Στη Δικαιοσύνη και ο… «Καλλικράτης»

01/07/2012 - 05:56
Δέκα συνολικά ενστάσεις, τρεις για την απόφαση που αφορά στις εκλογές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και επτά για την απόφαση του Πρωτοδικείου για τις εκλογές στο Δήμο Λέσβου, υπεβλήθησαν έως και τη Δευτέρα και θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δέκα συνολικά ενστάσεις, τρεις για την απόφαση που αφορά στις εκλογές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και επτά για την απόφαση του Πρωτοδικείου για τις εκλογές στο Δήμο Λέσβου, υπεβλήθησαν έως και τη Δευτέρα και θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το αμέσως επόμενο διάστημα. Μεταξύ των ενστάσεων είναι και δύο κατά του νόμου «Καλλικράτης» σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός δήμου σε όλο το νησί της Λέσβου.

Με τη λήξη της προθεσμίας, το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης δέχθηκε και θα διαβιβάσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο 10 συνολικά ενστάσεις που αφορούν στις εκλογές.

Τρεις έδρες…
Ξεκινώντας απ’ τις ενστάσεις κατά της απόφασης του Δικαστηρίου για τις εκλογές στην Περιφέρεια κι επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «Ε» λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η πρώτη ένσταση είναι απ’ το συνδυασμό του Τάκη Τσιρεπλή, «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά», που διεκδικεί μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως είχαμε γράψει σχετικά, ο συνδυασμός υποστηρίζει πως δικαιούται τη μία απ’ τις τρεις αδιάθετες έδρες που κατανεμήθηκαν στον πρώτο γύρο. Αν δικαιωθεί, τότε ο συνδυασμός του Παύλου Βογιατζή θα χάσει μία απ’ τις 11 έδρες που έχει.
Οι άλλες δύο ενστάσεις που υπεβλήθησαν, είναι των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών Νομού Χίου με το συνδυασμό Βογιατζή, Παντελή Βρουλή, και Νομού Σάμου με το συνδυασμό του Στρατή Κόρακα, Σταμάτη Φιλιππή, που ομοίως διεκδικούν έδρα. Η απόφαση του Δικαστηρίου έδωσε τις έδρες που διεκδικούν στους συνυποψηφίους τους, αντίστοιχα Βαγγέλη Μελιτζάνη και Ευγενία Μανόλη, με το αιτιολογικό ότι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των συνδυασμών της αντιπολίτευσης απ’ τους Νομούς του Αιγαίου εκλέγονται μόνο στο νομό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός τους τις περισσότερες έδρες.

Διεκδικούν δικαίωση
Σε ό,τι αφορά τώρα στις ενστάσεις που υπεβλήθησαν για την απόφαση των εκλογών στο Δήμο Λέσβου (σημειωτέον πως δεν υπήρξαν ενστάσεις για το Δήμο Λήμνου και το Δήμο Αγίου Ευστρατίου), η πρώτη είναι της Σοφίας Δόλκα, που στρέφεται κατά της ανακήρυξης του δημάρχου Βουνάτσου ως του 12ου δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης απ’ το συνδυασμό της πλειοψηφίας. Όπως είχαμε γράψει, με την απόφαση του Πρωτοδικείου ο δήμαρχος ανακηρύχθηκε και δημοτικός σύμβουλος, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός του να έχει ένα δημοτικό σύμβουλο λιγότερο (26 αντί για 27).
Οι δύο επόμενες ενστάσεις που ήδη απ’ την προηγούμενη βδομάδα έχουν κατατεθεί, είναι απ’ το συνδυασμό του Γιώργου Πάλλη. Με την πρώτη του ένσταση ο συνδυασμός ζητά να ακυρωθούν δύο ψηφοδέλτια του συνδυασμού του Άρη Χατζηκομνηνού στην Τοπική Κοινότητα Κλειούς και ταυτόχρονα να χαρακτηριστεί υπέρ του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας» ένα ψηφοδέλτιο που κρίθηκε άκυρο. Θυμίζουμε ότι οι συνδυασμοί των κυρίων Πάλλη και Χατζηκομνηνού είχαν ισοψηφήσει στην Κλειώ και με την απόφαση του Δικαστηρίου - όπως τονίζει ο κ. Πάλλης - δε φαίνεται να διενεργήθηκε κλήρωση γιατί δεν ορίστηκε κανείς πρόεδρος.
Η δεύτερη ένσταση του κ. Πάλλη αφορά στην Τοπική Κοινότητα Συκαμνιάς, όπου ο συνδυασμός του ισοψηφεί στην τρίτη θέση με το συνδυασμό Χατζηκομνηνού. Ο κ. Πάλλης ζητά να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Χατζηκομνηνού, ενώ με την ένσταση προσβάλλει και τη διαδικασία για το πώς ορίστηκε μέλος της Τοπικής Κοινότητας σύμβουλος απ’ την παράταξη Χατζηκομνηνού στην τρίτη εκλόγιμη θέση, δίχως, όπως υποστηρίζει, να διενεργηθεί κλήρωση.
Η τέταρτη ένσταση προέρχεται απ’ τον υποψήφιο με το συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου Βαγγέλη Ανδρόνικο. Ο κ. Ανδρόνικος με την ένστασή του υποστηρίζει πως, ενώ ήταν πρώτος σε ψήφους απ’ το συνδυασμό του, ανακηρύχθηκε άλλος ως επιτυχών, ενώ δεν εμφανίζεται ούτε στους επιλαχόντες.
Η επόμενη, πέμπτη ένσταση προέρχεται από υποψήφια της «Επόμενης Μέρας» στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, η οποία και υποστηρίζει πως έγινε αναριθμητισμός στον αριθμό των σταυρών που έλαβε. Η ίδια στην ένστασή της ζητά να της «αποδοθούν» 523 σταυροί και όχι 253 που εμφανίζονται στην απόφαση του Πρωτοδικείου.

Αντισυνταγματικό το «τέρας»
Με το σκεπτικό ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για τις εκλογές στο Δήμο Λέσβου είναι ουσιαστικά η πρώτη εφαρμογή του νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης, πολίτες διεκδικούν να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική η χωροταξική επιλογή του «Καλλικράτη» να συνενωθούν σε έναν όλοι, και οι 13, δήμοι της Λέσβου.
Ίδιας αιτιολόγησης ενστάσεις υποβλήθηκαν δύο. Η μία από πολίτες της Καλλονής και η δεύτερη από πολίτες των τέως Δήμων Ερεσού - Αντίσσης, Μήθυμνας, Πέτρας και Αγίας Παρασκευής.
Ειδικότερα, όπως μας είπε ο δικηγόρος Γιάννης Βαβλαδέλλης απ’ την Καλλονή, που τις κατέθεσε, την πρώτη μαζί με αυτόν συνυπογράφουν οι Δημήτρης Φαναραδέλλης, Δημήτρης Κεφάλας, Απόστολος Βαλτάς, Ιγνάτης Χονδρονικόλας, Λευτέρης Βακιρλής, Αντώνης Γώγος, Σταύρος Κουτρουλής και Ιγνάτης Γελαγώτης.
Τη δεύτερη ένσταση, με την οποία ομοίως και ζητείται να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό το «δημιούργημα-τέρας» του ενός δήμου σε όλο το νησί, υπογράφουν ενδεικτικά απ’ την Ερεσό - Άντισσα οι Ιορδάνης Ιορδάνου και Δήμητρα Κατέχου, απ’ την Πέτρα οι Χρήστος Καραπαναγιώτης και Δημήτρης Μαλλής, απ’ τη Μήθυμνα ο Στέλιος Καραντώνης και απ’ την Αγία Παρασκευή ο Γιώργος Κυριαζής. Σημειωτέον ότι ο κ. Κυριαζής από προχθές είναι αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, ενώ ο κ. Καραπαναγιώτης έχει εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με το Νάσο Γιακαλή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey