Μια μαρτυρία «ύμνος» στη Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
Γνωστή σε πέντε χώρες έγινε, πριν από ένα μήνα περίπου, η Μυτιλήνη, χάρη στην πρωτοβουλία που είχε μία Ιρλανδή, εκπρόσωπος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Bridge», που βρέθηκε στην πόλη μας το περασμένο φθινόπωρο.
Γνωστή σε πέντε χώρες έγινε, πριν από ένα μήνα περίπου, η Μυτιλήνη, χάρη στην πρωτοβουλία που είχε μία Ιρλανδή που βρέθηκε στην πόλη μας το περασμένο φθινόπωρο. Η Κρις Τσασάιντ, μία από τους συμμετέχοντες στην τρίτη σύνοδο των εκπροσώπων των οργανώσεων που μετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Bridge», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το Σεπτέμβριο της χρονιάς που μας πέρασε (στο οποίο συμμετέχει και η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»), αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της με ένα κείμενο, το οποίο αποτέλεσε και το ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε η γραμματεία του προγράμματος στην τελευταία αντίστοιχη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κερασούντα της Τουρκίας, στα τέλη Μαρτίου.

Το πρόγραμμα «Bridge» (γέφυρα) είναι μια δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Grundtvig» και έχει ως στόχο την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ έξι χωρών: της Ιρλανδίας, της Εσθονίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Λέσβος είναι η μόνη περιοχή που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο πρόγραμμα, μέσω της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι το Σεπτέμβριο φιλοξενήθηκαν για τέσσερις μέρες στη Μυτιλήνη επτά εκπρόσωποι των υπόλοιπων πέντε χωρών, για τους οποίους τα μέλη της «Συνύπαρξης» είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα σχετικά με την τέχνη και με σκοπό τη γνωριμία των λαών.

Η ιστορία μιας συμμετέχουσας

Η εμπειρία αυτή φαίνεται πως έμεινε αξέχαστη στην Ιρλανδή εκπρόσωπο, Κρις Τσασάιντ, που κατέγραψε τις εντυπώσεις της με τη μορφή ημερολογίου και το έδωσε στη γραμματεία του προγράμματος. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως η γραμματεία του προγράμματος «Bridge» επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προσωπική μαρτυρία της κ. Τσασάιντ ως ενημερωτικό φυλλάδιο στην τελευταία σύνοδο των εκπροσώπων των οργανώσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην Κερασούντα της Τουρκίας.
Στο οκτασέλιδο αυτό έντυπο, που πλαισιώνουν 26 φωτογραφίες με εικόνες της Μυτιλήνης και της Λέσβου από δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες στην περσινή σύνοδο και που φέρει τον τίτλο «Η ιστορία μιας συμμετέχουσας», η κ. Τσασάιντ περιγράφει με ολοζώντανο και μεστό λόγο κάθε στιγμή από την έναρξη του ταξιδιού της από την πατρίδα της, μέχρι την άφιξή της στη Μυτιλήνη, την υποδοχή που της έγινε από τους εδώ διοργανωτές, τις πρώτες εικόνες από την πόλη, το πρωινό στο ξενοδοχείο που τη φιλοξένησε, τις εμπειρίες που μοιράστηκε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες κατά τη διαμονή της στο νησί και όσα έμαθε για τον πολιτισμό και την ιστορία του.

«Ερωτική» σχέση
«Η ατμόσφαιρα ήταν οικεία. Θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας, που επέστρεφα στο δικό μου μικρό, βόρειο νησί», αναφέρει η ίδια στο κείμενό για την άφιξή της στο αεροδρόμιο της πόλης. «Ίσως αυτή η στιγμή νοσταλγίας να ήταν η αρχή της ερωτικής μου σχέσης με τη Μυτιλήνη.»
Αφού αναφέρεται στις πρώτες εικόνες που είχε από την πόλη, η κ. Τσασάιντ περιγράφει τις δραστηριότητες και τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Ανάμεσα σε αυτές, η επίσκεψη στο Κάστρο της Μυτιλήνης - που περιγράφει ως «υπέροχο τεκμήριο της ευφυΐας και των ικανοτήτων των μηχανικών, αρχιτεκτόνων και χτιστών που το κατασκεύασαν πολύ πριν την εποχή της τεχνολογίας» -, στο κτήριο «Μαξ Βέμπερ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στην ύπαιθρο της Λέσβου. Αναφέρει, μάλιστα, στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή του νησιού, αλλά και την παραγωγή αλατιού, μέσα από όσα της έκαναν εντύπωση από την επίσκεψη στις αλυκές της Καλλονής.
Χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό» το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής, κάνει λόγο και για το Γυναικείο Συνεταιρισμό της περιοχής - «χώρα των θαυμάτων» χαρακτηρίζει τους χώρους του -, αλλά και για το σχολείο του χωριού, με αφορμή το οποίο μιλάει για την πρακτική που ίσχυσε στο νησί να κατασκευάζονται σχολεία με χρήματα των Μικρασιατών κατοίκων του.
Τέλος, περιγράφει την Πέτρα και το Μόλυβο, με αρκετά ιστορικά στοιχεία, παραθέτοντας και όσα την εντυπωσίασαν στους δύο οικισμούς.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, μέρα της αναχώρησής της, η κ. Τσασάιντ σημειώνει: «Είχα χρόνο για έναν τελευταίο περίπατο στο λιμάνι, πριν το μακρύ ταξίδι της επιστροφής. Όπου κι αν βρέθηκα, έζησα τη θέρμη και τη φιλοξενία των ανθρώπων της Λέσβου. Γεύτηκα, επίσης, την ιστορία και την παράδοση που επηρεάζει τη σύγχρονη ζωή στο νησί. Η Λέσβος ζωντάνεψε στα μάτια μου σαν ένα αληθινό μέρος, ακόμη πιο εντυπωσιακό από αυτό των Αρχαίων Μύθων. Το σημερινό καθήκον του να επιτευχθεί ειρήνη και ευημερία για το πολύπλοκο πολιτισμικό υλικό που μένει στην περιοχή του Αιγαίου, είναι πιο σημαντικό από τον Οδυσσέα ή τον Ηρακλή και τρέφω μεγάλη εκτίμηση για όσους προσπαθούν να τα εξασφαλίσουν.»

«Τουριστικός Οδηγός» της Μυτιλήνης
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως όλα τα προηγούμενα ενημερωτικά φυλλάδια του προγράμματος «Bridge» αποτελούνταν μόνο από φωτογραφικό υλικό και δεν είχαν περιγραφή των πόλεων όπου γίνονταν οι σύνοδοι. Με τη διανομή του συγκεκριμένου φυλλαδίου στη σύνοδο της Κερασούντας, οι συμμετέχοντες από Τουρκία, Εσθονία, Σουηδία, Ιρλανδία και Αγγλία είχαν ουσιαστικά τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους ένα μίνι «τουριστικό οδηγό» της Μυτιλήνης και της Λέσβου, γραμμένο από ένα αν μη τι άλλο ουδέτερο και ανιδιοτελές χέρι, που δηλώνει «ερωτευμένο» με την πόλη μας.
«Είναι κάτι πολύ σημαντικό, τόσο για το σκοπό που υπηρετούμε ως οργάνωση, που είναι η γνωριμία των λαών μέσω της τέχνης και η ανταλλαγή εμπειρίας πάνω στο θέμα αυτό, όσο και μια ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί μας άνθρωποι από τις χώρες αυτές. Η Μυτιλήνη θα “διαφημιστεί” ακόμη πιο έξω, αφού δεν ήρθαν εδώ απλά ως τουρίστες, αλλά τους περιποιηθήκαμε ιδιαίτερα», λέει η κ. Νέλυ Παυλή από τη «Συνύπαρξη».
Η ίδια, μαζί με την κ. Ελένη Παπαδημητρίου, θα εκπροσωπήσουν τη «Συνύπαρξη» στην επόμενη συνάντηση του προγράμματος, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαΐου στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey