Με σαφή πρόθεση από όλες τις πλευρές να «πέσουν οι τόνοι» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή των γραμματέων των τοπικών οργανώσεων και παρουσία του Παντελή Οικονόμου.
Με σαφή πρόθεση από όλες τις πλευρές να «πέσουν οι τόνοι» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα η διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή των γραμματέων των τοπικών οργανώσεων του νησιού και παρουσία του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Παντελή Οικονόμου.
Μετά την «ανταλλαγή πυρών» μέσω του Τύπου που ακολούθησε την επιστολή Πατερέλλη στον πρωθυπουργό, για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Λέσβου, η προχθεσινή συνεδρίαση διέψευσε όλες τις προβλέψεις, αφού κινήθηκε σε γενικές γραμμές σε ήπιους τόνους, χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις. Παρά τα πυρά που δέχθηκε στο «παρασκήνιο» η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μαρία Ψήμμα, και τις πληροφορίες που ήθελαν να γίνονται μέχρι και προτάσεις μομφής εναντίον της, κατάφερε να βγει «αλώβητη» από τη συνεδρίαση. Πέρα από κάποιες γενικές αναφορές για την παρουσία της Νομαρχιακής Επιτροπής και την «ξαφνική αδρανοποίησή της» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν υπήρξαν προσωπικές καταγγελίες σε βάρος της. Η ίδια, πάντως, κάνοντας μια αποτίμηση, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «βγαίνει κερδισμένο από τις εκλογές», γεγονός που έκανε αρνητική εντύπωση, ιδιαίτερα από τα μέλη τής Ν.Ε.. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προταθεί να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση ο Νάσος Γιακαλής και ο Παντελής Πατερέλλης, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό, αφού όπως τονίστηκε δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.
Από τη συνεδρίαση του τοπικού ΠΑΣΟΚ
Τι ειπώθηκε
Στη διάρκεια της «κλειστής» συνεδρίασης της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής έγιναν πολλές αναφορές στα λάθη που οδήγησαν στην από τον πρώτο γύρο ήττα του συνδυασμού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Έγινε λόγος και για τις «συμμαχίες κάτω από το τραπέζι» μεταξύ κάποιων ψηφοδελτίων, αλλά και αναφορές στο ρόλο στελεχών του κόμματος. Ειδική αναφορά έγινε στον πολιτευτή Αλέκο Γιαζιτζόγλου, ο οποίος - όπως τονίστηκε - δε στήριξε ούτε το δημοτικό ψηφοδέλτιο, αλλά ούτε και το περιφερειακό. Για το δεύτερο, μάλιστα, ειπώθηκε ότι καλούσε στα χωριά τον κόσμο να «ρίξει χαρτοπετσέτες». Αναφορές έγιναν επίσης στον Απόστολο Πατέστο, το Σταύρο Πολίτη και τον Κώστα Αστυρακάκη, των οποίων ζήτησαν αρκετά μέλη που τοποθετήθηκαν, τις διαγραφές.
Σχολιάστηκε, όμως, και η στάση των κεντρικών τού ΠΑΣΟΚ, που καθυστέρησαν τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίου για το χρίσμα, με αποτέλεσμα να δοθεί χρόνος στα άλλα ψηφοδέλτια να συγκροτηθούν και ν’ ανοίξει ο δρόμος για «διαρροές».
Ο κ. Παντελής Οικονόμου, σε τοποθέτησή του στο τέλος της συνεδρίασης, που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, ξεκαθάρισε ότι τη δεδομένη στιγμή, που η χώρα περνάει δύσκολες ώρες λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προσωπικές διαμάχες μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα». Δεσμεύθηκε, πάντως, να μεταφέρει στα κεντρικά του κόμματος όλα όσα ειπώθηκαν και να προχωρήσουν τα αρμόδια όργανα στα απαραίτητα μέτρα.
Επιστολή στα κεντρικά τού ΠΑΣΟΚ ανέφερε, σε τοποθέτησή της, ότι έχει ετοιμάσει να στείλει και η γραμματέας τής Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει καταγράψει όλες τις απόψεις που έχουν ήδη κατατεθεί για τις ευθύνες περί του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Λέσβου. Να σημειωθεί πως δεν ορίστηκε ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τού ΠΑΣΟΚ, κάτι που όπως τονίστηκε θα γίνει από τα κεντρικά του κόμματος.