Πραγματική ΔΕΥΑ Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Ομοφώνως, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου το βράδυ της Δευτέρας υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει η διαδικασία επέκτασης της επιχείρησης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λέσβου, απ’ τον καποδιστριακό Δήμο Μυτιλήνης που αφορά έως σήμερα.
Επέκταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης σε όλο το νησί εισηγείται η δημοτική αρχή

Ομοφώνως, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου το βράδυ της Δευτέρας υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει η διαδικασία επέκτασης της επιχείρησης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λέσβου, απ’ τον καποδιστριακό Δήμο Μυτιλήνης που αφορά έως σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως διασφαλίζονται οι το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στο σύνολο των δημοτών της Λέσβου. Για το ίδιο θέμα, το μέλλον τής ΔΕΥΑΛ, θα υπάρξει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, πιθανόν στις 14 Μαρτίου.

Σχεδόν μονοπώλησε σε δύο συνεδριάσεις, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, την Εκτελεστική Επιτροπή (αποτελείται απ’ το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των νομικών προσώπων του Δήμου) το θέμα τής ΔΕΥΑΛ, όπου και συζητήθηκε η εισήγηση του προέδρου της Επιχείρησης, Σωτήρη Μαρινάτου, για το αν θα παραμείνει με την ίδια μορφή, αν θα διαλυθεί και θα ενσωματωθεί το προσωπικό της στις δημοτικές υπηρεσίες ή, τέλος, αν θα επεκταθεί - όπως και το όνομά της - από Μυτιλήνης σε Λέσβου. Αυτή η τελευταία πρόταση, όπως επεσήμανε και ο κ. Μαρινάτος, «φαίνεται πως υπό τις παρούσες συγκυρίες είναι η μόνη που διασφαλίζει τη δυνατότητα παροχής καλών υπηρεσιών σε όλο το Δήμο».

Διάλυση ίσον ιδιωτικοποίηση
Μιλώντας στο «Ε», ο Δημήτρης Βουνάτσος έδωσε το πολιτικό στίγμα του θέματος, λέγοντας: «Με την απόφαση για τη ΔΕΥΑΛ καλούμαστε να αποφασίσουμε πώς θα παράσχουμε σωστές υπηρεσίες που αφορούν άμεσα όλους τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου μας, και ταυτόχρονα καλούμαστε να “θωρακίσουμε” το εργασιακό “αύριο” των εργαζομένων από επισφάλειες. Για το πρώτο, η επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το Δήμο έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα είναι μονόδρομος. Πρόκειται για μια επιχείρηση με ευέλικτη λειτουργία, που πληρώνεται και θα πληρώνεται απ’ τα ανταποδοτικά κι έτσι θα μπορεί να υποστηρίξει όλο το νησί. Αν η Επιχείρηση διαλυθεί, τότε το αντικείμενο που έχει δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί απ’ το υπάρχον προσωπικό του Δήμου, προσλήψεις δεν επιτρέπονται και τότε, αναγκαστικά, οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης θα οδηγηθούν σε ιδιωτικοποίηση.»
Όπως σχολίασε σχετικά και ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, που βρισκόταν σε συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου, μεταφέροντας την εμπειρία και από άλλες ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, «ο ασφαλέστερος τρόπος για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε ένα μεγάλο σε έκταση δήμο όπως η Λέσβος, είναι να διαλυθεί η ΔΕΥΑΛ. Είναι σαφές πως με τη διάλυσή της ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, οι βιολογικοί, τα δίκτυα, οι πηγές, οι δεξαμενές, παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να το αναλάβουν κι ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιώτες.».


«Δε συμφέρει η διάλυση», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ


Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ και μίλησε για την 30χρονη ιστορία τής ΔΕΥΑΜ, αλλά και για την υφιστάμενη κατάσταση στους πρώην δήμους της Λέσβου, όπου υπήρχε σοβαρή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού για τη συντήρηση και λειτουργία δικτύων και βιολογικών.

Σε αντιδιαστολή παρουσίασε την οργανωμένη επιχείρηση του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, η οποία επανασχεδίασε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης εκσυγχρονίζοντας ένα παλαιό περίπου 180 χιλιομέτρων, κατασκεύασε επτά νέες δεξαμενές κι ένα νέο δίκτυο αποχέτευσης, όπως και ένα δίκτυο ομβρίων που προστάτευσε από πλημμύρες, ενώ η ίδια επιχείρηση κατασκεύασε και λειτουργεί και τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, το βιολογικό της Μυτιλήνης.
Εκτός των παραπάνω, ο Σωτήρης Μαρινάτος παρουσίασε και μία σειρά επιχειρημάτων βάσει των οποίων δε συμφέρει να διαλυθεί η ΔΕΥΑΛ, ούτε το Δήμο, ούτε τους δημότες. Μεταξύ αυτών των επιχειρημάτων ανέφερε ότι:
- Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες οι ΔΕΥΑ έχουν προχωρήσει σε επέκταση κι ελάχιστες απ’ τις 109 έχουν διαλυθεί.
- Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση του δήμου για έργα ύδρευσης - αποχέτευσης αν αφορούν πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, γιατί προβλέπεται η διαδικασία να γίνεται αποκλειστικά μέσω των ΔΕΥΑ (π.χ. στην Ιεράπετρα δημιουργήθηκε πρόβλημα). Παράλληλα, η ιδία συμμετοχή που προβλεπόταν για τις ΔΕΥΑ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο (από 7% - 16% σε 3,25%). Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ο Φ.Π.Α. είναι πλέον μη επιλέξιμη δαπάνη και στο δήμο (ήταν μόνο στη ΔΕΥΑΛ).

Χωρίς golden boys
Ακόμη, ο κ. Μαρινάτος αναφέρθηκε στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, που έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό (περίπου κατά 25% μετά το θόρυβο για τα golden boys των δημοτικών επιχειρήσεων), ενώ μέχρι προσφάτως κάλυπτε ένα μεγάλο ποσοστό των ανταποδοτικών, παράγοντας για τον οποίο πολλοί δήμαρχοι αναγκάζονταν να σκεφτούν τη διάλυση. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων εξασφαλίζονται καλύτερα στη ΔΕΥΑΛ, αφού με την απορρόφηση της ΔΕΥΑΛ από το Δήμο οι εργαζόμενοι θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και θα καλύψουν προσωποπαγείς θέσεις.
Κλείνοντας την εισήγησή του, υποστήριξε πως η ΔΕΥΑΛ είναι η μόνη επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοί της από το Σεπτέμβριο του 2011 έχουν λάβει απόφαση για τη λύση της, απόφαση που εκτιμά ότι πρέπει να εξετάσουν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.


Κάθετα αντίθετοι οι εργαζόμενοι
«Καταδικαστική απόφαση»

Με πολυσέλιδη ανοιχτή επιστολή του χθες, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑ Λέσβου επιχειρεί να ανασκευάσει τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για επέκταση θα είναι καταδικαστική για την Επιχείρηση.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι Εργαζόμενοι επιχειρούν να ανασκευάσουν τα επιχειρήματα για το ποιος συμφέρει να κατασκευάζει έργα, ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΛ, ενώ μεγάλο μέρος της αφορά στην τεκμηρίωση της άποψης πως «επέκταση ορίων σημαίνει επιπλέον αύξηση του κόστους λειτουργίας λόγω απασχόλησης πρόσθετου προσωπικού».
Ειδική αναφορά γίνεται στα τεράστια γεωγραφικά δεδομένα του Δήμου-τέρατος, ενώ η επιστολή καταλήγει με το θέμα του εργασιακού μέλλοντος των εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ. Όπως υποστηρίζουν, η απόφαση απορρόφησης του προσωπικού απ’ το Δήμο, όπως προβλέπεται απ’ τον «Καλλικράτη», παρ’ όλη την αβεβαιότητα που υποβόσκει, είναι καλύτερη απ’ τη βεβαιότητα της κατάρρευσης της Επιχείρησης λόγω επέκτασης. «Κι όσον αφορά τις φημολογίες για την άμεση απόλυση-εφεδρεία εργαζομένων με προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο Λέσβου, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ειδικών που βεβαιώνουν ότι όσοι κατέχουν προσωποπαγή θέση, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να εξέλθουν σε υποχρεωτική εφεδρεία», καταλήγουν οι Εργαζόμενοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey