Το Σάββατο, στις 3 Δεκεμβρίου, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά και στα πλαίσια των αξιέπαινων δραστηριοτήτων του πολιτισμικού φορέα «Αρχιπέλαγος», ως ιδρυτή του Μουσείου, οργανώθηκε συνάντηση για την παρουσίαση ενός νέου τυποποιημένου ελαιολάδου, ως προϊόντος του Μουσείου.
ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά
Το Σάββατο, στις 3 Δεκεμβρίου, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά και στα πλαίσια των αξιέπαινων δραστηριοτήτων του πολιτισμικού φορέα «Αρχιπέλαγος», ως ιδρυτή του Μουσείου, οργανώθηκε συνάντηση για την παρουσίαση ενός νέου τυποποιημένου ελαιολάδου, ως προϊόντος του Μουσείου.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν: Ο διευθύνων σύμβουλος της εξαγωγικής εταιρείας GAEA Α.Ε., Α. Κεφαλογιάννης, η υπεύθυνη της εταιρείας, κ. Karin Delgoff, για τις εξαγωγές του προϊόντος, πολυπληθής ομάδα δημοσιογράφων αθηναϊκών εφημερίδων, εκπρόσωπος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου τής Deutsche Welle, o αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Σηφουνάκης, ως μέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».
Αξιέπαινη και αξιόλογη η απόφαση της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» για εμπλοκή της στο κύκλωμα εμπορίας ελαιολάδων της Λέσβου, σε συνεργασία με την εξαγωγική εταιρεία GAEA A.Ε, που ανέλαβε όλο το κόστος παραγωγής και διεθνούς προβολής του λεσβιακού ελαιολάδου, εκχωρώντας την ετικέτα τυποποίησης για αναγραφή της σε υάλινα και μεταλλικά δοχεία, με τίτλο «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», συμπληρώνοντάς τη με τις λέξεις «ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΓΡΙΕΛΙΑ». Όμως, για τη Λέσβο, οι γνωστές ποικιλίες που έχουν καταχωρηθεί στο Τμήμα Εμπορίου, είναι η Κολοβή ή Βαλανολιά, η Αδραμυττινή ή Μηλολιά και η Λαδολιά ή Θρούμπα ή Ρουπαδολιά. Με τα ονόματα, αυτά οι παραπάνω ποικιλίες θεωρούνται ως οι καλύτερες στον κόσμο για την παραγωγή ελαιολάδων υψηλής απόδοσης, φρουτώδους αρώματος, εξαιρετικού χρώματος, σύμφωνα με το διεθνή δείκτη ΑΒΤ, αλλά και λεπτής γευστότητας. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά των παραπάνω ποικιλιών έχουν ανακοινωθεί από τον πάλαι ποτέ Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Λέσβου, σε ευρωπαϊκά συνέδρια για ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και άλλες.
Με τις θέσεις αυτές, η αναγραφή στην ετικέτα τυποποίησης του ελαιολάδου του Μουσείου ότι τούτο προέρχεται από την ποικιλία «ΑΓΡΙΕΛΙΑ» προδίδει άγνοια ή και παραπληροφόρηση των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών ότι πρόκειται για ένα νέο προϊόν μιας νέας ποικιλίας, που προτρέπει τους αγοραστές ελαιολάδου στη δοκιμή του. Άραγε, πώς θα κρίνουν οι καλεσμένοι στην παρουσίαση του ελαιολάδου, εκπρόσωποι, εφημερίδων των Αθηνών, ειδικευμένων εντύπων και ηλεκτρονικών περιοδικών, αν βέβαια διαθέτουν ανθρώπους γνώστες της ελαιοτεχνίας και ελαιοχημείας;
Στη Λέσβο, υπάρχουν και μέχρι σήμερα, χιλιάδες αυτοφυείς αγριελιές που καρποφορούν κανονικά, αλλά κανείς δε διανοήθηκε να συλλέξει τον καρπό τους, όταν η περιεκτικότητά τους σε ελαιόλαδο δεν είναι μεγαλύτερη του 5 - 6% και γευστικά είναι ιδιαίτερα πικρό.
Σε τελική ανάλυση, η αναγραφή στην ετικέτα του ελαιολάδου παραγωγής του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά «από την ποικιλία “αγριελιά”» θα δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στην ελληνική και ξένη αγορά και τάσεις ανταγωνισμού για τα ελαιόλαδα των γνωστών για τη Λέσβο κύριων ποικιλιών «Κολοβής» και «Αδραμυττινής» όταν γίνει γνωστό ότι θα προέρχεται από αυτές.
Καλύτερη διαφήμιση για το ελαιόλαδο αυτό θα ήταν η αναγραφή και μόνο ότι πρόκειται για προϊόν συνεργασίας του Μουσείου με τους όποιους τυπoποιητές, και για περισσότερη πειστικότητα να αναγραφεί όποια ποικιλία χρησιμοποιηθεί, «Κολοβή» ή «Αδραμυττινή», ξεχωριστά, παραθέτοντας από κάτω τη χημική της ταυτότητα σε DNA, για την αποφυγή της οποιασδήποτε προσπάθειας νοθείας.