Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του κλασσικού αθλητισμού στη Λέσβο, μετά την αξιολόγηση των σωματείων από τον κεντρικό ΣΕΓΑΣ.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του κλασσικού αθλητισμού στη Λέσβο, μετά την αξιολόγηση των σωματείων από τον κεντρικό ΣΕΓΑΣ. Ο στίβος στο νησί μας δεν περνά και τις καλύτερές του μέρες και δεν παρουσιάζει την ανάπτυξη άλλων εποχών, παρά τις μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν σωματεία και προπονητές για να τον σώσουν και να τον πάνε μπροστά. Στη συνολική βαθμολογία αξιολόγησης των σωματείων, οι θέσεις των λεσβιακών σωματείων σίγουρα δεν ήταν οι καλύτερες που θα περιμέναμε, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, που η μάχη για μια καλύτερη θέση ήταν μεγάλη.
Τα κριτήρια
Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τους βαθμούς που παίρνουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου των κατηγοριών Ανδρών - Γυναικών - Νέων - Ανδρών, Εφήβων - Νεανίδων - Παίδων - Κορασίδων, Παμπαίδων - Παγκορασίδων Α΄, αλλά και από τη συμμετοχή τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, καθώς και στα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Παράλληλα από τη βαθμολογία που παίρνουν οι ομάδες, βγαίνει και ο αριθμός των συμβολαίων που κάνει ο ΣΕΓΑΣ σε κάθε Σύλλογο.
Από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου την πιο υψηλή θέση (90ή) βαθμολογικά πήρε η Ολυμπιάδα Μήθυμνας με 1.276 βαθμούς και ένα συμβόλαιο, και ακολούθησαν ο Αρίων Μυτ. στην 112η θέση με 940 βαθμούς και ένα συμβόλαιο, και τέλος ο Αρισβαίος Καλλονής (150ή θέση) με 551 βαθμούς και επίσης ένα συμβόλαιο.
Οι προπονητές που πήραν το συμβόλαιο είναι ο Βαγγέλης Ζορμπάς (Ολυμπιάδα), Γρηγόρης Κοντός (Αρίων) και οι Στρατής Βαβαλέρος και Σταύρος Κιουλάφας (Αρισβαίος). Τα παραπάνω συμβόλαια προκάλεσαν πολλά παράπονα στους υπόλοιπους προπονητές που τα έχασαν για ελάχιστους βαθμούς, όπως ο Ολυμπιονίκης Λέσβου για ένα μόλις βαθμό αλλά και η Αθλοκίνηση Μυτ. για δέκα βαθμούς, θεωρώντας υπεύθυνη την τοπική επιτροπή η οποία δε χειρίστηκε σωστά το θέμα.
«Ταφόπλακα»
«Η αξιολόγηση του 2009 και του 2010 αποτελεί την “ταφόπλακα” του λεσβιακού στίβου και θα πρέπει επιτέλους ορισμένοι να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γι’ αυτό που συμβαίνει στο χώρο. Οι προπονητές δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κακή πορεία της ΕΑΣ. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο κεντρικός ΣΕΓΑΣ για το απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης των σωματείων που δεν ευνοεί τα επαρχιακά. Η ΕΑΣ πιστεύω ότι δε βοήθησε τα σωματεία, αλλά ούτε και τα ίδια τα σωματεία στήριξαν την προσπάθεια αυτή, αφού τα περισσότερα βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση. Ο Αρίονας τα πήγε καλύτερα από πέρυσι, αλλά σε καμμία περίπτωση όπως παλιά…», είπε στο «Ε» ο προπονητής στίβου κ. Γρηγόρης Κοντός.
«Πράξαμε σωστά»
Από τη δική της πλευρά η τοπική επιτροπή, απαντώντας στα παράπονα των συλλόγων και τον προπονητών, έσπευσε να απαντήσει διά στόματος Στέλιου Μακαρώνη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των αγώνων στο νησί ως τεχνικός σύμβουλος.
«Πιστεύω ότι ως τοπική επιτροπή κάναμε σωστά και τίμια τη δουλειά μας και για αυτό δεν μπορεί να μας ρίξει ευθύνες κανένας. Διοργανώσαμε σωστούς αγώνες και δε δώσαμε ποτέ πλαστά αποτελέσματα. Στο παρελθόν αυτά μπορεί να γίνονταν, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό. Είχα ενημερώσει τα σωματεία ότι η χρονιά αυτή θα είναι πολύ επικίνδυνη και έκανα μεγάλη προσπάθεια να τους αφυπνίσω, και δε θέλω να ακούω τώρα παράπονα ότι δεν πράξαμε σωστά. Το ξέρω ότι χάθηκαν βαθμοί από τον ανώμαλο δρόμο που δεν έγινε, αλλά και άλλες διοργανώσεις που δε συμμετείχαν αθλητές, αλλά και για αυτό υπεύθυνα είναι τα ίδια τα σωματεία.»
Τα σωματεία
Εκτός από τα παραπάνω τρία σωματεία, τις υπόλοιπες θέσεις κατέλαβαν:
Ολυμπιονίκης Λέσβου 201η θέση 257,20 β.
Αθλοκίνηση Μυτ. 203η θέση 248,21 β.
Α.Ε. Λήμνου 232η θέση 137,26 β.
Άτλας Μυτ. 240ή θέση 122,28 β.
Δρομέας Λέσβου 250η θέση 102,31 β.
Ταξιάρχης Πρόοδος Λέσβου 254η θέση 83,34 β.
Α.Π.Σ. Παπάδος Λέσβου 299η θέση 50,36 β.
Ηφαιστία Λήμνου 301η θέση 33,38 β.
Παγγεραγωτικός Λέσβου 306η θέση 33,39 β.