Να εκφραστεί το Αιγαίο, ο Νομός Λέσβου και οι ιδιαιτερότητές του στο πρόγραμμα της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, θα επιδιώξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δια του τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης, ξεκίνησε ήδη να διαμορφώνει τις σχετικές προτάσεις της ΝΔ. Ο Γιώργος Κασαπίδης.
Περιόδευσε τη Λέσβο, ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, για τη διαμόρφωση νησιωτικής πρότασης
Να εκφραστεί το Αιγαίο, ο Νομός Λέσβου και οι ιδιαιτερότητές του στο πρόγραμμα της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, θα επιδιώξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δια του τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης, ξεκίνησε ήδη να διαμορφώνει τις σχετικές προτάσεις της ΝΔ. Ο Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα, από κοινού με το βουλευτή Νομού Λέσβου της ΝΔ, Σπύρο Γαληνό, «όργωσαν» απ’ την Παρασκευή το πρωί έως και την Κυριακή, τη Λέσβο κι είχαν επαφές με αγρότες και εκπροσώπους φορέων προκειμένου να καταρτίσουν το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο κ. Κασαπίδης ιεράρχησε ως σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα για τους αγρότες του νησιού, τις νοθείες των προϊόντων και κυρίως τις ελληνοποιήσεις λαδιού, που έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται από επιτήδειους, και η παραγωγή και οι παραγωγοί.
Ένα ακόμη ζήτημα που ιεράρχησε ως ιδιαίτερα σημαντικό ο κ. Κασαπίδης, ήταν αυτό της χωρίς ευρωπαϊκούς περιορισμούς, αλιείας από Τούρκους ψαράδες, θέμα το οποίο θα μεταφέρει, όπως είπε, σε υψηλά κλιμάκια του κόμματός του, ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, κι όπου υπάρχει δυνατότητα, να γίνουν παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα.
Σύσκεψη με αγρότες
Όπως εξήγησε ο Σπύρος Γαληνός, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Κασαπίδη στη Λέσβο, και με σκοπό να γνωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα στη νησιωτική περιοχή, έγιναν επισκέψεις σε μια σειρά από περιοχές (Μανταμάδο, Αγία Παρασκευή, Γέρα, Πλωμάρι) αλλά και σε παραγωγικές μονάδες (στο Σκαλοχώρι στη μονάδα Ρόδου, στο πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι), ενώ το απόγευμα της Παρασκευής έγινε και ανοιχτή σύσκεψη με αγρότες και φορείς, όπου μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, αναδείχτηκαν προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις τους.
Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι η σύσκεψη τράβηξε σε διάρκεια πολύ περισσότερο απ’ τον προγραμματισμένο χρόνο, ο κ. Κασαπίδης κρατούσε σημειώσεις για ό,τι προτάσεις έθεταν οι παριστάμενοι, ενώ επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που του είχαν τεθεί, κυρίως για το τι προτείνει η ΝΔ.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Γαληνού, στο πλαίσιο και της εντολής του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για επιτόπιες επισκέψεις σε όλη τη χώρα, και δήλωσε εντυπωσιασμένος απ’ το ενδιαφέρον που έχει η Λέσβος. Ενδιαφέρον όχι μόνο για το περιβάλλον της, τους βιότοπους, την ιδιαίτερη ταυτότητα και τη δυναμική της, αλλά και για τα προϊόντα της, την ελαιοκομία, τα αιγοπρόβατα, ακόμη και την ποτοποιία της, ό,τι καθιστά διάσημο το νησί.
Οι επιτήδειοι…
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να έχει καλύτερη προοπτική, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει καλύτερη οργάνωσή του, από παραγωγούς συνεταιριστές με αποδεδειγμένη οικονομική δραστηριότητα. Η ΝΔ, όπως είπε, προτάσσει την εξυγίανση των συνεταιρισμών κι ανέφερε πως σήμερα μόλις 50 αγροτικοί συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα, είναι υγιείς και έχουν ενεργό ρόλο παρεμβαίνοντας στην αγορά υπέρ των μελών τους.
«Εδώ στη Λέσβο -είπε ο κ. Κασαπίδης απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που πήρε απ’ τους αγρότες του νησιού- είναι έκδηλη η αγωνία των παραγωγών, για την εκμετάλλευση που υφίστανται σήμερα από κάποιους επιτήδειους, από εκείνους που νοθεύουν τα προϊόντα, από εκείνους που κάνουν ελληνοποιήσεις στο λάδι, στο γάλα, ακόμη και στην αλιεία».
Ειδικά για την αλιεία και σε συνέχεια καταγγελιών που έκαναν ψαράδες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα το γεγονός πως δεν ισχύουν και για τους Τούρκους ψαράδες, οι υποχρεώσεις και οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ψαράδες των νησιών. Ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ, ανέφερε πως θα μεταφέρει το πρόβλημα στα υψηλά κομματικά κλιμάκια, όπως και τις καταγγελίες που του έγιναν, για το ότι «πολύ συχνά κάποιοι αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα δίχως συνέπειες ή τον οποιονδήποτε έλεγχο».
Η νέα… Νέα Δημοκρατία
Σε σχέση με τα θέματα αλιείας, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι μόλις επέστρεψε απ’ τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην αποστολή της Ελληνικής Βουλής, η οποία είχε συνάντηση με την Ελληνίδα Επίτροπο, αρμόδια για θέματα αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη. Μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστα Καρτάλη, συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Globe, για την αλλαγή χρήσης γης και οικοσυστημάτων, αλλά και σε συζητήσεις για θέματα αλιείας ενόψει μάλιστα και της επικείμενης αλλαγής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που θα ξεκινήσει να συζητείται επίσημα από τις αρχές Ιουνίου.
Στη σύσκεψη με τους αγρότες, παρέστησαν και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, συνεταιριστές, στελέχη υπηρεσιών, δήμαρχοι, όπως οι Στέφανος Αποστόλου και Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο αντινομάρχης για αγροτικά θέματα Χάρης Γραμμός και πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων η τομεάρχης της ΝΔ για τη Λέσβο, Παναγιώτα Τσουκαλή και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατής Κυρατζής.
Κλείνοντας, ο κ. Γαληνός επισήμανε πως «η νέα Νέα Δημοκρατία, η εποχή δηλαδή μετά την εκλογή νέου προέδρου, χτίζεται από καλά υλικά, όπως ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης που κλήθηκε πρώτος απ’ όλους τους τομεάρχες στη Λέσβο. Θα ακολουθήσουν όμως κι άλλα στελέχη, οι υπεύθυνοι σε όλους τους τομείς, για να αποτυπώσουν στο πρόγραμμα του κόμματός μας, και τις θέσεις του νομού Λέσβου».
Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος, στη Μυτιλήνη
Συνδιάσκεψη για «Καλλικράτη»
Τις ημέρες που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναμένεται να δίνεται στη δημοσιότητα το χωροταξικό του «Καλλικράτη», η ΝΔ προγραμματίζει τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης αυτοδιοικητικών, με θέμα την επικείμενη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Μεταρρύθμιση που αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα όσα έχουν ανακοινωθεί, το αργότερο έως τις 14 Μαΐου 2010 θα έχει γίνει νόμος του κράτους.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, Στρατής Κυρατζής, κατόπιν επαφών με τα κεντρικά του κόμματος, αποφασίστηκε να επισκεφθεί τη Λέσβο και να προεδρεύσει σε συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση, ο υπεύθυνος της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και τέως υφυπουργός.
Η συνδιάσκεψη προγραμματίζεται για την Κυριακή 11 Απριλίου, στη Μυτιλήνη, πιθανόν στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο».
Στον τομέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ, θυμίζουμε ότι μετέχει με πρόσφατη απόφαση του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, και ο Δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης.