Προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ για τις δράσεις ενίσχυσης παιδικών σταθμών υπέβαλαν οι δήμοι Μυτιλήνης και Καλλονής, για πρώτη φορά στα τρία χρόνια που ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα, διεκδικώντας χρηματοδότηση η Καλλονή για 70 δικαιούχες μητέρες βρεφών και νηπίων, ενώ ο δήμος Μυτιλήνης για 25.
Προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ για τις δράσεις ενίσχυσης παιδικών σταθμών υπέβαλαν οι δήμοι Μυτιλήνης και Καλλονής, για πρώτη φορά στα τρία χρόνια που ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα, διεκδικώντας χρηματοδότηση η Καλλονή για 70 δικαιούχες μητέρες βρεφών και νηπίων, ενώ ο δήμος Μυτιλήνης για 25. Έτσι, δε θα χαθεί ακόμη μια χρηματοδοτική ευκαιρία, όπως τόσες άλλες που αναξιοποίητες παρέρχονται.
Με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, ο δήμος Μυτιλήνης είναι μεταξύ των επιλέξιμων φορέων, ενώ η πρόταση του δήμου Καλλονής παρουσιάζει πρόβλημα με το ύψος της εγγυητικής επιστολής που κατατέθηκε.
Συνολικά η εγκεκριμένη επιχορήγηση για το Βόρειο Αιγαίο ανέρχεται στις 925.000 ευρώ, ποσό που μπορούσαν υποβάλλοντας έως και τις 4 Ιουνίου αιτήσεις να διεκδικήσουν οι δήμοι του νομού Λέσβου μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».
Το πρόγραμμα ενισχύει τη φύλαξη βρεφών, νηπίων, παιδιών στις αντίστοιχες δημοτικές δομές για 11 μήνες, που ξεκινούν το Σεπτέμβριο του 2010. Όπως γράφαμε στα τέλη Μαΐου, στο παρελθόν, σε ανάλογη προκήρυξη απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπήρξε ενδιαφέρον απ’ τους δήμους του νομού Λέσβου, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με τη λειτουργία των δομών των παιδικών - βρεφονηπιακών σταθμών.
«Περιμέναμε την ένταξη»
«Προσπαθήσαμε», ανέφερε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, «να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των γυναικών, ακόμη κι εκείνων που δεν εργάζονται, δίχως ταυτόχρονα να στερήσουμε την ευκαιρία απ’ τις εργαζόμενες να φέρουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Για αυτό και σε πρώτη φάση ξεκινάμε με ένα μικρό αριθμό θέσεων μέσω του προγράμματος.»
Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του νομικού προσώπου των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Μυτιλήνης, Κώστας Παπαδόπουλος, «καταφέραμε, με τη συνεργασία όλων των υπαλλήλων μας, να ετοιμάσουμε, και με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που έχει αναλάβει την υλοποίηση της δράσης, την πρόταση του δήμου Μυτιλήνης. Η πρότασή μας αφορά 25 θέσεις δικαιούχων μητέρων, πέντε για κάθε σταθμό του δήμου, και επειδή ήταν πλήρης ήμασταν σίγουροι για την ένταξη.».
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, η υποβολή της πρότασης για τη διεκδίκηση 95.000 ευρώ είχε ομόφωνα και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, το οποίο συζήτησε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα μετά από εισήγηση του Γιάννη Ζερδελή.
Συνολικά, ο δήμος Μυτιλήνης μέσω των σταθμών του φιλοξενεί το τρέχον έτος 264 βρέφη και νήπια, η πλειοψηφία των οποίων όμως είναι παιδιά οικογενειών που δε δικαιούνται να μετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κ.λπ.), γι’ αυτό και δε ζητήθηκε μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης.
Ανταπόκριση από Καλλονή
Για πολύ περισσότερες θέσεις δικαιούχων υπέβαλε πρόταση για ένταξη στη δράση ο δήμος Καλλονής, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Δημήτρη Φαναραδέλλη, διεκδικεί τη χρηματοδότηση του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Καλλονής με 239.400 ευρώ, ενίσχυση που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση 70 δυνητικά ωφελούμενων μητέρων. Με την ανακοίνωση, χθες, των προσωρινών πινάκων των επιλέξιμων δομών, η Καλλονή ήταν στις μη επιλέξιμες επειδή η εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει ήταν χαμηλότερη της απαιτούμενης. Αν υπάρξει άμεσα αντιμετώπιση του τυπικού αυτού ζητήματος, θα μπορέσει να ενταχθεί.
Θυμίζουμε πως το ανώτατο ποσό που δικαιολογείται απ’ το πρόγραμμα για την 11μηνη φύλαξη των βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών ανέρχεται σε 4.750 ευρώ, για τα νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση 3.800 ευρώ, ενώ για τους σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας το ίδιο ποσόν φτάνει τις 7.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά θέση και η δομή δε δύναται να προβεί σε είσπραξη τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων από τις ωφελούμενες μητέρες. Έτσι, ανάλογα με το πόσες θέσεις παιδιών - ωφελούμενων γυναικών θα πετύχει ο κάθε φορέας να εντάξει στο πρόγραμμα, μπορεί να εξασφαλίσει και την αντίστοιχη ενίσχυση, η οποία σημειωτέον είναι σαφώς μεγαλύτερη απ’ τα τροφεία που εισπράττουν οι δήμοι.
Ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ
Ποιες είναι δικαιούχες…
Με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων ένταξης, οι δήμοι θα ανακοινώσουν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις γυναίκες που επιθυμούν να πάνε τα παιδιά τους στις δομές, καλώντας από τις 21 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου να κατατεθούν οι αιτήσεις. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, η πρόσκληση θα απευθύνεται σε γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, οι οποίες έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είναι Ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Οι μητέρες μπορούν να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα. Εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού).
- Να συμμετέχουν σε προγράμματα ενεργών πολιτικών απασχόλησης.
- Να είναι άνεργες οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
- Να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά το διάστημα από 21/06/2008 έως 21/06/2010.
- Να είναι μητέρες παιδιών με αναπηρία (ΑμεΑ), ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης.