Σε δυο διαφορετικές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, που προχθές Τετάρτη, αλλά και σήμερα Παρασκευή, απήχαν απ’ τις δικαστικές αίθουσες.
Σε δυο διαφορετικές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, που προχθές Τετάρτη, αλλά και σήμερα Παρασκευή, απήχαν απ’ τις δικαστικές αίθουσες. Αιτία της προχθεσινής αποχής διαμαρτυρίας, που άρχισε ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η εκδίκαση υποθέσεων, ήταν «δυσλειτουργίες» του δικαστηρίου όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσαν την κατάσταση που αντιμετώπισαν δικηγόροι της Μυτιλήνης. Για τη σημερινή αποχή ευθύνεται η αδυναμία του ασφαλιστικού ταμείου τους να καλύψει τη συμμετοχή για αγορά φαρμάκων, αφήνοντας έτσι ακάλυπτους φαρμακευτικά τους δικηγόρους όλης της ελληνικής επαρχίας, καθώς και τις οικογένειές τους.
Σε μια προσπάθεια της Εισαγγελίας Μυτιλήνης να εκδικαστούν ει δυνατόν συσσωρευμένες υποθέσεις ετών, προσπάθεια που έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση απ’ τους δικηγόρους, αποφασίστηκε εκτός των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου το δικαστήριο να συνέρχεται και μία Τετάρτη κάθε μήνα. Δεν υπήρξε, όμως, η δέουσα μέριμνα, όπως κατήγγειλαν δικηγόροι, «ίσως και γιατί είχε εκτιμηθεί πως για το θέμα του Εφετείου θα είχαμε κατέβει σε κινητοποιήσεις διαρκείας», κι έτσι προχθές Τετάρτη ορίστηκε συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ την ίδια μέρα είχε προγραμματιστεί και συνεδρίαση της μεταβατικής έδρας του Εφετείου Αιγαίου.
Δεδομένης της κοινής λειτουργίας των δύο δικαστηρίων, υπήρξαν δύο (κατ’ άλλους τρεις) δικηγόροι που κλήθηκαν να επιλέξουν σε ποιο δικαστήριο θα παραστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα ερημοδικίας. Με πρωτοβουλία μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου προτάθηκε και λήφθηκε επί τόπου απόφαση να ξεκινήσει αποχή των δικηγόρων.
Έλλειμμα 13 εκατ. ευρώ
«Η αποχή της Παρασκευής», εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Νίκος Βλουτέλλης, «αποφασίστηκε γιατί στο Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) διαπιστώθηκε έλλειμμα 13 εκατ. ευρώ, κι ως εκ τούτου μάς έγινε γνωστό ότι δε θα υπάρξει φαρμακευτική κάλυψή μας.»
Όπως συνέχισε ο ίδιος, λόγω της μεγάλης ηλικίας που συνήθως συνταξιοδοτούνται οι δικηγόροι, το ταμείο αυτήν τη στιγμή διαθέτει 14.000 ασφαλισμένους και μόλις 1.200 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να είναι απ’ τα πιο εύρωστα οικονομικά ταμεία. «Αιφνιδιαστήκαμε γιατί, ξέροντας την κατάσταση, δεν περιμέναμε να πληροφορηθούμε πως αδυνατεί να μας παράσχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Και σα να μην έφτανε αυτό, μας ζητά να καταβάλλουμε έκτακτη εισφορά ύψους 100 ευρώ ο κάθε δικηγόρος, και το κυριότερο, αύξηση κατά 40% των τακτικών μας εισφορών. Όλα αυτά δε, χωρίς να συνεχίσει, για άγνωστο χρονικό διάστημα, την κάλυψή μας.»
Ο κ. Βλουτέλλης υποστήριξε πως πανελλαδικά το όλο ζήτημα δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που ως θέμα θα έπρεπε να έχει, διότι δεν απασχολεί παρά μόνο τους δικηγόρους της επαρχίας κι όχι αυτούς των μεγάλων Συλλόγων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.