Τη στροφή στην κοινωνία και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα επιλέγει ο Συνασπισμός ως λύση στα εσωκομματικά προβλήματα, σύμφωνα με το γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρη Βίτσα.
Τη στροφή στην κοινωνία και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα επιλέγει ο Συνασπισμός ως λύση στα εσωκομματικά προβλήματα που απασχολούν τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε εμφανές από τα όσα είπε χθες στους δημοσιογράφους της Μυτιλήνης ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρης Βίτσας.
Έτσι, στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Βίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι συνεχίζει την πολιτική της Ν.Δ. και θύμισε ότι αυτό ήταν κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε θέσει στην προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα, έλεγε ότι οι πολιτικές που ακολουθούν τα δύο αυτά κόμματα δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές. Η πολιτική αυτή είναι που μας οδήγησε στην κρίση και σίγουρα δεν είναι αυτή η πολιτική που θα λύσει το πρόβλημα. Ταυτόχρονα η πολιτική που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα υποτάσσεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Απ’ τα τελευταία 35 χρόνια, τα 20 είχαμε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τα άλλα 15 κυβερνήσεις της Ν.Δ., και δεν έδωσαν λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Άρα η λύση βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Η απάντηση στην κρίση, κατά τον κ. Βίτσα, βρίσκεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Κι αυτό σημαίνει:
- Νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπισθεί η ανεργία. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μεταξύ άλλων, πρότεινε να μπει ρήτρα απασχόλησης στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο ή κοινοτικά προγράμματα. Δηλαδή κάθε επένδυση που χρηματοδοτείται, υποχρεωτικά να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης ζήτησε να γίνουν προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σε όλο το εύρος του κοινωνικού τομέα.
- Δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία υποδομών.
- Δαπάνες για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.
- Σταθερές σχέσεις εργασίας για τους εργαζομένους.
«Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών θα φέρει ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέους κύκλους ενεργούς ζήτησης για την οικονομία. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σήμερα - τώρα, κι όχι στο απώτερο μέλλον», όπως είπε, για να τονίσει στη συνέχεια πως όλα τα παραπάνω απαντώνται από το πρόγραμμα το Συνασπισμού, στη βάση του οποίου θα πρέπει να γίνουν κοινωνικές συμμαχίες, με στόχο την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη.
Κοινωνική συμμαχία
Σε αυτήν τη βάση ο κ. Βίτσας πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια νέα κοινωνική συμμαχία των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών, αγροτών, εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Κρίσιμο ζήτημα για το Συνασπισμό, αυτή την περίοδο, είναι η ανάπτυξη δικτύου επισφαλών εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία.
Την πτώση των ποσοστών της Αριστεράς στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο κ. Βίτσας την απέδωσε στις φοβικές τάσεις που αναπτύχθηκαν στην ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά είπε ότι σε μια περίοδο κρίσης, η κοινωνία είτε κατευθύνεται προς πιο προοδευτικές απόψεις και λύσεις, είτε σε φοβικές τάσεις. Στον αντίποδα των αρνητικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού μίλησε για άνοδο των εκλογικών ποσοστών της Αριστεράς στην Ευρώπη.