Ένα σκυλί που δεν έχει επαρκώς κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους σε μικρή ηλικία, πιθανόν θα έχει προβλήματα με ανθρώπους για αρκετό καιρό και ίσως για όλη του τη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, αν εργαστεί κανείς συστηματικά και με τη βοήθεια εκπαιδευτή, είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί πολύ.
Ένα σκυλί που δεν έχει επαρκώς κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους σε μικρή ηλικία (τέταρτη - 12η εβδομάδα) και για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, πιθανόν θα έχει προβλήματα με ανθρώπους για αρκετό καιρό και ίσως για όλη του τη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, αν εργαστεί κανείς συστηματικά και με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου θετικού εκπαιδευτή, είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί πολύ.
Μην πιέζετε το σκυλί σε καταστάσεις που δε νιώθει ευχάριστα και άνετα. Επιτρέψτε του να είναι σε απόσταση όπου νιώθει άνετα και ασφαλές. Αφήστε το να αποφασίσει εκείνο πόσο κοντά θέλει να είναι στους ανθρώπους. Μην προσπαθείτε να το «καλοπιάσετε» να πλησιάσει, μην του μιλάτε και προπαντός μην το τραβάτε να πλησιάσει.
Επιβραβεύσετε (με μεζεδάκια, «μπράβο» κ.λπ.) κάθε μικρή κίνηση που κάνει από μόνο του προς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θα πρέπει να στέκονται με την πλευρά τους προς το σκύλο και να κοιτούν μακριά του. Να μην κουνούν χέρια και πόδια και να μην προσπαθήσουν να τον χαϊδέψουν. Μπορούν να αφήνουν (με ήρεμο τρόπο) μεζεδάκια να πέφτουν από τα χέρια τους, αργότερα ίσως να αφήσουν το σκυλί να πλησιάσει από μόνο του να τις πάρει από το ακίνητο χέρι τους.
Αν δείχνει σημάδια αβεβαιότητος, μπορείτε να τον βοηθήσετε με το να είστε ανάμεσα στους άγνωστους (τους έχετε ήδη εξηγήσει την όλη διαδικασία) και στο σκυλί. Έτσι παίρνετε εσείς το «βάρος» της κατάστασης και το σκυλί χαλαρώνει λιγάκι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσα στο σπίτι. Αφήστε τις πόρτες του δωματίου ανοικτές έτσι ώστε το σκυλί να μπορεί να απομακρυνθεί αν νιώσει στενάχωρα.
Μην τον μαλώσετε ή του δώσετε καμμιά σημασία αν γρυλίσει. Απλώς νιώθει ανασφάλεια. Μιλήστε χαλαρά στους αγνώστους/επισκέπτες, τοποθετηθείτε ανάμεσα στο σκυλί και εκείνους, αγνοήστε το σα να μην υπάρχει.
Αν το σκυλί νιώθει άνετα, βάλτε το στο λουρί, καθίστε μακριά από τον άγνωστο, αφήστε μεζεδάκια μπροστά του στο πάτωμα. Μην του δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία. Μην του μιλάτε ησυχαστικά ή τον χαϊδεύετε. Αν κοιτάξει προς τους άγνωστους και είναι ήρεμο, δώστε μια πολύ καλή λιχουδιά. Αργότερα ίσως ο άγνωστος/επισκέπτης μπορεί ήρεμα να του πετάξει μια λιχουδιά, αλλά χωρίς να κινηθεί προς το μέρος του ή να τον κοιτάξει. Μην υπερβάλετε και μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα σε μια φορά. Συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες και μήνες. Κάθε υπερβολή μπορεί να ζημιώσει κατά πολύ την όλη διαδικασία. Θυμηθείτε, το σκυλί είναι αυτό που αποφασίζει πόσο άνετα νιώθει και προς τα πού θα κινηθεί Το γρύλισμά σας δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ή φαίνονται απειλητικοί με κάποιον τρόπο. Ίσως το δωμάτιο είναι πολύ μικρό για να νιώσει το σκυλί ασφαλές. Η βοήθεια ενός καλού εκπαιδευτή είναι απαραίτητη και θα σας γλυτώσει από αφάνταστες παλινδρομήσεις.
Πηγή: iatronet.gr