Τα σκουπίδια «πνίγουν» τη Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
Τα σκουπίδια στη Μυτιλήνη είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στην πόλη. Ο Δήμος, χωρίς προσωπικό και πόρους, με ακινητοποιημένα οχήματα λόγω βλαβών, «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Τις μόνες ελπίδες γεννούν οι επικείμενες προσλήψεις συμβασιούχων.
Τα σκουπίδια στη Μυτιλήνη είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σε κάθε γωνιά της πόλης. Οι παραγεμισμένοι κάδοι σκουπιδιών που δεν αδειάζουν κάθε μέρα, τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια και τους δρόμους, τα Τσαμάκια που από «μπαλκόνι της πόλης» κατάντησαν χωματερή, τα άγρια χόρτα που πνίγουν ακόμη και κεντρικά σημεία της πόλης, η δυσοσμία στο πάρκινγκ αλλά και την προκυμαία, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μια άθλιας κατάστασης. Ο Δήμος, χωρίς προσωπικό και πόρους, με ακινητοποιημένα οχήματα λόγω βλαβών, «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Τις μόνες ελπίδες για βελτίωση των συνθηκών γεννούν οι επικείμενες προσλήψεις διμηνιτών και οκταμηνιτών συμβασιούχων στο Δήμο.

Στα κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης οι κάδοι δεν αδειάζουν κάθε μέρα. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν, ενώ η δυσοσμία λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών είναι αφόρητη. Πάρα πολλά είναι τα παράπονα για την κατάσταση της προκυμαίας. Στο πεζοδρόμιο από την πλευρά των τραπεζών και των καταστημάτων η δυσοσμία είναι αφόρητη, τα πεζοδρόμια δεν πλένονται, ενώ υπάρχουν ακόμα και πεταμένα σκουπίδια στο δρόμο. Την καθαριότητα της προκυμαίας έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο περίπου το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο, που την έχει αναθέσει σε εργολάβο. Η δυσοσμία, όμως, είναι το έντονο παράπονο των καταστηματαρχών της περιοχής, αλλά και των περαστικών. Ο εργολάβος στο πλαίσιο της σύμβασης απλά σκουπίζει τα πεζοδρόμια, ενώ το άδειασμα των κάδων είναι στην ευθύνη του Δήμου.
Στις σκέψεις του Λιμενικού Ταμείου τώρα, σε μια προσπάθεια ν’ αλλάξει η άθλια εικόνα της προκυμαίας, είναι να γίνεται πλύσιμο και απολύμανση των πεζοδρομίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να συζητηθεί ν’ αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο και το άδειασμα των κάδων, ώστε αυτό να γίνεται σε καθημερινή βάση.

«Κόλαση» στα Τσαμάκια
Τα Τσαμάκια, το αλσύλλιο απέναντι από την πλαζ, μοιάζουν με χωματερή. Πεταμένα κουτιά αναψυκτικών, συσκευασίες φαγητού, πλαστικά, σακκούλες παντού, ενώ τα άγρια χόρτα δημιουργούν εικόνα ζούγκλας.
Τα συνεργεία του Δήμου είναι προφανές ότι δεν περνούν από την περιοχή συχνά, από την άλλη μεριά όμως πολύ μεγάλη είναι και η ευθύνη των πολιτών, που δεν έχουν τη συνείδηση και την ευαισθησία να σεβαστούν το χώρο. «Ακόμη και αν καθαρίσουμε αύριο τα Τσαμάκια, μέσα σε λίγες ώρες θα είναι στην ίδια κατάσταση. Δυστυχώς…», λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Κουνιαρέλλης.
Ο κ. Κουνιαρέλλης αναφέρει επίσης ότι τα χόρτα κόβονται, όμως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργείται ξανά η ίδια εικόνα. Γείτονες, όμως, και συχνοί επισκέπτες της περιοχής λένε πως φέτος τα χόρτα, ιδιαίτερα στα πάνω τμήματα του άλσους, δεν κόπηκαν ποτέ!
Η ίδια κατάσταση και στον περιφερειακό δρόμο του Κάστρου και στη Φυκιότρυπα. Ξερά χόρτα και σκουπίδια παντού.
Ανάλογη είναι η εικόνα του δρόμου πίσω από το Νοσοκομείο, ο οποίος θυμίζει ζούγκλα, με τα ξερά χόρτα να φθάνουν σε μεγάλο ύψος, ενώ παντού στις άκρες του υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια.


Σκουπίδια παντού στην πυριτιδαποθήκη - χωματερή...

