Ζητήθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομίας η άμεση νομιμοποίηση των αυθαίρετων ξύλινων οικίσκων, η έκδοση άδειας ανατέθηκε σε συμβασιούχο μηχανικό που αποχώρησε απ’ τη Νομαρχία και από τα 12 σπιτάκια έμειναν… 10!
Μετά τον Ιούλιο του 2012 μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των αυθαίρετων οικίσκων που έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις τού ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη. Παρ’ όλα αυτά, όταν το αρμόδιο Υπουργείο ζήτησε απ’ τη Νομαρχία Λέσβου το Μάιο του 2010 να μεριμνήσει για τη νομιμότητα του έργου, ανέθεσε το φάκελο της άδειας σε συμβασιούχο πολιτικό μηχανικό, που αποχώρησε λίγο αργότερα απ’ την υπηρεσία για να μετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έκτοτε, ουδείς ασχολήθηκε με το πώς θα νομιμοποιηθούν τα σπιτάκια της Νεάπολης.
Όπως γράψαμε, η άρνηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου να το παραλάβει προκάλεσε «τριγμούς» στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου. Όμως, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή μας μετά το χθεσινό δημοσίευμα, την ίδια ακριβώς θέση με την Επιτροπή Παραλαβής είχε και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, ο φορέας που είχε δημοπρατήσει την προμήθεια των 12 οικίσκων για τις ανάγκες της Ν.Α. Λέσβου.
Σε υπηρεσιακό σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου αναφέρεται ότι, έχοντας υπόψη «τα προβλεπόμενα στις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης σύμφωνα με τις οποίες οι υπό προμήθεια οικίσκοι πρέπει να συμμορφώνονται με τον Ευρωκώδικα 5 “Σχεδιασμός ξύλινων κατασκευών” και κάθε άλλη σχετική ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά και με βάση το πρακτικό της τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής του έργου, που - θυμίζουμε - είχε συγκροτηθεί από υπαλλήλους τής τότε Ν.Α. Λέσβου, η υπηρεσία θεωρεί ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το υπό παραλαβή έργο. Κρίνει δε, όπως σημειώνεται παρακάτω, ότι «η Νομαρχία πρέπει να μεριμνήσει για τη νομιμότητα του έργου, όπως και να διορθωθούν οι κακοτεχνίες-αποκλίσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης, προκειμένου να είναι δυνατή η παραλαβή του έργου απ’ την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής».
Μετά το 2012
Σε συνέχεια του παραπάνω εγγράφου που έχει ημερομηνία 28 Μαΐου 2010, πράγματι η νομαρχιακή αρχή προχώρησε στον ορισμό πολιτικού μηχανικού, στον οποίο και ανέθεσε την έκδοση άδειας. Για αυτό και ο τότε αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος, σε συνέντευξη που είχε δώσει στις 9 Ιουλίου 2010, είχε αναφέρει ότι επίκειται η έκδοση της άδειας και η νομιμοποίηση των οικίσκων. Όμως, στην πράξη η διαδικασία σταμάτησε γιατί ο ορισθείς υπάλληλος ήταν συμβασιούχος και λίγο μετά αποχώρησε για να είναι υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές.
Ο φάκελος έμεινε σε εκκρεμότητα και δε χρεώθηκε σε κανέναν άλλον υπάλληλο, ενδεχομένως διότι έγινε σαφές αυτό που έλεγαν πολλοί μηχανικοί της Νομαρχίας. Ότι δηλαδή, για να εκδοθεί άδεια, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μυτιλήνης, στο οποίο και προβλέπεται η αποκλειστική χρήση του συγκεκριμένου τμήματος για αθλητικές δραστηριότητες. Για να γίνει όμως τροποποίηση του Γ.Π.Σ., πρέπει να περάσει μία πενταετία απ’ την έγκρισή του, που θυμίζουμε ότι έγινε 31 Ιουλίου 2007.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που εξ αρχής η Νομαρχία απέφυγε τη νόμιμη οδό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι σε μία δασική έκταση, δίπλα στο αεροδρόμιο, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αυθαιρετεί τοποθετώντας 12 οικίσκους, που τελικά έμειναν 10.