Στη συνολική ανάπλαση του Μνημείου Εκτελεσμένων στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στα Τσαμάκια, προχωρά ο δήμος Μυτιλήνης. Το έργο ανατέθηκε πρόσφατα σε τεχνική εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Στη συνολική ανάπλαση του Μνημείου Εκτελεσμένων στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στα Τσαμάκια, προχωρά ο δήμος Μυτιλήνης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 26.000 ευρώ, ανατέθηκε πρόσφατα σε τεχνική εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε η τεχνική υπηρεσία του δήμου Μυτιλήνης, με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα Γιάννη Αθηναίο, το έργο πρόκειται να «αγκαλιάσει» τις πρόσφατες επεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή και να τις επεκτείνει σε ένα βάθος χρόνου, έχοντας ως βασική αρχή την προσπάθεια να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα στα αυτοκίνητα να κινούνται γύρω από το Μνημείο ή στο εσωτερικό του άλσους.
Για το σκοπό αυτό, μπροστά από το Μνημείο θα δημιουργηθούν δύο σειρές από πέτρινες στήλες, οι οποίες θα λειτουργούν σαν έναν ανοιχτό «υποδοχέα» που θα στενεύει όσο θα πλησιάζει στο μνημείο. Αριστερά και δεξιά από αυτό, θα δημιουργηθούν επιπλέον τοιχία που θα οριοθετούν τη διέλευση των οχημάτων. Το αριστερό θα ορίζει μια περιοχή χώρου στάθμευσης 12 θέσεων, ενώ το δεξιό θα αποτελεί μια ακόμη ελεγχόμενη είσοδο στο εσωτερικό του άλσους, μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιά, ατύχημα κ.λπ.. Και τα δύο τοιχία θα βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων από το δρόμο, ώστε να υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα κατασκευής πεζοδρομίου κατά μήκους της περιμέτρου του Κάστρου της Μυτιλήνης.
Με έναν «υποδοχέα» μπροστά του και τοιχία που θα εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων, αλλά και αναγραφή όλων των ονομάτων, θα διαμορφωθεί το Μνημείο Πεσόντων
Θα γραφτούν όλα τα ονόματα
Επεμβάσεις θα γίνουν και στο ίδιο το Μνημείο Πεσόντων, που θα αφορούν, εκτός άλλων, στην απομάκρυνση του μεταλλικού κιγκλιδώματος και τη δημιουργία παρτεριού, που θα λειτουργεί ως φυσικό όριο γύρω από τη βάση του, καθώς και στην αντικατάσταση όλων των μαρμάρινων πεσσών του με μαρμάρινους οβελίσκους.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι σε ειδική εσοχή στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης θα τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλάκα που θα αναγράφει εκ νέου τα στοιχεία και την ημερομηνία εκτέλεσης των πεσόντων. Θα γίνει, τέλος, συντήρηση του συνόλου του Μνημείου με καθαρισμό, λουστράρισμα και μικροεπισκευές των μαρμάρινων επιφανειών, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Η μελέτη δημοπρατήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, ενώ η ανάδοχος εταιρεία εγκρίθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
«Αφορμή για τις επεμβάσεις στάθηκε η παρότρυνση του μηχανικού πολεοδομίας Γιώργου Γαλέτσα, ο οποίος πρόκειται μάλιστα σύντομα να εκδώσει και ένα βιβλίο για τους πεσόντες», δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης. «Είναι ένα μνημείο στο οποίο πρέπει να γίνει αποκατάσταση, αφού δεν μπορούσε πλέον να λειτουργεί ως χωματερή και με πολλές φθορές, καθώς και να αναγραφούν πλέον όλα τα ονόματα των πεσόντων. Ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.»