Στο πάρκινγκ

Στο κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης η κατάσταση πλέον μοιάζει με «μόνιμο κακό». Όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές - και φυσικά και η σημερινή - δεν έχουν καταφέρει να καθαρίσουν την «κόπρο» του πάρκινγκ. Τα ψαράδικα που πετούν τα ζουμιά από τις ψαροκασέλες όπου βρουν, οι Τσιγγάνοι που κάθε τόσο εγκαθίστανται εκεί δημιουργώντας σκουπιδότοπους, τα εγκαταλελειμμένα σάπια αυτοκίνητα. Όλα συναποτελούν μια μόνιμη και δυστυχώς μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Η ασφυκτική κατάσταση στην πόλη λόγω της έλλειψης καθαριότητας οδήγησε το Δήμο στο να ζητήσει τη βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου. Συνεργεία του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου ανέλαβαν πριν από δύο εβδομάδες να καθαρίσουν κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης όπως η Ερμού, η Καβέτσου κ.ά.. Δεδομένης της έλλειψης προσωπικού ήταν η μόνη λύση για να καθαριστούν κάποια σημεία της πόλης.
Παράλληλα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Κουνιαρέλλης, με επιστολή που έστειλε χθες στο δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, περιγράφει την κατάσταση που εμφανίζει σήμερα η υπηρεσία καθαριότητας και ζητά προσωπικό, οχήματα, νέους κάδους, υλικά (πίσσα και λάμπες) για απαραίτητες επισκευές, ενώ προτείνει επίσης να τοποθετηθούν δυο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας στην Υπηρεσία Καθαριότητας, με αρμοδιότητα να ελέγχουν την τήρηση καθαριότητας σε δημόσιους χώρους.
«Από τα 70 άτομα που είχε ο Δήμος για την καθαριότητα με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και συνολικά τα 170 άτομα για όλο το νησί, από 1ης Ιανουαρίου, μετά τη λήξη των συμβάσεων και την κατάργηση της απασχόλησης με “μπλοκάκι”, έχουμε για την πόλη της Μυτιλήνης κατά μέσο όρο με οκτώ με 15 άτομα. Δεν υπάρχει προσωπικό για τα απορριμματοφόρα, δεν υπάρχει προσωπικό για να βγει να καθαρίζει τους δρόμους. Τα περισσότερα απορριμματοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Από τα 30 που είχε μόνο η πόλη της Μυτιλήνης, έχουμε αυτήν τη στιγμή μόνο πέντε, τα περισσότερα από τα οποία τα έχω μετακινήσει από χωριά για να καλύψουν τις ανάγκες. Δυστυχώς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με ελάχιστο προσωπικό», λέει στο «Ε» ο κ. Κουνιαρέλλης.


...στα Τσαμάκια

Έλλειψη συνείδησης
Με δεδομένα τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Δήμο, η έλλειψη συνείδησης σεβασμού του περιβάλλοντος από τους πολίτες έρχεται να εντείνει το πρόβλημα. «Δυστυχώς ο κόσμος δε δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον. Πετάνε όπου βρούνε τα σκουπίδια τους, μέσα σε λίγες ώρες ένας χώρος που έχει καθαριστεί μπορεί να μοιάζει με χωματερή. Δεν έχει μάθει ο κόσμος να φροντίζει για την καθαριότητα της πόλης και του χώρου που ζουν», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.


Παναγιώτης Λενέτης, Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου:
«Γιατί δεν έκαναν τις εγκεκριμένες προσλήψεις οκταμηνιτών;»



«Το ζήτημα της καθαριότητας ξεκινά από το ότι όλα τα τελευταία χρόνια οι δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και την ΤΕΔΚ, αντί να παίρνουν μόνιμο προσωπικό έκαναν προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχους, “μπλοκάκια”), με αποτέλεσμα να φθάσουμε σήμερα να υπάρχει αυτή η έλλειψη προσωπικού. Πέρα απ’ αυτό, δε φρόντιζαν ν’ ανανεώνουν το στόλο των απορριμματοφόρων, ούτε να επισκευάζουν και να συντηρούν τον εξοπλισμό, γιατί τελικά απώτερος στόχος φαίνεται πως ήταν να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες. Εδώ και ενάμιση μήνα περίπου ο Δήμος είχε πάρει τις εγκρίσεις από τον υπουργό κ. Καστανίδη για τους οκταμηνίτες. Γιατί δεν τους έχουν πάρει ακόμη;
Εμείς ως Εργαζόμενοι είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις μας για την καθαριότητα τον Αύγουστο, σε συνέντευξη Τύπου που οργανώσαμε. Προγραμματίζουμε ημερίδα το φθινόπωρο με όλους τους φορείς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη δημοτική αρχή βέβαια, και τις δημοτικές παρατάξεις, όπου θα παρουσιάσει ο καθένας τις θέσεις του για την καθαριότητα συνολικά. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο η αποκομιδή, είναι η διαχείριση, είναι η ανακύκλωση, είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις που θα βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα συνολικά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey