Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Καλλονής Νίκος Καραθανάσης αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία της νεοϊδρυθείσας ΔΕΥΑΑΚ γιατί, όπως υποστηρίζει, παρά την από καιρό συνεννόηση με το δήμαρχο για το ποιος θα αναλάβει προσωρινός διευθυντής, ο Δημήτρης Φαναραδέλλης άλλαξε γνώμη.
Δεύτερο «κρούσμα» μέσα σε λίγους μήνες ταράζει την ηρεμία της πλειοψηφίας στο δήμο Καλλονής. Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Νίκος Καραθανάσης αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία της νεοϊδρυθείσας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης - Άρδευσης Καλλονής (ΔΕΥΑΑΚ) γιατί, όπως υποστηρίζει, παρά την από καιρό συνεννόηση με το δήμαρχο για το ποιος θα αναλάβει προσωρινός διευθυντής, ο Δημήτρης Φαναραδέλλης άλλαξε γνώμη.
«Έπεσα απ’ τα σύννεφα, γιατί έμεινα εκτεθειμένος απέναντι σε ένα νέο επιστήμονα που είχε ήδη ασχοληθεί με τη ΔΕΥΑΑΚ», δηλώνει ο κ. Καραθανάσης, που νιώθοντας στεναχωρημένος απουσίαζε απ’ την προγραμματισμένη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Η οποία και ελλείψει απαρτίας δεν έγινε, αν και το θέμα για τη ΔΕΥΑΑΚ δεν επρόκειτο να συζητηθεί, μια και ο δήμαρχος δεν είχε προλάβει να αποφασίσει ποιον θα ορίσει πρόεδρο μετά την μη αποδοχή του κ. Καραθανάση.
Η δεύτερη διετία της παρούσας δημοτικής αρχής δεν κυλά το ίδιο ασυννέφιαστη για την παράταξη της πλειοψηφίας όπως η πρώτη. Θυμίζουμε ότι χρειάστηκε το θέμα του προϋπολογισμού του δήμου να έρθει δεύτερη φορά στο Συμβούλιο για να εγκριθεί, αφού δεν τον υπερψήφισε ο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2008 αντιδήμαρχος Νίκος Χήρας. Την ίδια εποχή όμως, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, έγινε και η αρχή ενός ακόμη θέματος, της προεδρίας της ΔΕΥΑΑΚ που ταράσσει τώρα την πλειοψηφία.
Η συμφωνία
Ο δήμαρχος Καλλονής, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε ότι δε γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ο κ. Καραθανάσης αρνήθηκε να αποδεχθεί τη θέση του προέδρου. «Προφανώς θα θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, γι’ αυτό και δε δέχτηκε τον ορισμό», υπέθεσε ο κ. Φαναραδέλλης. Συμπλήρωσε μόνο πως ο ίδιος δεν προλάβαινε να αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΚ, γι’ αυτό και αν γινόταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα απέσυρε το θέμα του ορισμού διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Σημειωτέον πως, εκτός του κ. Καραθανάση, δεν προσήλθαν για τη συνεδρίαση ακόμη τρεις σύμβουλοι, απ’ τους εννιά της πλειοψηφίας, που έλειπαν - όπως είπε ο κ. Φαναραδέλλης - εκτός νησιού, αλλά και οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (απουσίαζε όλη η παράταξη του Γιώργου Κυρατζή χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, καθώς και ο Τάκης Τσιρεπλής, ενώ ήταν παρόντες οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του Γιάννη Βατού).
Εντελώς διαφορετικούς λόγους απ’ τις υποθέσεις του δημάρχου, ανέφερε όμως μιλώντας στο «Ε» ο Νίκος Καραθανάσης: «Όταν έγιναν οι μεταβολές για τις δημαιρεσίες, εντός του γραφείου του δημάρχου και παρουσία των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, είπε ο δήμαρχος ότι για τον μεν ένα αντιδήμαρχο, το Δημήτρη Κεφάλα θα υπογράψει η θητεία του να είναι διετής (και κατά τη γνώμη μου έχει το δικαίωμα και καλά έκανε), ενώ εν συνεχεία ζήτησε απ’ το Νίκο Χήρα να δεχθεί να είναι αντιδήμαρχος για λίγους μήνες, μέχρις ότου οργανώσει και λειτουργήσει τη ΔΕΥΑΑΚ για να αναλάβει αυτός πρόεδρος. Ο κ. Χήρας δεν το αποδέχθηκε, ενώ για μένα δεν έγινε κατ’ αρχήν καμμία συζήτηση. Ακολούθως πρότεινε σε μένα να γίνει το ίδιο, το αποδέχθηκα και δεν είπα τότε το παραμικρό, για να μη δημιουργήσω διχασμό στο συνδυασμό που στήριξα. Επί λέξει ο δήμαρχος με ρώτησε αν δέχομαι να είμαι αντιδήμαρχος για τέσσερις - πέντε μήνες και μετά να παραιτηθώ και να αναλάβω τη ΔΕΥΑΑΚ. Απάντησα θετικά για το καλό του τόπου και του συνδυασμού, διότι πάντοτε είμαι υπέρ της παράταξης που στηρίζω και δε θέλω εγώ να δημιουργώ προβλήματα. Κι είναι γνωστό πώς συμπεριφέρομαι χρόνια τώρα που υπηρετώ το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τον τόπο μου.»
«Άλλα είπαμε…»
Συνεχίζοντας, ο κ. Καραθανάσης υποστήριξε ότι στην ίδια συμφωνία ο Δημήτρης Φαναραδέλλης τού είπε χαρακτηριστικά: «Για να πάει μπροστά η ΔΕΥΑΑΚ, πρέπει να βρεις και τους συνεργάτες σου.»
«Τον ρώτησα - μας εξιστορεί ο κ. Καραθανάσης - αν εννοεί και δημοτικούς συμβούλους, και διευθυντή, γιατί η πείρα με έχει διδάξει ότι σε οποιαδήποτε ομάδα, όταν ένας που αναλαμβάνει δεν έχει τους κατάλληλους συνεργάτες για να λειτουργήσει, τότε η ομάδα δεν μπορεί πάει μπροστά. Τότε μου είπε ότι έχω τη δυνατότητα να επιλέξω εγώ. Τον ρώτησα ακόμη αν έχει υπόψη του κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για διευθυντή, κι όταν απάντησε αρνητικά, του αντιπρότεινα γνωστό οικονομολόγο της περιοχής μας, που έχει σπουδάσει και στην Αμερική κι είναι ικανός να φέρει με επιτυχία σε πέρας το όλο έργο. Σημειώστε πως η σύμβαση με οικονομολόγο θα ήταν εξάμηνης διάρκειας, γιατί μετά θα γινόταν διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου διευθυντή, θέση για την οποία δε γνωρίζω καν αν υπήρχε ενδιαφέρον απ’ το οικονομολόγο που πρότεινα, και έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτός απ’ το δήμαρχο. Ο οποίος είχε αναφωνήσει τότε “πώς τον σκέφτηκες, μπράβο είναι ο καλύτερος”».
Έκτοτε, τους μήνες που πέρασαν, ο κ. Καραθανάσης ανέφερε ότι σχεδίασε το στήσιμο της επιχείρησης, αφιερώνοντας πολύ χρόνο σε μελέτη. «Τόμους ολόκληρους διάβασα», όπως μας είπε, ενώ είχε ενημερώσει και τον οικονομολόγο, που είχε δεχθεί να αναλάβει προσωρινός διευθυντής και μάλιστα πήρε να μελετήσει και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ για να προετοιμαστεί. Στο μεταξύ, στην προοπτική να αναλάβει πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΚ, παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος και στη θέση του ορίστηκε ο Ευάγγελος Δερεδίνης.
«Την Τετάρτη το πρωί (σ.σ. στις 13 Μαΐου) κι ενώ όλα πήγαιναν όπως είχαμε συμφωνήσει, συναντηθήκαμε με το δήμαρχο για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οπότε και διαπίστωσα αφενός ότι θα όριζε στο Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑΚ ένα σύμβουλο που δεν ήθελα, και αφετέρου ότι είχε άλλη πρόταση για διευθυντή. Τιμώ το συνδυασμό μου, τιμώ το κόμμα μου, τη Ν.Δ., αλλά σε καμμία περίπτωση δε δέχομαι να μείνω εκτεθειμένος απέναντι στο συγκεκριμένο επιστήμονα. Για αυτό και αρνήθηκα την προεδρία», ανέφερε ο κ. Καραθανάσης.
Ο ίδιος, καταλήγοντας, τόνισε: «Υπό τέτοιες συνθήκες δεν μπορούσα να πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί ήμουν στεναχωρημένος και εξακολουθώ να είμαι. Δεν έχω τίποτε με το δήμαρχο, η απόφασή του είναι σεβαστή, και δεν προτίθεμαι να δημιουργήσω πρόβλημα στην παράταξή μου, όσο κι αν έπεσα απ’ τα σύννεφα με αυτά που έγιναν.»