Λύση απ’ τη λιμνοδεξαμενή Βαφειού

01/07/2012 - 05:56
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση πρότασης προς ένταξη στο Δ΄ Κ.Π.Σ., με την οποία θα προβλέπεται η κατασκευή δύο ταχυ-διυλιστηρίων σε Πέτρα και Μόλυβο, που η λειτουργία τους θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε πόσιμο νερό των δύο περιοχών τις περιόδους αιχμής.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση πρότασης προς ένταξη στο Δ΄ Κ.Π.Σ., με την οποία θα προβλέπεται η κατασκευή δύο ταχυ-διυλιστηρίων σε Πέτρα και Μόλυβο, που η λειτουργία τους θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε πόσιμο νερό των δύο περιοχών τις περιόδους αιχμής. Το νερό θα προέρχεται απ’ τη λιμνοδεξαμενή του Βαφειού, η οποία έως σήμερα προσφέρει αποκλειστικά νερό για άρδευση στους δύο όμορους δήμους.

Χθες, στο πλαίσιο επικαιροποίησης μελέτης που έχει εκπονηθεί προ ετών, έγινε σύσκεψη στο Μόλυβο με αντικείμενο τα ταχυ-διυλιστήρια. Το νομαρχιακό έργο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, προωθείται για ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 και στη σχετική πρόσκληση του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου για Έργα Ύδρευσης, με προϋπολογισμό 1,5 έως δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο, όπως συνέχισε ο αντινομάρχης, αφορά στην κατασκευή των δύο μονάδων φιλτραρίσματος του νερού και απόδοσής του μέσω νέου δικτύου, που θα κατασκευαστεί στις δεξαμενές ύδρευσης της Μήθυμνας και της Πέτρας.

Μεγάλες ποσότητες

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ταχυ-διυλιστήριο Μολύβου θα κατασκευαστεί στη θέση Καρά Τεπές, στο δρόμο προς Εφταλού και θα αποδίδει, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, περίπου 75.000 κυβικά νερού ετησίως σε κάθε δήμο.
«Όταν την περίοδο της τουριστικής αιχμής - επεσήμανε ο κ. Καραντώνης - ο Μόλυβος καταναλώνει 2.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, καταλαβαίνει κανείς ότι η ποσότητα που θα μας αποδίδει η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού για τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού είναι πολύ σημαντική και μπορεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση του καλοκαιριού.»
Ανάλογη ποσότητα, ακόμη δηλαδή 75.000 κυβικά νερού, θα αποδίδει το ταχυ-διυλιστήριο που θα κατασκευαστεί στο δήμο Πέτρας, στη θέση Λιγώνα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πέτρας, Απόστολος Αλατζάς, «μετά και τα έργα που έχουν γίνει για την ύδρευση, αλλά και τις τρεις νέες γεωτρήσεις, ευτυχώς φέτος δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην υδροδότηση στο δήμο Πέτρας. Προσδοκούμε όμως ότι με την κατασκευή των ταχυ-διυλιστηρίων, που θα αποδίδουν το 25% περίπου του νερού της λιμνοδεξαμενής ως πόσιμο στους δύο δήμους, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.».
Θυμίζουμε ότι γεμάτη - όπως είναι φέτος μετά την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας του 2005 - η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού χωρά 600.000 κυβικά νερού, που μέσω δικτύου δίνεται στην άρδευση.
Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός του αντινομάρχη και των δύο δημάρχων, μετείχαν ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Βατής, εκ μέρους της ομάδας των μελετητών που είχαν εκπονήσει τη μελέτη των δύο ταχυ-διυλιστηρίων ο Νίκος Προβατάς, ενώ τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου εκπροσώπησε ο Πρόδρομος Ράπτης.
Ο κ. Βαλσαμίδης, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, εκτίμησε πως έως τα τέλη Αυγούστου που λήγει η πρόσκληση του ΠΕΠ για τα έργα ύδρευσης, θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της μελέτης και θα έχει υποβληθεί σχετική πρόταση για ένταξη.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey