Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στη Νάουσα, στην εξαιρετική από πλευράς φυσικού κάλλους περιοχή του Αγίου Νικολάου στα περίχωρα της πόλης, η προγραμματισμένη ημερίδα και γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).
Με επιτυχία στη Νάουσα η ημερίδα τού ΣΗΠΕ για τις προοπτικές του περιφερειακού Τύπου
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στη Νάουσα, στην εξαιρετική από πλευράς φυσικού κάλλους περιοχή του Αγίου Νικολάου στα περίχωρα της πόλης, η προγραμματισμένη ημερίδα και γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).
Το Σάββατο, παρουσία πολλών προσκεκλημένων από τον εκδοτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, πανεπιστημιακών καθηγητών από τις σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκπροσώπων των τοπικών δημοτικών αρχών, φορέων, της Εκκλησίας, αλλά και πολλών εκδοτών μελών τού ΣΗΠΕ, οργανώθηκε η πολύ σημαντική, από πλευράς δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, ημερίδα με θέμα: «Η ισχυροποίηση των περιφερειακών Μ.Μ.Ε., προϋπόθεση εξόδου από την κρίση».
Και μόνο το θέμα της ημερίδας, κατά τη διάρκειά της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους οι εκδότες μέλη τού ΣΗΠΕ, αλλά και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, αποτέλεσε τη βασική συνιστώσα για τη μελλοντική χάραξη της πορείας του περιφερειακού Τύπου στο σύνολό του, ένας Τύπος πολύ ισχυρός και με μεγάλη τοπική διείσδυση, που όμως δεν παρέμεινε αλώβητος από την οικονομική κρίση. Στην ημερίδα του Σαββάτου εκφράστηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί για τη συνέχεια του σοβαρού έργου που επιτελεί ο περιφερειακός Τύπος και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για τη γενικότερη αναβάθμιση, αλλά ιδιαίτερα τη στήριξή του με ίδιες δυνάμεις.
Δυσφορία με τα κόμματα
Κι αυτό γιατί πανθομολογούμενο είναι πως η Πολιτεία είναι κατά τεκμήριο απούσα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο περιφερειακός Τύπος. Για παράδειγμα, αλγεινή ήταν η εντύπωση που άφησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό στην εκδήλωση. Όλοι τους, παρά το γεγονός ότι εξήραν το ρόλο που επιτελούν οι περιφερειακές εφημερίδες, προκάλεσαν τη δυσφορία και τις διαμαρτυρίες των παρισταμένων, καθώς αφού χαιρέτισαν με τις σύντομες ομιλίες τους, αποχώρησαν χωρίς να περιμένουν να τελειώσει η ημερίδα.
Για την ιστορία, τους χαιρετισμούς-τοποθετήσεις έκαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κ.κ. Τόλκας από το ΠΑΣΟΚ, Κολοκοτρώνης από το ΛΑΟΣ, Μωυσιάδης από τη Δημοκρατική Συμμαχία και Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ. Οι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Κ.Ε., παρότι είχαν προσκληθεί, δεν έστειλαν εκπρόσωπό τους.
Σημείο αναφοράς
Επιστρέφοντας στα της ημερίδας, η αυλαία της άνοιξε με την παρουσίαση της εταιρείας Wedia, που δραστηριοποιείται και ειδικεύεται στη σχεδίαση και υλοποίηση news και web-TV potrals. Η παρουσίαση της εταιρείας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παρισταμένων, αφού πλέον τα ψηφιακά Media έχουν αποσπάσει εδώ και καιρό ένα μεγάλο κομμάτι της ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Αντώνης Παπουρτζής περιέγραψε τα βασικά βήματα μιας εμπορικής και εκδοτικής επιτυχίας που σχετίζεται με τη δημιουργία portal.
Τους προσκεκλημένους, να σημειώσουμε, καλωσόρισε ο εκδότης της εφημερίδας «Ημερησία» Βέροιας, Κώστας Μπούθας, ο οποίος και προήδρευσε της ημερίδας.
Ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης-ημερίδας τού ΣΗΠΕ, ο δήμαρχος Νάουσας, κ. Καραμπατζός, αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας παράλληλα έκκληση για την αλήθεια και την ποιότητα στην είδηση, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που ο κόσμος την ψάχνει εναγωνίως. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, προς τις εφημερίδες τού ΣΗΠΕ, ο δήμαρχος Νάουσας υπογράμμισε πως «ο έντυπος Τύπος είναι σημείο αναφοράς και όταν υπάρχει αξία, αλήθεια και ποιότητα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
Ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη κ. Σαρηγιαννίδης, με τη σειρά του, εξήρε το ρόλο του τοπικού Τύπου, αλλά και το υψηλό επίπεδο των προσκεκλημένων, κάτι που συμπλήρωσε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Μαυρίδου, τονίζοντας πως ο περιφερειακός Τύπος δημιουργεί τη σκέψη. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) κ. Δαβάνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει στον Τύπο από τη μείωση της διαφήμισης, τη μείωση των εσόδων, την κατάργηση της ατέλειας κ.λπ.. Υπογράμμισε πως επιβάλλεται η αλλαγή νοοτροπίας, η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα, με λίγα λόγια πως πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα εποχή ενημέρωσης.
Δημιουργία περιφερειακής συνείδησης
Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, Γιάννης Λασκαράκης, στην εναρκτήρια ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Περιφερειακός Τύπος και περιφερειακή ανάπτυξη», τόνισε πως ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία της περιφερειακής συνείδησης, καθώς όπως είπε, «χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κρίκος που ενώνει τις περιφέρειες». Το ξεπέρασμα της κρίσης είναι και υπόθεση της περιφέρειας, υπογράμμισε ο κ. Λασκαράκης, υπενθυμίζοντας πως ισχυρός Τύπος είναι αυτός που έχει ως κύρια δύναμη τους αναγνώστες του.
Άκρως ενδιαφέρουσες στην ημερίδα ήταν οι ομιλίες των πανεπιστημιακών καθηγητών. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Μεϊμάρης, επικεντρώθηκε στην ομιλία του με θέμα «Νέα Μέσα, δημοκρατία και κρίση στον καταλυτικό ρόλο που επιτελεί στην ενημέρωση η παιδεία, η γνώση και η συγκρότηση», επισημαίνοντας ότι χωρίς επιμόρφωση δε γίνεται απολύτως τίποτα. Ο κ. Νίκος Λέανδρος, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις προοπτικές του περιφερειακού Τύπου, περιγράφοντας τις διεθνείς εξελίξεις στον Τύπο, που χαρακτηρίζεται γενικά από την πτώση της διαφήμισης η οποία περνά στο διαδίκτυο, τις μικρές αγγελίες, αλλά και τις δωρεάν ειδήσεις που παρέχουν πασίγνωστοι providers. «Ο αθηναϊκός Τύπος είναι παράδειγμα προς αποφυγή!», ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λέανδρος.
H ημερίδα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε από την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του γενικού γραμματέα τού ΣΗΠΕ, Γιώργου Κατσαίτη, με θέμα τον τίτλο της ημερίδας. Ο κ. Κατσαίτης υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, πως πρέπει να αλλάξει η οπτική απέναντι στον περιφερειακό Τύπο και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή νοοτροπίας, αναφερόμενος σε συνέργειες και συνεργασίες που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα. Ο αθηνοκεντρικός Τύπος καταχωρεί ειδήσεις για την περιφέρεια μόνο όταν το γεγονός είναι κραυγαλέο και τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να εκμαιεύσουν ειδήσεις από την περιφέρεια με κάθε τρόπο και μέσον, και φυσικά χωρίς κόστος. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα, τόνισε ο γενικός γραμματέας τού ΣΗΠΕ, υπενθυμίζοντας το πόσες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες έχει ο Τύπος της περιφέρειας. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήματα από την πλευρά των παριστάμενων εκδοτών μελών τού ΣΗΠΕ.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του ΣΗΠΕ, στη διάρκεια της οποίας πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του Σωματείου. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διαφήμιση, το νέο νομοσχέδια για τον Τύπο και διατυπώθηκαν προτάσεις για την επόμενη μέρα. Τέλος, έγινε ενημέρωση για την πορεία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ), που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΣΗΠΕ, από τον πρόεδρό του, Γιάννη Γαρεδάκη.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.