Απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώθηκε και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα
Απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώθηκε και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ).
Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του νομάρχη Παύλου Βογιατζή και συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών και άλλων εμπλεκόμενων στο ζήτημα υπηρεσιών και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Θετικά ήταν τα συμπεράσματα όσον αφορά στην αντιπυρική περίοδο. Διαπιστώθηκε ότι στο νομό η φετινή αντιπυρική περίοδος έληξε με θετικά αποτελέσματα, αφού υπήρξαν οι ελάχιστες ζημιές σε δασικές εκτάσεις και μικρές αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Σ’ αυτό - όπως τονίστηκε - συνέβαλε η οργάνωση, η ετοιμότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Συζητήθηκαν, πάντως, και επισημάνθηκαν επιμέρους αδυναμίες και δυσχέρειες που διαπιστώθηκαν, ώστε να αξιολογηθούν και να αποφευχθούν στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.
Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο που έρχεται, διαπιστώθηκε ότι έγιναν αρκετές εργασίες καθαρισμού χειμάρρων, οι οποίες συνεχίζονται και οι οποίες - όπως ειπώθηκε - πρέπει να πραγματοποιηθούν όσο γίνεται καλύτερα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές που έχουν ιστορικό έντονων τέτοιων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ενημερώθηκαν οι δήμοι για τη δυνατότητα προμήθειας χύμα αλατιού από τις Αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου με δαπάνη της νομαρχίας.
Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στην άμεση απομάκρυνση των φερτών υλικών, απορριμμάτων και φυλλωμάτων δένδρων κ.λπ. από τις κατοικημένες περιοχές, εξ αιτίας των οποίων φράζουν τα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων και προκαλούνται πλημμύρες. Ζητήθηκε αυξημένη ετοιμότητα και οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα όταν προμηνύεται επιδείνωση του καιρού, για άμεση επέμβαση.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στις εγκαταστάσεις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, θα γίνει από το νομάρχη Παύλο Βογιατζή η παράδοση εξοπλιστικού υλικού για τις ανάγκες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού μας.