Γιατί πρέπει να μάθω γερμανικά;

01/07/2012 - 05:56
Ανά τον κόσμο τα γερμανικά ομιλούνται από περίπου 105 εκατομμύρια ομιλητές ως μητρική γλώσσα και επίσης από 80 εκατομμύρια ομιλητές ως μη μητρική γλώσσα. Είναι κατά πληθυσμό η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη και μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ανά τον κόσμο τα γερμανικά ομιλούνται από περίπου 105 εκατομμύρια ομιλητές ως μητρική γλώσσα και επίσης από 80 εκατομμύρια ομιλητές ως μη μητρική γλώσσα. Είναι κατά πληθυσμό η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη και μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι η γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα.
- Η γερμανική οικονομία είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γερμανία η χώρα με τις περισσότερες και σημαντικότερες εξαγωγές στον κόσμο (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα, φαρμακοβιομηχανία κ.λ.τ.). H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδρεύει στη Φρανκφούρτη.
- Τα γερμανικά πανεπιστήμια θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο με μικρή διαφορά από τα αγγλικά και με πρώτα της Αμερικής. Σύμφωνα με στοιχεία, σε περισσότερα από 500 πανεπιστήμια στον κόσμο (εκτός γερμανόφωνου χώρου), μεταξύ αυτών και το Stanford στις ΗΠΑ, οι φοιτητές περατώνουν τις σπουδές τους στα γερμανικά.
- Στον τομέα του πολιτισμού, οι Goethe, Nietsche, Beethoven, Einstein και πολλοί άλλοι μιλούσαν κι έγραφαν γερμανικά. Τα περισσότερα βιβλία παγκοσμίως στο πρωτότυπό τους, σύμφωνα με τον οργανισμό D.A.A.D. (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών), γράφονται στα αγγλικά, κινεζικά και γερμανικά. Έτσι, όσοι γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα αποκτούν πρόσβαση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου.

- Είναι τεκμηριωμένο πως τα γερμανικά παρουσιάζουν ομοιότητες με την ελληνική γλώσσα και κυρίως την αρχαία ελληνική, τόσο στη δομή της Γραμματικής, όσο και στον τρόπο σκέψης. Επιπλέον, η αγγλική γλώσσα, που σχεδόν όλα τα παιδιά μαθαίνουν, βοηθάει στην εκμάθηση των γερμανικών, καθώς η αγγλική γλωσσολογία ανήκει στη γερμανική οικογένεια.
- «Αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι η Γερμανία έχει ανάγκη από 100.000 μηχανικούς κάθε ειδικότητας και ιατρούς» δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και ο διευθυντής της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων, ενώ ο κ. Μουσιόπουλος, καθηγητής και αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου δηλώνει: «Oι δυνατότητες που υπάρχουν αυτήν την περίοδο για επαγγελματική αποκατάσταση στη Γερμανία είναι πολλές. Η Γερμανία μπορεί να απορροφήσει πολλούς Έλληνες μηχανικούς και άλλους επιστήμονες. Επίσης, πολλές είναι και οι δυνατότητες μετεκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης που παρέχονται στη Γερμανία. Έτσι, πολλοί νέοι επιστήμονες ταξιδεύουν στη Γερμανία για επαγγελματική αποκατάσταση.»
- Στον τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με στοιχεία, πρώτη χώρα προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα είναι η Γερμανία, με ποσοστό 13,5% σε παγκόσμια κλίμακα, κι έτσι η Ελλάδα αποκομίζει πολλά οφέλη.

- Μετά την αγγλική ακολουθεί η γερμανική γλώσσα σε σειρά προτίμησης στην Ελλάδα. Το Νοέμβριο του 2010 το ποσοστό των εξεταζομένων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στη Γερμανική Γλώσσα άγγιζε το 23%, ενώ το υπόλοιπο διάφορες άλλες γλώσσες. Επίσης, ήταν η δεύτερη επιλογή, μετά την αγγλική, για σπουδές στα τμήματα ξένων φιλολογιών στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά το 2010.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Ερευνών και Στατιστικής του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των μαθητών που διδάσκονται τη γερμανική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο σχολείο, έχει ανοδική πορεία. Τη σχολική χρονιά 1999 - 2000 μόλις 60.588 μαθητές (18,2%) παρακολούθησαν Γερμανικά στο σχολείο, ενώ τη σχολική χρονιά 2009 - 2010 ο αντίστοιχος αριθμός άγγιξε τους 140.844 μαθητές (45,5%)!
H εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι επένδυση για το μέλλον, αφού οι νέοι καλούνται να ζήσουν σε ένα ανοιχτό πολυπολιτισμικό περιβάλλον χωρίς στεγανά. Προωθείται, όμως, με τον τρόπο και το ρυθμό που πρέπει; Τι γίνεται σήμερα στο αναβαθμισμένο «Νέο Σχολείο»;

* Η Ιωάννα Βάσσου είναι απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού στο Παιδαγωγικό Τμήμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey