Την παραχώρηση παραλιακής έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που μαζί με την ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου εκτείνεται σε παραλιακό μέτωπο ενός χιλιομέτρου, ζητά ο δήμαρχος Μούδρου προκείμενου να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.
Την παραχώρηση παραλιακής έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που μαζί με την ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου εκτείνεται σε παραλιακό μέτωπο ενός χιλιομέτρου, ζητά ο δήμαρχος Μούδρου προκείμενου να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα με την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, θα γίνει εφικτός ο σχεδιασμός και στη συνέχεια η υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που έχει σχεδιάσει ο δήμος και αφορά στην ανέγερση ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Η προσπάθεια για τη διεκδίκηση της παραλιακής ζώνης έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο δήμαρχος Μούδρου είχε ζητήσει από τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), σε θετική απόφαση παραχώρησης της έκτασης ιδιοκτησίας της στην παραθαλάσσια ζώνη του Μούδρου, η οποία σήμερα παραμένει αναξιοποίητη, «ενώ σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση, μπορεί να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στο δήμο, αλλά και στο νησί της Λήμνου γενικότερα». Ο δήμαρχος Μούδρου, όμως, προχώρησε σε επαφές και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ενώ εκκρεμεί ο ορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ώστε να υπάρξει άμεση απόφαση παραχώρησης.
Για μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή του Μούδρου και ειδικότερα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης. «Αναμένουμε», τόνισε ο κ. Αδαμίδης, «να οριστεί η ηγεσία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ώστε να εξεταστεί το αίτημά μας. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τους δήμους, στα όρια των οποίων εμπίπτουν οι περιουσίες, γιατί έτσι μπορεί να υπάρξει μια νέα πηγή εισοδήματος. Σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ανεξάρτητα από το έργο για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δεύτερο παραλιακό μέτωπο και να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.»
Το σχέδιο
Σ’ ό,τι αφορά στα σχέδια του δήμου Μούδρου για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας, απόλυτα προσαρμοσμένης στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον του νησιού, έχει ολοκληρωθεί η α΄ φάση προσυμβατικής διαδικασίας επιλογής ΣΔΙΤ, με την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης του ακινήτου. Η βασική επιχειρηματική ιδέα συνίσταται στην ανέγερση ενός σύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε χώρο 130 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου Μούδρου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων αναψυχής και τουρισμού, οι οποίες θα μπορέσουν να ανεγερθούν και να λειτουργήσουν στο χώρο που ζητείται από την ΚΕΔ για παραχώρηση. Σύμφωνα με το δήμο Μούδρου, το δεύτερο σκέλος της επένδυσης κρίνεται αναγκαίο προκειμένου «να γίνει πιο ελκυστική η επένδυση, για να γίνει πιο εύκολη η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση του ΣΔΙΤ, αλλά και για να εμπλουτιστεί η επιχειρηματική ιδέα με αναπτυξιακές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και οικονομικού, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
Σχετικά με την κατασκευή της τουριστικής μονάδας, αυτή έχει σχεδιαστεί να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς - όπως υποστηρίζει ο δήμος Μούδρου - η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Λήμνου ενδείκνυται για περιηγητικό τουρισμό και προσφέρει αρκετά αρχαιολογικά, φυσικά και αρχιτεκτονικά αξιοθέατα. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να είναι πέντε ή το λιγότερο τεσσάρων αστέρων, με μια λειτουργική και αρχιτεκτονική μορφή που θα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα του οικοπέδου. Το συγκρότημα θα πρέπει να λειτουργεί σε άμεση σχέση με τις εγκαταστάσεις αναψυχής και τουρισμού στο νέο αλιευτικό καταφύγιο, ώστε αυτές να συμπληρώνουν και να εμπλουτίζουν τις παροχές του ξενοδοχείου.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη για όλη τη χώρα οικονομική συγκυρία και θα έχουμε μια καθυστέρηση στις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε για να αποκτήσει και η βορειοανατολική Λήμνος μια μεγάλη και σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα», τόνισε ο κ. Αδαμίδης.