Το «περιβαλλοντικό έγκλημα», που όπως λένε συντελείται λόγω της παράνομης χωματερής που εδώ και πέντε χρόνια περίπου έχει δημιουργηθεί μεταξύ των χωριών καταγωγής τους, με ανοχή και του δήμου Μανταμάδου, καταγγέλλουν ο Σύλλογος Κλειωτών Αθήνας - Πειραιά και ο Σύλλογος των εν Αθήναις Καπιωτών Λέσβου.
Το «περιβαλλοντικό έγκλημα», που όπως λένε συντελείται λόγω της παράνομης χωματερής που εδώ και πέντε χρόνια περίπου έχει δημιουργηθεί μεταξύ των χωριών καταγωγής τους, με ανοχή και του δήμου Μανταμάδου, καταγγέλλουν ο Σύλλογος Κλειωτών Αθήνας - Πειραιά και ο Σύλλογος των εν Αθήναις Καπιωτών Λέσβου. Με επιστολή που έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο στον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη, όσο και στο βουλευτή Σπύρο Γαληνό και το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, τα μέλη των δύο Συλλόγων ζητούν την παρέμβαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την άμεση και ομαλή αποκατάσταση της χωματερής.
Χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» και «ανεξέλεγκτη», οι Σύλλογοι υποστηρίζουν πως στο σημείο αυτό ρίχνονται όλων των ειδών τα απορρίμματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τοξικά και χημικά απόβλητα, μολύνοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, με ανυπολόγιστες βλάβες για την πανίδα, τη χλωρίδα, τη θάλασσα και τους ανθρώπους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πρώην νταμάρι
Το ίδιο θέμα έθιγε και πέρυσι ο Σύλλογος Κλειωτών Αθήνας - Πειραιά, στο τεύχος Μαΐου - Ιουνίου της εφημερίδας του, «Εν Κλειώ», όπου ανέφερε ότι η μετατροπή του συγκεκριμένου σημείου σε «νταμάρι» είχε γίνει για πρώτη φορά την περίοδο της Χούντας. Όπως έγραφε τότε, η ανεξέλεγκτη ρίψη παντός είδους υλικών από βάρκες, πλαστικά, ξύλα κ.λπ. μετέτρεψε την περιοχή σε μια χωματερή, ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που έχει στον υδροφόρο ορίζοντα το «ξέπλυμα» όλων αυτών των υλικών από τα νερά της βροχής.
Εξέφραζε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του για το ότι μετά από 35 ολόκληρα χρόνια ο δήμος «χωροθέτησε αυθαίρετα την περιοχή», όπως έγραφε, «για εναπόθεση αδρανών υλικών από οικοδομικές δραστηριότητες, χωρίς μελέτη, χωρίς άδεια και σωστή διαχείριση».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο απαγορεύει και τιμωρεί τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά υποχρεώνει και τους υπεύθυνους φορείς για άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Άλλωστε, γι’ αυτό δε χρηματοδοτήθηκε πριν λίγους μήνες και ο δήμος Μανταμάδου;», ρωτούσαν τότε τα μέλη του Συλλόγου.
«Ο δήμος δείχνει ανοχή»
Έναν περίπου χρόνο μετά, σύμφωνα με τους δύο Συλλόγους, η κατάσταση παραμένει σταθερή, αφού στο σημείο συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από οικιακά απορρίμματα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, παλιές βάρκες, ακόμη και παλιά αυτοκίνητα, με την ανοχή - όπως λένε - του δήμου. Εξ άλλου, στην επιστολή που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα καταγγέλλουν το δήμο Μανταμάδου για πρόχειρη επικάλυψη των αποβλήτων με χωματουργικά μηχανήματα, χωρίς να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.
«Πιστεύουμε ότι δεν επιτρέπεται, την ώρα που κλείνουν όλες οι παράνομες χωματερές και έχει αρχίσει να λειτουργεί ο νέος ΧΥΤΑ της Λέσβου στο δήμο μας, να υπάρχει ανοιχτή ακόμα παράνομη χωματερή και μάλιστα στα όρια του οικισμού της Κλειούς και 700 μέτρα από την Κάπη», λένε οι δύο Σύλλογοι. «Θέλουμε να βρεθεί μια λογική λύση, να μεταφέρονται τα απορρίμματα σε σημείο που δε θα αποτελεί πρόβλημα», συμπληρώνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούν την άμεση παρέμβαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την άμεση και ομαλή αποκατάσταση της χωματερής, δηλώνοντας παράλληλα πως «επιφυλάσσονται» για κάθε νόμιμη ενέργειά τους για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή τους. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια απάντηση από τους αρμοδίους.
Τι λέει ο δήμαρχος
Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των δύο Συλλόγων, ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, είπε στο «Ε»: «Δεν πρόκειται για χωματερή που έχουμε χωροθετήσει, αλλά για ένα παλιό νταμάρι, όπου ορισμένοι πηγαίνουν και αφήνουν τα απορρίμματά τους. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει ο δήμος, αφού δε γνωρίζουμε ποιοι είναι και δεν έχουμε δημοτική αστυνομία για να επιβλέπει την κατάσταση. Ως δήμος έχουμε φράξει το σημείο ορισμένες φορές, το μπαζώνουμε γιατί συνήθως πετάνε αδρανή υλικά, έχουμε βάλει ανακοινώσεις και πινακίδες, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Σκοπεύουμε, ωστόσο, να φτιάξουμε εκεί κοντά ένα μικρό σταθμό μεταφόρτωσης, από όπου θα προωθούνται τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ και ελπίζουμε πως έτσι θα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.»