Μια όμορφη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων», προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, και όλων των προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922, πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στην εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό.
Μια όμορφη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων», προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, και όλων των προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922, πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στην εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η μελέτη ανάπλασης του χώρου και των εγκαταστάσεων της εστίας. Μεταξύ των άλλων, στο χώρο αυτό θα λειτουργήσει και ένα αλλιώτικο Μουσείο για τη Νέα γενιά, το Μουσείο Προσκοπισμού στη Λέσβο.
«Η μελέτη ανακαίνισης της ιστορικής αυτής εστίας», ειπώθηκε από τα στελέχη της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου, «ολοκληρώθηκε μετά από ανάθεση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου ,με πρωτοβουλία του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, στην αρχιτέκτονα Ιωάννα Βαλίνα. Προετοιμαζόμαστε δε να την εντάξουμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σύντομα θα έχουμε εδώ, στους χώρους της “παράγκας” που στήθηκε το 1981 με φροντίδα του περιφερειακού εφόρου Γιάννη Σκουρκέα, σύγχρονο Μουσείο του Προσκοπισμού στη Λέσβο, χώρους για την Περιφερειακή Εφορεία, γραφεία και βιβλιοθήκη, γραφεία για τα Συστήματα και τις Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης, αλλά και σύγχρονες υποδομές για το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης.
Επίσης θα έχουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβάλλοντα χώρο με αμφιθέατρο κι άλλους χώρους υποδομών σύγχρονης υπαίθριας προσκοπικής λειτουργίας.»
Κι η μνήμη των παιδιών
Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής εκ μέρους του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, που αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που κάνει ανθρώπους που εντάσσονται στην Προσκοπική Κίνηση από τα έξι τους χρόνια μέχρι τα βαθειά τους γεράματα να τονίζουν αυτή τους την ιδιότητα, αλλά και να προσφέρουν σε όλη τους τη ζωή στην πατρίδα και στον άνθρωπο, χωρίς αντάλλαγμα. Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία της μέρας ως μέρα μνήμης και γνώσης της Ιστορίας από την οποία και πρέπει να διδασκόμαστε.
Ο περιφερειακός έφορος Προσκόπων Λέσβου, Στρατής Μπαλάσκας, αναφέρθηκε στην επέτειο σαν «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.
«Νιώθω», είπε στο χαιρετισμό του ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, «ότι μέσα από τη σημερινή εκδήλωση ξαναζούμε σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που είσθε πρόσκοποι και όπως λέει το σύνθημά σας, να είσθε πάντα έτοιμοι να προσφέρετε στην Πατρίδα.»
Ανάλογος και ο χαιρετισμός του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, που αναφέρθηκε στη σημασία της ιστορικής μνήμης της ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα.
Η εκδήλωση, οργανωμένη από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και το δήμο Μυτιλήνης, συγκέντρωσε εκτός από προσκόπους, και παλιούς προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσά τους ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, υποστράτηγος, Σταύρος Κουτρής, ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου Κομνηνός Δαγγέλης, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών.