Με την κυβερνητική δέσμευση ότι το φετινό καλοκαίρι η μαρίνα Μυτιλήνης, η ανεκμετάλλευτη σημαντική αυτή τουριστική υποδομή της Λέσβου, θα λειτουργήσει, αρχίζει παράλληλα και η συντονισμένη προσπάθεια να παραχωρηθεί στο δήμο Μυτιλήνης ο περιβάλλων χώρος του έργου.
Με την κυβερνητική δέσμευση ότι το φετινό καλοκαίρι η μαρίνα Μυτιλήνης, η ανεκμετάλλευτη σημαντική αυτή τουριστική υποδομή της Λέσβου, θα λειτουργήσει, αρχίζει παράλληλα και η συντονισμένη προσπάθεια να παραχωρηθεί στο δήμο Μυτιλήνης ο περιβάλλων χώρος του έργου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις ευπρεπισμού και ανάπλασης της βιτρίνας της πόλης, του Μακρύ Γιαλού. Όλης της παραλιακής ζώνης, που χρόνια τώρα θα μπορούσε να έχει αποδοθεί στους Μυτιληνιούς αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, αναβαθμίζοντας, όπως ήταν κι ο αρχικός σχεδιασμός όταν ξεκινούσε το έργο της μαρίνας, την περιοχή αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της λεσβιακής πρωτεύουσας.
Τα θέματα του περιβάλλοντος χώρου συζητήθηκαν σε σύσκεψη χθες υπό το Νίκο Σηφουνάκη στη Μυτιλήνη, ενώ λίγες μέρες πριν υπήρξε συνάντηση του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα Τουρισμού, στην οποία κι εξετάστηκε το πώς θα μεθοδευτεί σε πρακτικό επίπεδο ο στόχος να ανοίξει η μαρίνα σε λίγους μήνες.
Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Γιακαλής, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού τα Θεοφάνια στη Μυτιλήνη, ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα της μαρίνας, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει ο τουριστικός λιμένας.
Ο περιβάλλων χώρος
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης συγκάλεσε χθες το πρωί σύσκεψη στη Μυτιλήνη, όπου κι εξετάστηκε ένα θέμα που κατ’ επανάληψη έχει απασχολήσει το βουλευτή Λέσβου, αλλά και το δήμο Μυτιλήνης, ο περιβάλλων χώρος της μαρίνας. Στη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, του αντιδημάρχου Μυτιλήνης Παντελή Πατερέλλη, της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλας Ανδριώτου, του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Λέσβου, Σπύρου Καρδακάρη, του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ, Δημήτρη Φυτά, των εκπροσώπων του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΝΟΜ) Στρατή Μανιατέλλη και Μαρίνου Ζαχαρίου, αλλά και του αρχιτέκτονα Στρατή Φραντζέσκου που έχει εκπονήσει τις μελέτες για την ανάπλαση της περιοχής, εξετάστηκε πώς μπορούν να γίνουν τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα για τον ευπρεπισμό της περιοχής.
«Απ’ το 2000», είπε στο «Ε» ο κ. Πατερέλλης, «η προσπάθεια να γίνουν τα έργα που θα βελτιώσουν την εικόνα στον περιβάλλοντα χώρο, δηλαδή στην περιοχή απ’ το πάρκινγκ έως τη μαρίνα και απ’ τη μαρίνα έως το Ναυτικό Όμιλο, προσκρούει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, που δεν ανήκει στο δήμο, αλλά στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία και αρνείται να μας την παραχωρήσει. Ευελπιστούμε τώρα που οι κύριοι Σηφουνάκης και Χαλκιώτης ανέλαβαν να προωθήσουν το θέμα της παραχώρησης, να προχωρήσουν οι διαδικασίες και με τη χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ ο δήμος Μυτιλήνης να μπορέσει να κάνει τις αναγκαίες διαμορφώσεις-αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.»
Στην ίδια συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΝΟΜ έθεσαν επιμέρους αιτήματα για την περιοχή, που έγιναν δεκτά απ’ τον υφυπουργό, ο οποίος μετά τη συνάντηση σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε σχετικά: «Ελπίζω πως κάτι δρομολογήσαμε σήμερα. Θα παρακολουθήσω στενά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε επιτέλους ο κεντρικότερος στην πόλη χώρος αναψυχής και περιπάτου να παραδοθεί στη χρήση των πολιτών.»
Μικρά… θέματα
Πραγματικά είναι να αγανακτεί κανείς, όπως συνέχισε ο κ. Σηφουνάκης, για το γεγονός ότι τέτοια «μικρά θέματα» - όπως τα χαρακτήρισε - αφέθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς καμμία φροντίδα απ’ την Πολιτεία. Αυτή η αδιαφορία - κατά τη γνώμη του υπουργού - «άμβλυνε και το αισθητικό κριτήριο των πολιτών, αφού οι όποιες διαμαρτυρίες και προτροπές δε βρήκαν ανταπόκριση». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο Μακρύς Γιαλός, η βιτρίνα της πόλης, «πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να αποδοθεί ευπρεπισμένη, χωρίς να πνίγεται απ’ τα αυτοκίνητα και τις οσμές».
Ένα ακόμη «μικρό θέμα», μείζονος ωστόσο σημασίας για την πόλη στο οποίο έχει επενδύσει ο Νίκος Σηφουνάκης αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών χρόνια τώρα, είναι η μαρίνα Μυτιλήνης. Για την οποία, εμμέσως απαντώντας και σε πρόσφατο σχόλιό μας, αλλά και στην κριτική της τοπικής κοινωνίας που ζητά να λειτουργήσει το έργο, δήλωσε πως φέτος το καλοκαίρι ο τουριστικός λιμένας θα λειτουργήσει.
Συμμέτοχος ο δήμος
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε απ’ το αρμόδιο υπουργείο ο κ. Σηφουνάκης, όπως δήλωσε, «η απόφαση είναι να λειτουργήσει η μαρίνα Μυτιλήνης το συντομότερο δυνατόν με φορέα τον ΕΟΤ.» Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προς τούτο και σε συνεννόηση που είχα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ήδη κλήθηκε ο δήμος Μυτιλήνης, σε συνάντηση με το γενικό γραμματέα Τουρισμού, Γιώργο Πουσσαίο, όπου και έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχει ο δήμος Μυτιλήνης στην επιτροπή λειτουργίας (προσωρινή) της μαρίνας.» Ταυτόχρονα, και βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, όπως επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης, εκφράζοντας την ευχή επιτέλους το καλοκαίρι να ελλιμενίζονται και να εξυπηρετούνται σκάφη στη μαρίνα Μυτιλήνης, θα δρομολογηθεί νέος διαγωνισμός οριστικής λειτουργίας της.
«Στόχος μας είναι», δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, μιλώντας στο «Ε», «να ανοίξει μέχρι το καλοκαίρι, και με τη συμμετοχή του δήμου, η μαρίνα Μυτιλήνης. Έχοντας μια πολύ καλή σχέση με τον τέως δήμαρχο Ίου και νυν γενικό γραμματέα Τουρισμού, Γιώργο Πουσσαίο, θα είμαστε σε επαφή και συνεννόηση για το πώς θα λειτουργήσει το έργο ώστε η ανεκμετάλλευτη υποδομή, που χρόνια ρημάζει, να ζωντανέψει, ζωντανεύοντας και ο τουρισμός για τη Μυτιλήνη.»