Μια μουσική εκδήλωση, αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση των μεγάλων ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου, πραγματοποίησαν από κοινού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τα Μουσικά Σχολεία Μυτιλήνης και Βόλου.
Μια μουσική εκδήλωση, αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση των μεγάλων ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου, πραγματοποίησαν από κοινού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τα Μουσικά Σχολεία Μυτιλήνης και Βόλου.
Η εκδήλωση, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, εντασσόταν στο πλαίσιο του πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσικού Σχολείου Βόλου «Νίκος Γκάτσος - Οδυσσέας Ελύτης. 100 χρόνια από τη γέννησή τους». Ήταν η πρώτη φορά που τα δύο Σχολεία ανέπτυσσαν μεταξύ τους συνεργασία και αφορμή γι’ αυτό αποτέλεσε η επιθυμία των μαθητών και καθηγητών του Σχολείου του Βόλου να βρεθούν στον τόπο καταγωγής και έμπνευσης του Οδυσσέα Ελύτη.
Η εμφάνιση των μαθητών
Το αφιέρωμα προλόγισαν ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Γιώργος Αθανασίου, που καλωσόρισε το Σχολείο του Βόλου, καθώς και οι υπεύθυνες καθηγήτριες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βόλου, Μάγδα Κουμπαρέλου και Ιλεάνα - Μαρία Μαρδά.
Οι Βολιώτες μαθητές άνοιξαν το πρόγραμμα παρουσιάζοντας ποιήματα των δύο ανδρών μελοποιημένα από το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζιδάκι και το Μιχάλη Τρανουδάκη. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι μαθητές της Μυτιλήνης, που συνέχισαν το πρόγραμμα με τα κομμάτια που είχαν δουλέψει οι ίδιοι πάνω στο έργο των δύο ανδρών, ενώ από κοινού τα δύο Σχολεία ερμήνευσαν το μελοποιημένο από το Μίκη Θεοδωράκη ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκτός άλλων ο υπεύθυνος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μάκης Ελευθερίου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, οι σχολικοί σύμβουλοι Στρατής Αναγνώστου, Ευανθία Αναγνωσταρά, Στρατής Τζιμής, Ανδρέας Αργυρόπουλος και Γιώργος Πανσεληνάς και ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, Μιχάλης Καπιωτάς.
Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο σχολείων.
Βάσεις συνεργασίας
«Η συνεργασία των παιδιών υπήρξε πολύ καλή και εποικοδομητική», είπε στο «Ε» ο κ. Αθανασίου. «Τα παιδιά κουβέντιασαν μεταξύ τους και οι Βολιώτες μαθητές είδαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν τα δικά μας παιδιά, εκφράζοντας την απορία τους για το πώς μπορούν να ανταποκρίνονται. Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι διαπιστώσαμε πως τέτοιες συμπράξεις είναι πολύ σημαντικές και έχουν πολλά να δώσουν. Η συγκεκριμένη έθεσε και τις βάσεις για μια δική μας επίσκεψη Βόλο.»
Οι καθηγητές που ανέλαβαν τη διδασκαλία και το συντονισμό της εκδήλωσης ήταν οι: Αλέξανδρος Γεραγωτέλλης, Χρήστος Παναγιωτάρας, Μιχάλης Σιφναίος, Μπάμπης Πλατάνου, Ευαγγελία Δημητράκη, Δάφνη Καρελλάκη, Ίριδα Παλαμηδά, Ελένη Περδίκα και Βανέσσα Παραδεισιάδη. Την επιμέλεια του οπτικού υλικού με θέμα «Ο Οδυσσέας Ελύτης της Μυτιλήνης» είχε ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς.