Ανενόχλητοι οι εμπρηστές

01/07/2012 - 05:56
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ τα μέτωπα της φωτιάς που τη Δευτέρα ξανάναψαν στο Βαφειό. ΕΚΚΛΗΣΗ από τον αντιδήμαρχο Μήθυμνας για συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης.
Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσονται οι πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι για την περιοχή του Μολύβου. Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, την ώρα που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, δυο πυρκαγιές σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της περιοχής ανάμεσα σε Μόλυβο, Πέτρα και Βαφειό, κινητοποιώντας για ακόμη μια φορά μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τις φλόγες εν μέσω ισχυρών ανέμων. Άλλη μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά πρόλαβαν οι εθελοντές και οι κάτοικοι της περιοχής το βράδυ της Κυριακής στο αλσύλλιο στο δρόμο προς Εφταλού. Ο αντιδήμαρχος Μολύβου, Λευτέρης Βογιατζής, ενημέρωσε χθες το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, για την κατάσταση, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη συντονισμού όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, για να εντοπιστούν και να συλληφθούν το συντομότερο οι δράστες των εμπρησμών. «Η ζημιά που προκαλείται στον τουρισμό μας είναι ανυπολόγιστη», τονίζει ο Λευτέρης Βογιατζής.

Μάχη με τις φλόγες σε δυο μέτωπα έδιναν από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας έως και τις πρωινές της Τρίτης οι πυροσβέστες. Αυτήν τη φορά οι εμπρηστές έβαλαν φωτιά σε δυο διαφορετικά σημεία, με διαφορά μιάμισης ώρας και εκμεταλλευόμενοι προφανώς τους ισχυρούς βοριάδες. Ο σκοπός τους, προφανής. Να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά.

Απογευματινός εφιάλτης
Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 6 περίπου το απόγευμα, σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στο δρόμο, στο 1ο χιλιόμετρο Μήθυμνας - Βαφειού. Η φωτιά έκαψε τρία στρέμματα με ξερά χόρτα και χαμηλούς θάμνους. Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο μια ώρα αργότερα, όμως μικρές εστίες συνέχιζαν να σιγοκαίνε ακόμη και μέχρι χθες το πρωί. Επί τόπου έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με οχτώ πυροσβέστες, καθώς και τα δύο αεροσκάφη Πετζετέλ που επεχείρησαν ρίψεις νερού.
Μιάμιση ώρα αργότερα, στις 7:30 το απόγευμα, και ενώ ακόμη δεν είχε σβήσει η πρώτη φωτιά, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Βαφειού, στην περιοχή της λιμνοδεξαμενής, εκεί όπου είχαν ξεσπάσει και άλλες πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες.
Η δεύτερη φωτιά ήταν μεγαλύτερη, αφού έκαψε συνολικά έκταση 15 στρεμμάτων και συγκεκριμένα δέκα στρέμματα δασικής και πέντε στρέμματα γεωργικής έκτασης. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 10 το βράδυ, ενώ στη μάχη για την κατάσβεση ρίχτηκαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής με 18 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, εθελοντές, όχημα του Δήμου, καθώς και τα δύο αεροσκάφη Πετζετέλ. Μέχρι το μεσημέρι χθες συνεχίζονταν οι προσπάθειες για πλήρη κατάσβεση και των τελευταίων εστιών της πυρκαγιάς.


Ο εφιάλτης της φωτιάς κατακαίει το περιβάλλον της περιοχής και τη δυσφημεί τουριστικά

Τι συμβαίνει

Οι δύο πυρκαγιές της Δευτέρας ήρθαν ν’ ανεβάσουν το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών στην περιοχή σε τέσσερις, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες (!). Ο αντιδήμαρχος Μολύβου αναφέρει ότι υπήρξε και μια άλλη μικρή πυρκαγιά, στο αλσύλλιο που βρίσκεται στο δρόμο προς Εφταλού, η οποία σβήστηκε εγκαίρως χάρη στην άμεση επέμβαση εθελοντών του Δήμου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Βογιατζής με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, μετέφερε την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων, ζητώντας τη λήψη μέτρων για να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη δράση των εμπρηστών. «Εδώ και τέσσερα χρόνια τρομοκρατούν την περιοχή. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να σβήνουμε φωτιές και να είμαστε σε επαγρύπνηση, περιμένοντας την επόμενη πυρκαγιά που δεν ξέρουμε πότε και πού θα ξεσπάσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Το πλήγμα για τον τουρισμό είναι ανυπολόγιστο. Οι τουρίστες αναστατώνονται, βγάζουν φωτογραφίες, τραβάνε βίντεο τα οποία αναρτώνται στο διαδίκτυο και όλο αυτό είναι μια αρνητική προβολή για τον τόπο μας», υπογραμμίζει ο κ. Βογιατζής.
Κάτοικοι της περιοχής φέρονται να έδωσαν στην Πυροσβεστική κάποιες πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις ενός άνδρα με «παπάκι» σε περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, όμως πρόκειται για αόριστες πληροφορίες, που δε βοηθούν ιδιαίτερα τις έρευνες. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, μιλώντας στο «Ε» τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση από τους τοπικούς φορείς για να βοηθηθεί ουσιαστικά το έργο της Πυροσβεστικής όσον αφορά στον εντοπισμό των δραστών. «Οι κάτοικοι εκεί δεν μπορεί να μη βλέπουν και να μην ακούνε τίποτα. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν την περιοχή τους καλύτερα απ’ τον καθένα και μπορούν να βοηθήσουν στις έρευνες. Έχουμε στη διάθεσή μας κάποια στοιχεία, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως θα πρέπει να συμβάλουν όλοι ώστε να συλληφθούν ο υπαίτιος ή οι υπαίτιοι.»

Ανάγκη συντονισμού
Ο αντιδήμαρχος Μολύβου πρότεινε στο δήμαρχο τη διοργάνωση μιας ευρείας σύσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση και ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να συλληφθούν οι δράστες. «Δεν μπορεί», μας είπε χθες, «η πρόθεσή τους να είναι η οικοπεδοποίηση της περιοχής, γιατί σε μια περιοχή όπως το “Ράχωνα” που έχουν ξεσπάσει δυο φωτιές, δεν μπορείς βεβαίως να χτίσεις. Έχουν όμως ήδη καταστρέψει έναν πανέμορφο βιότοπο στην περιοχή της Αγίας Λεμονής, έχουν απειλήσει ξενοδοχεία και συνεχίζουν. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα κίνητρα, όμως δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε κάποιους ν’ αναστατώνουν την περιοχή μας και να κάνουν ζημιά στον τουρισμό.»


Ένα πυροσβεστικό όχημα ανάμεσα στα αποκαΐδια του υδροβιότοπου
 
Και η γνωστή... ετήσια φωτιά στο Ντίπι!

Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, τη Δευτέρας έγιναν οι αιτία να ξεσπάσουν φωτιές και σε άλλα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή και το Ίππειος.

Ειδικότερα, φωτιά ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή «Κλοπεδή» της Αγίας Παρασκευής, καίγοντας τέσσερα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με οχτώ πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα οχτώ ανδρών και επεχείρησαν τα δύο αεροσκάφη Πετζετέλ.
Μεγάλη φωτιά, όμως, ξέσπασε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στον Καλαμιώνα του Ντιπίου. Λόγω της νύχτας δεν μπόρεσαν να πετάξουν τα Πετζετέλ, που ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τις πρώτες πρωινές ώρες. Με επίγειες δυνάμεις η Πυροσβεστική έδωσε μάχη όλη τη νύχτα με τις φλόγες. Εννέα οχήματα και 18 πυροσβέστες κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες για την κατάσβεση. Στις 10 το πρωί περίπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο οι προσπάθειες των πυροσβεστών για πλήρη έλεγχο της φωτιάς συνεχίζονταν μέχρι αργά το μεσημέρι.
Ας σημειωθεί ότι σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή καίγεται ο υδροβιότοπος. Όπως όλοι υποστηρίζουν, οι φωτιές μπαίνουν από κτηνοτρόφους με σκοπό την ύπαρξη ανανεωμένων χώρων βόσκησης από το φθινόπωρο. Η ζημιά, όμως, που προκαλείται στον υδροβιότοπο και την πανίδα του είναι ανυπολόγιστη.


Εφιαλτικό το τοπίο στο Ντίπι. Για μια χούφτα... ζωοτροφές;


Έτρεχε η Περιφέρεια…


Με τρία οχήματα τύπου τζιπ και ένα βαν, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενίσχυσε το έργο της πυρόσβεσης στις φωτιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές του Βαφειού και του Ντιπίου της Λέσβου.
Τα οχήματα με το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρέθηκαν αρχικά στο Βαφειό και λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Ντίπι, παραμένοντας εκεί όλη τη νύχτα και ενισχύοντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέχρι και χθες το μεσημέρι.
Έπειτα από συνεννόηση με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων για τον έλεγχο της φωτιάς στο Ντίπι, η Περιφέρεια ενίσχυσε το έργο της πυρόσβεσης και με ένα μηχάνημα-φορτωτή, που άνοιξε δρόμο για τη διευκόλυνση της διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων.


Κι ο μεγάλος κίνδυνος. Η φωτιά σταμάτησε λίγα μέτρα από το βενζινάδικο!


Ο δήμαρχος ζητά τη συνδρομή Στρατού και ΕΥΠ

Στο θέμα των πυρκαγιών αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος τόνισε ότι ζήτησε έκτακτη σύσκεψη του ΣΝΟ όπου θα προτείνει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Στρατού αλλά και της ΕΥΠ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών που ευθύνονται για τις πυρκαγιές στο Μόλυβο εδώ και τέσσερα χρόνια.


Ο κ. Βουνάτσος έκανε μάλιστα λόγο για ένα άτομο «πυρομανές» και τόνισε ότι θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των υπηρεσιών ώστε να εντοπιστεί επ’ αυτοφώρω και να συλληφθεί. Ο δήμαρχος αναφέρεται προφανώς σε έναν κάτοικο της περιοχής του Μολύβου, ο οποίος μάλιστα πριν από χρόνια είχε συλληφθεί αλλά αφεθεί ελεύθερος, αφού δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος του. Κάτοικοι της περιοχής, πάντως, συνεχίζουν να «δείχνουν» εκείνον ως υπεύθυνο, αν και άλλοι υποστηρίζουν πως έχει φύγει από την περιοχή και έχουν σχεδόν ένα χρόνο να τον δουν.
«Δεν μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί ασύλληπτος ο πυρομανής και να προκαλεί τέτοιες καταστροφές στην περιοχή μεταξύ Πέτρας και Μολύβου. Η περιοχή δυσφημίζεται καθημερινά, χαρακτηρίζεται ως τόπος επικίνδυνος από τους τουρίστες, που πηγαίνουν για να βρουν λίγες ημέρες ηρεμίας και ξεκούρασης και αντίθετα βρίσκονται μέσα σε μια πύρινη κόλαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέσβου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί να «σπεύδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν προκύπτει μια φωτιά, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ώστε να συλληφθεί ο υπεύθυνος και να σταματήσουν οι φωτιές».

Αγροτικοί δρόμοι στον Καλαμιώνα
Τη δημιουργία αγροτικών δρόμων που να «κόβουν» τον προστατευόμενο χώρο Natura του Καλαμιώνα στο Ντίπι και ν’ ανακόπτουν σε περίπτωση πυρκαγιάς τις φλόγες που μπορεί ν’ απειλήσουν τα χωριά της περιοχής, ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προτείνει ο δήμαρχος Δ. Βουνάτσος ως μέτρο, με αφορμή τη νέα μεγάλη φωτιά στο Ντίπι. Ο κ. Βουνάτσος είπε ότι είχε επισκεφθεί και πριν 10 χρόνια την περιοχή, όταν και πάλι είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά που απείλησε χωριά, ενώ τόνισε ότι και η προχθεσινοβραδινή φωτιά θα απειλούσε χωριά αν η κατεύθυνση του ανέμου δεν ήταν βόρεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey