Την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας απ’ το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι όλα θα αλλάξουν πολύ σύντομα και στην αυτοδιοίκηση.
Την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας απ’ το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι όλα θα αλλάξουν πολύ σύντομα και στην αυτοδιοίκηση. Η οποία και θα εκλέξει τους πρώτους περιφερειάρχες ακριβώς 16 χρόνια μετά τους πρώτους αιρετούς νομάρχες, στις 14 Νοεμβρίου 2010. Στην ίδια ημερομηνία θα γίνουν και οι εκλογές για τους δήμους που θα προκύψουν απ’ τον «Καποδίστρια ΙΙ», τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση συνενώσεων.
Εκείνο που προς το παρόν αποτελεί ζητούμενο είναι αν μαζί με τις θεσμικές αλλαγές θα κινηθεί το ενδιαφέρον και νέων προσώπων να θέσουν υποψηφιότητα και να υπηρετήσουν τις αυτοδιοικητικές μονάδες, που αν μη τι άλλο θα έχουν ιδιαίτερα πολύπλοκο ρόλο να επιτελέσουν, κυρίως στην αρχή της εφαρμογής τους, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου «Για μια εθνική Κοινωνική Συμφωνία», προσδιόρισε επισήμως για πρώτη φορά και το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο διοικητικό μοντέλο για το οποίο και δεσμεύτηκε προεκλογικά. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η εκθεμελίωση του πελατειακού κράτους, πέραν των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, αφορά και στην ανασύνταξη της Πολιτείας. Πέραν της εμπέδωσης, όπως ανέφερε, ενός αυτόνομου πολιτικού συστήματος λογοδοσίας, «απαιτείται η οικοδόμηση ενός κράτους που τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο. Αυτή είναι η αφετηρία της νέας αρχιτεκτονικής για τη διοίκηση και αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, την οποία προωθούμε και θα ολοκληρώσουμε έγκαιρα, έτσι ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να εκλέξουμε τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες.».
Τεράστια τομή
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι με την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κεντρική διοίκηση του κράτους απελευθερώνεται, αφιερώνεται στην επιτελική, σχεδιαστική, συντονιστική και ελεγκτική δράση, το Δημόσιο εξοικονομεί τεράστιους πόρους από τη μείωση των βαθμών της διοίκησης, ενώ ξεκινά να λειτουργεί με επίκεντρο τις ανάγκες του πολίτη, αλλά και την εξεύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματά του.
Για αυτή την τεράστια τομή, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου, που θα προσαρμόσει το διοικητικό μοντέλο στα πρότυπα ενός σύγχρονου κράτους, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είναι από πολύ αισιόδοξοι έως επιφυλακτικοί. Πολλοί μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετάσχουν ως υποψήφιοι στα καινούργια σχήματα, που πρέπει όμως να φανούν ικανά να προσελκύσουν και νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους, είτε για το θεσμό, είτε ηλικιακά, που θα στηρίξουν τα καινούργια θεσμικά δεδομένα.
Θα θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης ο Παύλος Βογιατζής;
«Όλα είναι ανοιχτά»
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού λίγο ως πολύ οι μετέχοντες σε αυτοδιοικητικά όργανα, όπως η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ, γνώριζαν από καιρό τώρα πως οι επόμενες εκλογές - που σημειωτέον μετατίθενται μία βδομάδα μετά απ’ ό,τι προβλέπει ο ισχύων Κώδικας - θα γίνουν με νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
Ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε πως στο προσεχές συνέδριο της ΕΝΑΕ, τον Ιανουάριο, «θα συζητήσουμε τις επικείμενες αλλαγές. Προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει οι αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να είναι τουλάχιστον όπως και οι σημερινές Περιφέρειες και ειδικά για τη δική μας περιοχή, το Βόρειο Αιγαίο, ενδεχομένως να έπρεπε να σκεφτούμε κι ένα ακόμη μεγαλύτερο σχήμα.».
Ο κ. Βογιατζής, που ακόμη δεν έχει αποφασίσει, δίχως να το αποκλείει, αν θα τεθεί επικεφαλής ή θα μετάσχει για παράδειγμα ως υποψήφιος για το νομαρχιακό διαμέρισμα Λέσβου, ή δε θα ασχοληθεί με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τόνισε πως «όλα είναι ανοιχτά στο θέμα των υποψηφιοτήτων. Εκείνο όμως που οφείλουμε να διασφαλίσουμε για τις νέες Περιφέρειες είναι βιωσιμότητα. Τα έσοδά τους, οι πόροι απ’ το φορολογικό σύστημα που θα τους αποδοθεί, να μην εξαρτώνται από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, αλλά να θεσμοθετηθούν. Να μη γίνουν λάθη όπως αυτά που έγιναν στο ξεκίνημα άλλων θεσμών, μηδέ της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης εξαιρουμένης.».
Σωτήρης Ζαμτράκης:
«Θέλει αρετή και τόλμη…»
Θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, Σωτήρη Ζαμτράκη, η ανακοίνωση της ημερομηνίας να θορυβήσει εκείνους που δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που επέρχονται στην αυτοδιοίκηση. «Όταν, για παράδειγμα, προειδοποιώ ότι οι νέοι δήμοι θα είναι με πληθυσμό τουλάχιστον 20.000 κατοίκων και κάποιοι αρέσκονται να καταθέτουν προτάσεις με πολύ μικρότερο πληθυσμιακό κριτήριο, τότε είναι σίγουρο πως θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Βέβαια, η ημερομηνία και μόνο δε λύνει διάφορες απορίες, ειδικά σε σχέση με τα τοπικά δεδομένα, όπως το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι δήμοι, ενώ ζητήματα υπάρχουν σε σχέση και με τις υποψηφιότητες», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσει ο ίδιος αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή όχι, θα πρέπει να συνυπολογίσει μια σειρά από παραμέτρους.
Ο δήμαρχος Γέρας χαρακτήρισε τις αλλαγές πρόκληση για τολμηρούς, καθώς και δύσκολο το εγχείρημα της διοίκησης των νέων μονάδων. «Δε θα είναι αστεία υπόθεση», συνέχισε, «για αυτό και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ικανότητες, εμπειρία, μεράκι, πολύ καλούς συνεργάτες και να θέλουν να δουλέψουν σοβαρά για αυτά τα πρώτα βήματα. Θέλει αρετή και τόλμη να είσαι υποψήφιος στους νέους δήμους.»