Η μία και μοναδική επενδυτική πρόταση για να γίνει ένα υβριδικό σύστημα στο φράγμα Ερεσού, το οποίο να αποδίδει έως 64 μεγαβάτ ενέργειας στο νησί της Λέσβου, κατατέθηκε από κοινού από μεγαθήρια του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απ’ τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε..
Το μεγάλο ύψος της επένδυσης φαίνεται να απέτρεψε τους πολλούς ενδιαφερομένους που είχαν προμηθευτεί την αναλυτική προκήρυξη να υποβάλουν πρόταση. Έτσι, η μία και μοναδική επενδυτική πρόταση για να γίνει ένα υβριδικό σύστημα στο φράγμα Ερεσού, το οποίο να αποδίδει έως 64 μεγαβάτ ενέργειας στο νησί της Λέσβου, κατατέθηκε από κοινού από μεγαθήρια του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απ’ τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.. Η προσφορά έγινε δεκτή απ’ την επιτροπή του διαγωνισμού και έτσι απ’ τα μέσα Αυγούστου ξεκινά η αξιολόγηση του τεχνικού της σκέλους, ενώ δεν αποκλείεται το οικονομικό αντικείμενο του έργου να ξεπερνά στην πρόταση τα 142 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.
Η αξία ενός τέτοιου έργου, πέραν της αξιοποίησης της δύναμης του νερού και του ανέμου, πέραν των ανταποδοτικών οφελών που θα αποφέρει για την περιοχή, έγκειται στο γεγονός ότι η Λέσβος, μέσω μίας πολύ μεγάλης «πράσινης» επένδυσης, θα μπορεί αρκετές μέρες κατ’ έτος να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών δίχως να καίει ούτε ένα λίτρο μαζούτ. Με ό,τι αυτό σημαίνει, και για το περιβάλλον, και για την οικονομία.
Χρόνια προσπάθειας
Η ιδέα να συνδυαστεί το νερό του φράγματος με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, εδώ και τέσσερα χρόνια ξεκίνησε να προάγεται με συστηματικό τρόπο. Είχαν προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2005, στο συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ που φιλοξένησε η Μυτιλήνη, επιστημονικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις για το εφικτό του έργου, αλλά και παραδειγμάτων από όλο τον κόσμο, όπου ανάλογα συνδυάστηκαν οι δυνάμεις της φύσης για την παραγωγή ενέργειας.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή Ερεσού - Αντίσσης είχε εντάξει στις οριζόντιες δράσεις του «Θησεάς», με 250.000 ευρώ περίπου, τη διερεύνηση του όλου θέματος, του πώς δηλαδή υπάρχει τρόπος να γίνει το έργο. Το σύνολο των σχετικών μελετών, το master plan, υλοποιήθηκε και εγκρίθηκε απ’ την παρούσα δημοτική αρχή, που τον Απρίλιο προχώρησε σε ανοικτή δημοπρασία για την ανάθεση της υπηρεσίας «Αδειοδότηση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αυτόνομου Υδροαιολικού Συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Δήμου Ερεσού - Αντίσσης Ν. Λέσβου», προϋπολογισμού δαπάνης 142.350.500 ευρώ.
Επικουρικά των προσπαθειών που συντόνιζε ο δήμος, και στην ίδια κατεύθυνση της αξιοποίησης του φράγματος για την κατασκευή υβριδικού συστήματος, υπήρξαν παρεμβάσεις από φορείς, ενώ πριν τρία χρόνια, με πρωτοβουλία της τότε βουλευτή Χριστιάνας Καλογήρου, την περιοχή επισκέφτηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής τής ΔΕΗ Α.Ε. εταιρείας. Ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, είχε αναφέρει πως αξίζει να ενδιαφερθεί για το έργο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., όπως άλλωστε στην πράξη, μετά από μερικά χρόνια, γίνεται.
Από 14… μία
Δεδομένης της διαβούλευσης για τις ΑΠΕ, που παράλληλα με την προκήρυξη του δήμου Ερεσού - Αντίσσης για το υβριδικό ήταν σε εξέλιξη, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να παραταθεί έως τις 6 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό ζήτημα, τι θα ισχύσει δηλαδή για τις ΑΠΕ.
Στο διάστημα που η πρόσκληση ήταν ανοιχτή, όπως είχε γράψει και το «Ε», 14 πολύ μεγάλες ή και μικρότερες εταιρίες είχαν προμηθευτεί την αναλυτική προκήρυξη, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες πως θα υπάρξει ενδιαφέρον. Τελικά όμως, λόγω και της δυσκολίας που παρουσιάζει αυτό καθαυτό το έργο, όπως και του περιορισμένου χρόνου που είχαν για να κάνουν προμελέτη όσοι δυνητικά ενδιαφέρονταν, στις 6 Ιουλίου υπήρξε μόνο μία προσφορά, που από κοινού κατέθεσαν - δίχως να συμπράττουν ως «κοινοπραξία» όπως συνηθίζεται σε άλλα έργα - η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε..
Η πρώτη είναι η θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε. που εξειδικεύεται στον τομέα των ΑΠΕ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. είναι θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία αποτελεί σήμερα την κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην ανάληψη και εκτέλεση ενός ευρύτατου φάσματος δημόσιων και ιδιωτικών έργων, μεγάλου προϋπολογισμού και σύνθετης τεχνογνωσίας (οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμάνια, κτήρια, νοσοκομεία, μουσεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικά έργα, φράγματα κ.λπ.). Η εταιρεία έχει να επιδείξει μεγάλα έργα όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά και στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) και στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν κ.ά.).
«Ελπίζουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Σωτήρης Καρδαράς, «μετά την αποδοχή της προσφοράς να είναι πλήρης και η τεχνική πρόταση, αφού ουσιαστικά το έργο θα γίνει ως μελέτη-κατασκευή, κι έτσι να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο φράγμα.»
Η επιτροπή διαγωνισμού, λόγω και του μεγέθους και των ιδιαιτεροτήτων του έργου, αποτελείται από εννέα μέλη, με πρόεδρο τη μηχανολόγο μηχανικό, υπάλληλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δέσποινα Μακρή, και μέλη τους μηχανικούς της Περιφέρειας Στρατή Μουφλουζέλλη, Ελευθερία Παπασωτηρίου και Γιάννη Στεργιόπουλο, το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης ως εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ Λέσβου, το μηχανολόγο μηχανικό Πρόδρομο Ράπτη ως εκπρόσωπο του ΤΕΕ, τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Πιπίνη ως εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο μηχανικό της νομαρχίας Δημήτρη Μαλλιαρό και τον Παναγιώτη Ταμβακέλλη, υπάλληλο του δήμου Ερεσού - Αντίσσης.
Η αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς θα ξεκινήσει τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα, μια και η επιτροπή ουσιαστικά θα πει αν θα εγκρίνει ή όχι τη μελέτη για το υβριδικό σύστημα. Αμέσως μετά, η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να πάρει άδεια παραγωγής. Στοιχεία που αφορούν στο πόσες ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν, ποια θα είναι η ισχύς του έργου, αλλά και το κόστος της επένδυσης που είναι επιλέξιμη για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ή ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή που «δανείζει» προς εκμετάλλευση το φράγμα της, θα απαντηθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς.
Σημειώνουμε ότι η εγγυητική επιστολή που κατατέθηκε είναι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ η προσφορά υποβλήθηκε μόλις πέντε λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας.