την Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση… το Βόρειο Αιγαίο, που φαίνεται πως ανήκει σε άλλη χώρα!
Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, με τη δημιουργία δικτύου γραφείων ΑΜΚΑ σε όλες της περιφέρειες της χώρας, καθώς και μέσω των ΚΕΠ. Το Βόρειο Αιγαίο είναι η μόνη Περιφέρεια που εξυπηρετείται για αυτήν τη διαδικασία μόνο μέσω των ΚΕΠ, αφού απουσιάζει από το «χάρτη» των γραφείων ΑΜΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
Τι είναι ο ΑΜΚΑ
Ο ΑΜΚΑ αποτελεί ουσιαστικά την ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε εργαζομένου, συνταξιούχου και προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του στη χώρα μας. Στόχος είναι μέσω του ΑΜΚΑ οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται πιο εύκολα και γρήγορα σε όλες τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση όπως: έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, έκδοση ή ανανέωση του βιβλιάριου ασθένειας, λήψη σύνταξης ή οποιεσδήποτε παροχές, επιδόματα και βοηθήματα.
Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 2009 και ήδη αρκετοί πολίτες έχουν φροντίσει να πάρουν το σχετικό αριθμό. Η απόδοσή του γίνεται σε όλα τα ΚΕΠ και τα γραφεία ΑΜΚΑ που λειτουργούν σε ασφαλιστικά ταμεία. Στη Λέσβο όμως, και γενικά στο Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει οι πολίτες ν’ απευθύνονται μόνο στα ΚΕΠ, αφού δεν υπάρχει κανένα γραφείο ΑΜΚΑ.
Σε σχετική ερώτηση του «Ε» στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΑΜΚΑ για το γεγονός ότι έχει παραληφθεί το Βόρειο Αιγαίο από το «χάρτη» των γραφείων ΑΜΚΑ, η απάντηση ήταν ότι «υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν το ίδιο από τα ΚΕΠ. Εξάλλου και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει μόνο ένα γραφείο, στο ΙΚΑ Ρόδου».
Γιατί άραγε και στη Μυτιλήνη δε λειτούργησε ούτε ένα έστω ΑΜΚΑ στο ΙΚΑ; Για ποιο λόγο τελικά λειτουργούν γραφεία ΑΜΚΑ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αν ούτως ή άλλως μπορούν μέσω των ΚΕΠ να εξυπηρετηθούν οι πολίτες; Οι απαντήσεις προφανώς θα... φανούν από το Σεπτέμβριο, όταν όλοι θα σπεύδουν στα ΚΕΠ την τελευταία στιγμή για να εξυπηρετηθούν και θα «μπλοκάρουν» κάθε άλλη λειτουργία.