Πόσο «τρομακτική» φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις, η στιγμή που η πατρίδα θα καλέσει τα τέκνα της, για να την υπηρετήσουν; Πόσο δύσκολα μπορεί κανείς να προσαρμοστεί από τη μία ημέρα στην άλλη, στην καθημερινότητα του φαντάρου;
Πόσο «τρομακτική» φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις, η στιγμή που η πατρίδα θα καλέσει τα τέκνα της, για να την υπηρετήσουν; Πόσο δύσκολα μπορεί κανείς να προσαρμοστεί από τη μία ημέρα στην άλλη, στην καθημερινότητα του φαντάρου; Πόσο δύσκολο είναι κανείς να… επιβιώσει μέσα σε αυτό το «αναγκαίο κακό» για πολλούς, που λέγεται στρατός;
Ερωτήματα και αβεβαιότητες που δημιουργούν έναν απροσδιόριστο φόβο στους νεοσύλλεκτους, ένα φόβο που ενισχύεται και από το μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη στρατιωτική θητεία. Όλα ετούτα χαρακτηρίζονται ως «φυσιολογικές ανασφάλειες» των νέων, από το Διευθυντή του Στρατολογικού Γραφείου Μυτιλήνης, Δημήτρη Αλλοίμονο. Του ανθρώπου που κάθε χρόνο, συνδιαλέγεται με εκατοντάδες νεοσύλλεκτους αλλά και γονείς, που έρχονται στο γραφείο του για αυτή την «πρώτη επαφή» με το στρατό. Και αναπόφευκτα, πέραν της τυπικής εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το γραφείο του, μπαίνει στη διαδικασία όχι να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά να τα βάλει στη σωστή τους διάσταση…
Αρμοδιότητες
Το «Ε» επισκέφτηκε το Στρατολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, που αυτές τις μέρες δουλεύει πυρετωδώς, υποδεχόμενο εκατοντάδες μαθητές που περνούν ως «περιοδεύοντες», αλλά και εκείνους που ήρθε η ώρα τους να υπηρετήσουν την πατρίδα. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως από το ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες που εξυπηρετεί, γραφείο της Στρατολογίας (σ.σ στο τέλος της οδού Καβέτσου, στην πολυκατοικία που στο ισόγειο της άλλοτε στεγάζονταν τα γραφεία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»), περνούν τουλάχιστον δυο χιλιάδες άτομα. Καθημερινά για διάφορες εκκρεμότητές τους με το στρατό, ενημερώνονται αλλά και εξυπηρετούνται περί τα 40 άτομα. Άλλοι για τη διακοπή της αναβολής τους, αλλά για να πάρουν αναβολή, άλλοι για απλή ενημέρωση και για την έκδοση σχετικών με το στρατό πιστοποιητικών, αλλά και μαθητές που παίρνουν… «σειρά».
Το «Ε» μιλώντας με… φοβισμένους νεοσύλλεκτους και γενικά πολίτες στο γραφείο της Στρατολογίας, για τις εντυπώσεις τους, την ημέρα της αυτοψίας μας, απέσπασε τη διαπίστωση πως ήταν «εξαιρετικές».
Η σημαντική πρώτη επαφή
Το Στρατολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, αποτελείται από επτά άτομα προσωπικό και χωρίζεται σε στρατιωτικό και πολιτικό. Πιο απλά, στο γραφείο αυτό θα βρει κανείς ένστολους, αλλά και ντυμένους με πολιτικά. Και αυτό έχει τη σημασία του, όταν μιλάμε για την πρώτη επαφή των πολιτών με το στρατό. Επάνω μάλιστα σε αυτή τη λογική, έχει διαμορφωθεί και ο χώρος του γραφείου. Ένας καλαίσθητος χώρος, με αίθουσα αναμονής και όμορφο περιβάλλον, που καταρρίπτει σαν εντύπωση τουλάχιστον, τον… τρομακτικό μύθο που προαναφέραμε. Μην ξεχνάμε πως το Στρατολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, διαδραματίζει πέραν του τυπικού του ρόλου, και έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό. Μια και μέσω αυτού, γίνεται η πρώτη επαφή των πολιτών με το στρατό, η ευθύνη όλων όσοι εργάζονται εκεί, είναι πολύ μεγάλη. «Από εμάς κομίζουν οι πολίτες την πρώτη εντύπωσή τους για το στρατό. Είμαστε ουσιαστικά η βιτρίνα του στρατού και ο συνδετικός κρίκος των πολιτών με τις ένοπλες δυνάμεις. Καθημερινά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προσπαθούμε για το καλύτερο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Στρατολογικού Γραφείου, Δημήτρης Αλλοίμονος. «Συναλλασσόμαστε και με γονείς και ως εκ τούτου, καταλαβαίνετε πως ο ρόλος μας είναι ιδιαίτερος», συνεχίζει. Σχετικά με τις ανασφάλειες που νιώθουν οι νεοσύλλεκτοι, ο κ. Αλλοίμονος, τις χαρακτηρίζει «φυσιολογικές» και εξηγεί: «Κάθε τι καινούργιο, ή που δεν γνωρίζουμε, μας δημιουργεί αίσθηση φόβου. Έτσι συμβαίνει αναπόφευκτα και με το στρατό…».