Μαγικός αριθμός οι… καθηγητές

01/07/2012 - 05:56
Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι, αλλά και σημαντικά κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε όλα τα νησιά του νομού, αποτυπώνονται στην καινούργια εικόνα που διαμόρφωσε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
100 υπεράριθμοι, λιγότερα «φαντάσματα», αλλά και σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στο νομό Λέσβου

Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι, αλλά και σημαντικά κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε όλα τα νησιά του νομού, αποτυπώνονται στην καινούργια εικόνα που διαμόρφωσε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) για τα οργανικά κενά σε εκπαιδευτικούς. Παρ’ ότι τα «φαντάσματα» είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί που δεν παράγουν εκπαιδευτικό ή άλλο έργο και αγνοείται η τύχη τους κάπου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα, συνδικαλιστικά καταγγέλλεται το γεγονός ότι αφενός υπάρχουν ακόμη κενά σε καθηγητές στο νομό Λέσβου και αφετέρου καλύπτονται θέσεις αναπληρωτών από ωρομισθίους.
Όλα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ορθολογική αντιμετώπιση του δυναμικού της εκπαίδευσης, με ακριβοδίκαιη κατανομή καθηγητών μεταξύ περιοχών και σχολείων, έτσι ώστε επιτέλους να πάψει η εκπαίδευση να αποτελεί «προνομιακό» χώρο για ρουσφέτια.


Σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε προ δεκαημέρου στο υπουργείο Παιδείας με αντικείμενο την προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και εν όψει των μεταθέσεων του Μαρτίου, το ΠΥΣΔΕ με απόφασή του όρισε τα οργανικά κενά του νομού Λέσβου. Για ακόμη μια χρονιά το αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Δημήτρης Ζαχαριάδης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας τα κενά υπολογίζονταν αλγεβρικά, με βάση στοιχεία που στέλνουν τα σχολεία (αριθμό τμημάτων, αριθμό καθηγητών κ.λπ. ανά περιοχή μετάθεσης), κι έτσι το αποτέλεσμα που προέκυπτε δεν είχε καμμία σχέση με την πραγματικότητα.
Φέτος, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης, επανήλθε η δυνατότητα στο ΠΥΣΔΕ να υποβάλει και τη δική του εκτίμηση, οπότε και «θα φανεί στο μέλλον κατά πόσο θα λάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου υπόψη τους πίνακες όπου υπάρχει η εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ».

Περίπου 20 «φαντάσματα»
Βάσει των στοιχείων που ανά ειδικότητα έχει καταγράψει το ΠΥΣΔΕ, σε επίπεδο νομού υπάρχουν υπεράριθμοι καθηγητές, κυρίως στις ξένες γλώσσες (29 Γαλλικών, 15 Αγγλικών, 10 Γερμανικών), αλλά και καθηγητές Φυσικής Αγωγής (23), Πληροφορικής (18), φιλόλογοι (11) και θεολόγοι (11). Σε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες, ή υπάρχουν ελάχιστα οργανικά κενά ή καθόλου.
Αθροιστικά, κι ανεξάρτητα από ειδικότητες, εμφανίζονται σε επίπεδο νομού Λέσβου να υπάρχουν 100 περισσότεροι καθηγητές απ’ όσοι χρειάζονται. Έτσι, στην περιοχή Α΄, όπου είναι ο δήμος Μυτιλήνης, εμφανίζονται 31 υπεράριθμοι καθηγητές, στην περιοχή Δ΄ του Αγίου Ευστρατίου 28, στην περιοχή Β΄ της Λήμνου 42 υπεράριθμοι, ενώ στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου (περιοχή Γ΄) δεν υπάρχει κανένας υπεράριθμος, αντιθέτως το «ισοζύγιο» δείχνει πως λείπει ένας καθηγητής.
Απ’ τους 100 αυτούς υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάσης Φραγκόπουλος, οι 66 είναι αποσπασμένοι σε άλλα ΠΥΣΔΕ, δηλαδή κάνουν μάθημα σε σχολεία άλλων περιοχών (123 καθηγητές με οργανική στο νομό Λέσβου είναι αποσπασμένοι σε άλλα ΠΥΣΔΕ, ενώ από άλλα ΠΥΣΔΕ έχουν αποσπασθεί στο νομό Λέσβου 57), και οι 34 σε διοικητικές θέσεις. Οι μισοί εξ αυτών είναι αποσπασμένοι και εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες εντός του νομού (ακόμη και στη διοίκηση της Εκπαίδευσης), οπότε τα επονομαζόμενα «φαντάσματα», εκείνοι δηλαδή οι καθηγητές που βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, δεν ξεπερνούν τους 20. Οι 15, δε, εξ αυτών καλύπτουν οργανική θέση στο γυμνάσιο-λυκειακές τάξεις του Αγίου Ευστρατίου.

«Συνδικαλιστικό έλλειμμα»
Απ’ τα στοιχεία, όμως, του ΠΥΣΔΕ Ν. Λέσβου προκύπτει πως υπάρχουν κενά σχεδόν σε όλες τις τεχνικές ειδικότητες. Όπως αναφέρει κι ο κ. Ζαχαριάδης σε σημείωμά του προς τους εκπαιδευτικούς του νομού, «βρισκόμαστε στη μέση της χρονιάς και εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό των σχολείων. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ειδικών μαθημάτων στην τεχνική εκπαίδευση, στις ώρες των οποίων δε γίνεται μάθημα από την αρχή της χρονιάς!».
Αλλά και στην «πλήρωση» των κενών ο χορός της ωρομισθίας, όπως σημειώνει ο ίδιος, καλά κρατεί. «Στο νομό Λέσβου, με εντολή του υπουργείου, συμβαίνει το απαράδεκτο γεγονός 20 θέσεις αναπληρωτών καθηγητών να έχουν χωριστεί στα δύο και να έχουν δοθεί σε ωρομισθίους», τόνισε ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ, προσθέτοντας πως για κάθε μία θέση αναπληρωτή που καλύπτεται από ωρομίσθιο, το υπουργείο «κερδίζει» περί τα 400 ευρώ το μήνα, θίγοντας όμως κατακτήσεις των εκπαιδευτικών.
«Δυστυχώς για τον κλάδο, στις δύσκολές μέρες που περνάμε, όταν κεκτημένα δικαιώματα ετών κινδυνεύουν να χαθούν και οι αποδοχές μας έχουν μπει στο στόχαστρο, υπάρχει συνδικαλιστικό έλλειμμα. Η μη συγκρότηση προεδρείου στην τοπική ΕΛΜΕ καθιστά το σωματείο αναποτελεσματικό. Ας προβληματιστούμε όλοι για το κατά πόσο στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων», καταλήγει ο διατελέσας για χρόνια μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey