Με διαφορετικό αέρα, σαφώς πιο ήρεμος και αποφασιστικός από κάθε άλλη φορά, ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Ν.Δ., χείμαρρος πλέον, ανοίγει τα χαρτιά του για το πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα. Και στα εσωκομματικά, και ως βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Τις ειδήσεις, όμως, ο κ. Γαληνός τις δίνει στον τομέα των αυτοδιοικητικών. Αλλά και σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως δε στις θέσεις που θα πάρει, στη στάση που θα κρατήσει εν όψει των προσεχών εκλογών. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα στηρίξει τις διαδικασίες και δε θα κηδεμονεύσει κανέναν υποψήφιο, δε θα κάνει τον πατερούλη σε κανέναν. Σε αντίθεση με ό,τι έγινε προεκλογικά, όπου «ένας τερατώδης μηχανισμός» - όπως το χαρακτηρίζει - «έκανε το παν για να μην τύχει εκλογικής στήριξης ο Σπύρος Γαληνός.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ακριβώς ένα μήνα απ’ την προηγούμενη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε, συναντιόμαστε ξανά, εσείς πλέον ως εκλεγμένος βουλευτής, με έναν καινούργιο ρόλο. Οι πρώτες σας σκέψεις για τη νέα σας ιδιότητα, τι θα κάνετε;
«Κατ’ αρχήν θα μου δώσετε την ευκαιρία μέσα από την εφημερίδα σας να ευχαριστήσω θερμά απ’ τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους συμπατριώτες μας, και αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους, και αυτούς που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Νιώθω βαριά την ευθύνη να μπορέσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για να μπορέσω να τα καταφέρω.»
Νιώσατε κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα μπαίνοντας στο κοινοβούλιο, με δεδομένη και την οικογενειακή σας ιστορία;
«Θα σας πω και θέλω να με πιστέψετε ότι δεν ένιωσα απολύτως τίποτε. Ό,τι ένιωθα όταν εκλεγόμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ή στο Νομαρχιακό μας Συμβούλιο, το ίδιο ένιωσα κι εκλεγόμενος βουλευτής. Σημασία έχει η προσφορά, σημασία έχει να είσαι σε μια θέση απ’ την οποία να μπορείς να προσφέρεις στον τόπο σου και η προσφορά μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μετερίζι κι αν μετέχεις, είτε αυτό λέγεται δήμος, είτε νομαρχία, είτε οτιδήποτε άλλο.»
Τώρα καλείστε από τη θέση του αντιπολιτευόμενου βουλευτή να υπερασπίσετε τα συμφέροντα του νομού. Έχει δυσκολίες αυτή η θέση, έχει ξεχωριστές ευθύνες;
«Κοιτάξτε, έχει θετικά, έχει κι αρνητικά. Βέβαια, ένας βουλευτής της συμπολίτευσης μπορεί να βλέπει τις προσπάθειές του, τις πρωτοβουλίες του, πολύ πιο εύκολα να υλοποιούνται, να βλέπει τις όποιες του ιδέες και προτάσεις να προχωρούν πολύ πιο εύκολα. Απ’ την άλλη πλευρά, όμως, ο αντιπολιτευόμενος έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, μπορεί να ασχοληθεί σαφώς περισσότερο με το κοινοβουλευτικό του έργο, παρά με εξυπηρετήσεις, τις καλώς ή κακώς νοούμενες εξυπηρετήσεις, και να δει περισσότερο ζητήματα που αφορούν περισσότερο κόσμο, αφορούν τα νησιά μας.
Η δική μου η θέση είναι ότι ανεξάρτητα απ’ το πού βρίσκεσαι, συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, αυτό το οποίο οφείλει να κάνει ο εκπρόσωπος κάθε νομού είναι να φροντίζει να έχει προτάσεις για τον τόπο κι αυτές τις προτάσεις να μπορεί να τις υποστηρίζει με επιχειρήματα και να τις κάνει γνωστές σε κάθε αρμόδιο. Αυτό θα επιδιώξω να κάνω. Κατ’ αρχάς να πείσω για το δίκιο των αιτημάτων και των προβλημάτων που θα παρουσιάζω, κι αφετέρου με δυναμισμό να διεκδικώ την επίλυσή τους. Ξέρετε ότι σύνθημά μου, και σε αυτές τις εκλογές, και στις προηγούμενες, ήταν το “ξεκάθαρα και δυναμικά δίπλα σου”. Αυτό σκοπεύω να κάνω. Να είμαι ξεκάθαρος, με ειλικρίνεια, και από εκεί και πέρα να διεκδικώ για τα προβλήματα του τόπου και της πατρίδας μας.»
Σε επαφή με τους πολίτες
Πώς σκέφτεστε να πολιτευτείτε; Με την έννοια, θα παρακολουθείτε καθημερινά τα ζητήματα που προκύπτουν, θα κάνετε διαρκώς παρεμβάσεις, ή θα περιοριστείτε στις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες τις οποίες συνολικά η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα προωθεί;
«Ασφαλώς και θέλω να είμαι σε άμεση επαφή με τους κατοίκους του νομού μας, με αυτούς που μένουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σε όλα τα χωριά μας, είτε είναι στη Λέσβο, είτε είναι στη Λήμνο, είτε στον Άι-Στράτη. Αυτό που θέλω είναι να νιώσει ο κόσμος, να νιώσουν οι συμπατριώτες μας ότι έχουν έναν άνθρωπο, ένα δικό τους άνθρωπο δίπλα τους, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβαίνει στην περιοχή που βιώνει ένα πρόβλημα, να ενημερώνεται επί τόπου, να γίνεται γνώστης όλων των παραμέτρων που το αφορούν και στη συνέχεια να μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει κάποιες λύσεις.
Αυτό που έλεγα προεκλογικά και ισχυρίζομαι και τώρα είναι ότι δεν μπορείς να προτείνεις επίλυση προβλήματος το οποίο δεν το γνωρίζεις. Ούτε μπορείς να το παρουσιάσεις σωστά, ούτε πολύ περισσότερο να έχεις άποψη για τον τρόπο επίλυσής του. Έτσι, η βασική μου προτεραιότητα είναι να είμαι δίπλα στους πολίτες και δεύτερον να κάνω κοινοβουλευτική δουλειά, η οποία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, κι ειδικά στην αντιπολίτευση που είναι πιο λίγοι οι συνάδελφοι στο χώρο που ανήκεις. Έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη για το κοινοβουλευτικό έργο. Να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις, να συμμετέχω στις επιτροπές που θα οριστώ και στη συνέχεια, μέσα από συνεργασίες, από φιλίες που θα αποκτήσω στο κοινοβούλιο, να λύσω προβλήματα του νομού.
Θέλω να σας πω ότι δε νιώθω, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, αποκλεισμένος απ’ την ευθύνη επίλυσης προβλημάτων. Νιώθω ότι συμμετέχω σε μια βουλή 300 εκπροσώπων που πρέπει μέσα εκεί να μπορέσω να συνεργαστώ, να πείσω ή να πειστώ, ώστε να είναι εποικοδομητικός για τον τόπο ο ρόλος μου, η θητεία μου για τον τόπο.»
Είστε αποφασισμένος να έρθετε και σε ρήξεις για την επίτευξη των στόχων σας, ρήξεις και σε εσωκομματικό επίπεδο;
«Βεβαίως, κι αυτό νομίζω το έχω αποδείξει στην πορεία. Βέβαια δεν είναι αντικειμενικός σκοπός να κάνει κανείς ρήξεις, όταν όμως πιστεύω ότι το δίκιο είναι με το μέρος μου, όταν είμαι σίγουρος για αυτό, τότε όχι μόνο θα κάνω ρήξεις, αλλά είμαι υποχρεωμένος να τις κάνω. Ελπίζω να μη φτάσω σε αυτό το σημείο. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να υπάρχει πειθώ, γι’ αυτό και θέλω να είμαι πλήρως ενημερωμένος, να κατανοήσω τα προβλήματα, γιατί μόνο τότε θα είμαι σε θέση να πείσω. Αν όμως χρειαστεί, δε θα διστάσω, επαναλαμβάνω, να έρθω σε ρήξη.»
Πόλωση
Της εκλογής σας προηγήθηκε μία περίοδος έντονης πόλωσης και διχασμού στα εσωκομματικά της Ν.Δ.. Υπήρχαν δύο κεντρικοί πόλοι, η δική σας υποψηφιότητα και του Γιάννη Γιαννέλλη, και μπορούμε να πούμε ότι γύρω απ’ αυτές δημιουργήθηκε, εκτός των άλλων, κι ένα έντονο παρασκήνιο, με διάφορες στηρίξεις, στοιχίσεις στελεχών.
«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κανένα παρασκήνιο δεν υπήρξε γύρω απ’ τη δική μου υποψηφιότητα. Πάντα ήμουν καθαρός, ξεκάθαρος, έδωσα έναν έντιμο αγώνα, αντεπεξήλθα και αντιπαρήλθα τις όποιες παλαιοκομματικές λογικές, ακόμη και τα χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη, σε μια προσπάθεια, και για να δώσω ένα καινούργιο στίγμα για την πολιτική, όπως τουλάχιστον εγώ την αντιλαμβάνομαι, αλλά παράλληλα για να μη δημιουργήσω ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα - αφού έβλεπα ότι υπήρχε πρόβλημα, το βλέπω εδώ και πολύ καιρό και το έχω δημόσια πει, αλλά ειδικά την προεκλογική περίοδο δεν ήθελα εγώ να συμβάλω με τις δικές μου ενέργειες, απαντώντας σε προκλήσεις, στην όξυνσή του. Εγώ έδωσα τον αγώνα μου, αυτό εκτιμήθηκε και τιμήθηκε απ’ τους συμπατριώτες μου και για αυτό τους ευγνωμονώ.»
Υπάρχει, όμως, το πρόβλημα του διχασμού, είναι εδώ. Κι όχι μόνο σε δύο βασικά στρατόπεδα, εκτιμώ και σε επιμέρους ομάδες της κομματικής οργάνωσης της Ν.Δ. στη Λέσβο. Ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με τις εσωκομματικές εκλογές του 2007.
«Συνεχίστηκε και την προεκλογική περίοδο του 2007, όταν εγώ δέχθηκα έναν άδικο πόλεμο, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο, και μέσα απ’ το κόμμα μου, και μάλιστα από παράγοντες οι οποίοι είχαν κι έχουν θεσμικό ρόλο. Δεν απήντησα ποτέ, εγώ έκανα τη δουλειά μου, πάντοτε νομίζω ότι πολιτεύτηκα με αξιοπρέπεια, με ήθος και με εντιμότητα.
Έτσι, λοιπόν, και σήμερα, που τα πράγματα με έχουν δικαιώσει, οι συμπατριώτες μου με έχουν δικαιώσει, εγώ αντιπαρέρχομαι ό,τι προηγήθηκε, δεν κρατώ κακία σε κανέναν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δώσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και στη συνέχεια στην παράταξη που ανήκουμε. Δε θα ήθελα να έχουν γίνει αυτά και δε θα ήθελα να συνεχίσουν να γίνονται. Κι αυτό που δεν κατανοώ είναι ότι, αφού έληξε μια εκλογική μάχη, μια διαδικασία, και στις εκλογές του 2007, και σε αυτές τις εκλογές, γιατί κάποιοι επιμένουν στην πολιτική που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα, αν αυτό λέγεται πολιτική.»
Εσείς θα ρίξετε νερό στο κρασί σας;
«Ήδη έχω ρίξει και αυτό σας εξήγησα. Όχι μόνο έχω ρίξει νερό στο κρασί μου, έχω ξεχάσει καν ότι έπινα. Έχω ξεχάσει τι προηγήθηκε υπό την έννοια ότι δε θέλω να δώσω καμμία συνέχεια. Ασφαλώς και θυμάμαι τι έγινε. Δε θέλω να δώσω συνέχεια. Αυτό που με απασχολεί είναι πώς το κόμμα της Ν.Δ. θα μπορέσει να μαζέψει τα κομμάτιά του. Και πρέπει να σας πω ότι με όλους αυτούς που με πολέμησαν, δε με χωρίζει τίποτε προσωπικό. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι που να έχει αλλάξει στις διαπροσωπικές σχέσεις μας, τουλάχιστον απ’ την πλευρά μου. Αυτό που εγώ καυτηρίαζα και καυτηριάζω είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν θεσμικοί ρόλοι που εν τέλει προσέβαλαν το θεσμό που τα άτομα αυτά υπηρετούν ή υπηρέτησαν.»
Οι σχέσεις με το νομάρχη
Αναφέρεστε στο νομάρχη Λέσβου και στην επιστολή υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Γιαννέλλη;
«Θα έλεγα ότι ένας τερατώδης μηχανισμός, κομματικός και κυβερνητικός, και το 2007 και το 2009, τα είχε βάλει με έναν άνθρωπο. Εγώ επειδή ήξερα ότι το δίκιο είναι με το μέρος μου, επειδή έβλεπα την αγάπη των συμπατριωτών μου, έπαιρνα κουράγιο και συνέχιζα. Αυτός ο τερατώδης μηχανισμός ηττήθηκε απ’ την αγάπη των πολιτών. Δίνοντας για ακόμη μια φορά την απόδειξη ότι η αγάπη επικρατεί του μίσους.».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ε», ο Παύλος Βογιατζής άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι δεν ήταν εκείνος ο αποστολέας των ψηφοδελτίων με σταυρό στον κ. Γιαννέλλη, συνοδεία κάρτας του, γεγονός που είχε στιγματίσει την προεκλογική περίοδο.
«Είχα δηλώσει την προεκλογική περίοδο πως πρόκειται για θεσμική εκτροπή, μια κι ο νομάρχης ήταν ο εντεταλμένος παράγοντας που όφειλε να υλοποιήσει τις εκλογές και να διασφαλίσει το αδιάβλητό τους. Θα έλεγα ότι συνεχίζοντας ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να το ξεχάσει, εγώ τουλάχιστον το έχω ξεχάσει, διαπράττει ένα δεύτερο λάθος το οποίο είναι χείριστο του πρώτου. Διότι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν είναι ο αποστολέας, στην ουσία ρίχνει ευθύνες ότι αυτό το έκανε κάποιος άλλος, ο οποίος κι έχει διαπράξει αδίκημα, γνωστό ως αντιποίηση αρχής. Κι απορώ, αν θέλετε, πώς δεν παρενέβη κι ο εισαγγελέας. Υπενθυμίζω όμως ότι επ’ αφορμή αυτών των καρτών και σε ερώτημα που του είχε απευθυνθεί από τα μέσα ενημέρωσης τότε, αντί, αν συνέβη αυτό που σήμερα ισχυρίζεται, να καταγγείλει τον διαπράξαντα το αδίκημα, εκείνος είχε πει ότι τηρεί αυτήν τη στάση γιατί τιμωρεί το Σπύρο Γαληνό για τη στάση του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο! Αν αυτοί οι ισχυρισμοί αντέχουν στη λογική, αφήνω να το κρίνουν οι αναγνώστες σας.»
Για τον Άρη
Σε μια άλλη συνέντευξη που δόθηκε στο «Ε», πριν λίγες μέρες, ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε ότι η αχαριστία δε συγχωρείται και δε θα στηρίξει τον Άρη Χατζηκομνηνό στις επόμενες εκλογές, γιατί σύμφωνα με τον τέως βουλευτή εμφανιζόταν ο τέως δήμαρχος, μια να υποστηρίζει εκείνον και μια εσάς.
«Είναι κρίμα, κι ο κ. Γιαννέλλης αδικεί τον εαυτό του αναφέροντας σε μια συνέντευξη δημόσια ότι επειδή κάποιοι δεν τον στήριξαν, θα τους τιμωρήσει. Απλά θα πω ότι όσοι θεωρούν ότι πρέπει να κηδεμονεύουν ή μπορούν να κηδεμονεύουν τις εξελίξεις γύρω απ’ τα τεκταινόμενα στην αυτοδιοίκηση, δεν έχουν πάρει τα μηνύματα των καιρών. Οφείλουμε όλοι να δείχνουμε σεβασμό στις επιλογές των πολιτών. Κι αντί να λέμε ποιον στηρίζουμε και ποιον δε στηρίζουμε, θα πρέπει να στηρίξουμε τις διαδικασίες ώστε να αναδεικνύονται οι καλύτεροι, οι ικανότεροι, οι πιο άξιοι.»
Στα νομαρχιακά πράγματα, υποθέτουμε ότι επίκειται η παραίτησή σας από σύμβουλος.
«Ασφαλώς και θα παραιτηθώ, δεν είμαι απ’ τους ανθρώπους που θέλουν να κατέχουν πολλά αξιώματα. Θεωρώ ότι απ’ τη θέση που είμαι μπορώ να εξαντλήσω τις δυνατότητες που μου παρέχονται για προσφορά, κι είμαι απ’ τους ανθρώπους που πολλές φορές, και μέσω όλου του Τύπου, και διά της δικής σας εφημερίδας, έχω απευθύνει πρόσκληση σε νέους ανθρώπους, και δεν εννοώ ηλικιακά μόνο, εννοώ νέους στην ενασχόληση με την πολιτική, να ασχοληθούν με αυτήν. Οπότε θα ήταν παράλογο να κρατώ μία θέση που μπορεί να την πάρει ένας νέος άνθρωπος. Στην πρώτη συνεδρίαση, λοιπόν, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σχεδιάζω να παρευρεθώ σε αυτή, σε ένδειξη σεβασμού προς το όργανο, γιατί θα μπορούσα να παραιτηθώ ήδη, αλλά ακριβώς επειδή το επιβάλλει ο σεβασμός στο όργανο θα παρουσιαστώ εκεί και θα υποβάλω την παραίτησή μου.»
Ας έρθουμε όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Σε μια προηγούμενη συζήτησή μας, είχατε δηλώσει πως αν δε μεσολαβούσαν βουλευτικές εκλογές, θα ασχολιόσασταν με τον πρώτο ή το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Υπάρχει, άλλωστε, προηγούμενη εμπειρία απ’ τη συμμετοχή σας. Τώρα, ως βουλευτής, θα ασχοληθείτε με τα πρόσωπα που θα υποδειχθούν και θα στηρίξει η Ν.Δ.;
«Κατ’ αρχήν πρέπει να πω ότι νιώθω πάντοτε άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Ακόμη και στο κοινοβούλιο με αυτήν τη νοοτροπία μπαίνω. Μπαίνω με τη νοοτροπία του πολίτη που θέλει να συμμετέχει στα κοινά. Με αυτήν τη νοοτροπία υπηρέτησα και το δήμο, υπηρέτησα και τη νομαρχία.
Ως προς το ερώτημα αν θα ανακατευτώ, θα ασχοληθώ ως ενεργός πολίτης. Δε θέλω να κηδεμονεύσω κανέναν. Θεωρώ πως όσοι το επιδιώκουν αυτό, το επεδίωξαν παλαιότερα κι ήταν αρνητικό· αν συνεχίσουν να το επιδιώκουν, θα είναι ακόμη ένα λάθος το οποίο κάνουν και δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει τα μηνύματα των καιρών. Δε θέλω να κηδεμονεύσω κανέναν, δε θέλω να κάνω τον πατερούλη κανενός. Θέλω οι τοπικές κοινωνίες και τα όργανα τα εκλεγμένα από μόνα τους να λειτουργήσουν και να επιλέξουν τους καλύτερους να ασχοληθούν με τα κοινά μας πράγματα. Είτε αυτοί είναι επικεφαλής νομαρχιακού ή περιφερειακού ή δημοτικού ψηφοδελτίου, είτε είναι άτομα που θα συμμετάσχουν στους συνδυασμούς, θέλω να είναι εκείνοι που θα επιλεγούν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και οι καλύτεροι να μπορέσουν να ηγηθούν. Αυτούς τους καλύτερους θα τους στηρίξω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις.»
Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που σας στήριξαν και θα επιδιώξουν να τεθούν επικεφαλής. Αναφέρομαι στον κ. Ψαρρόπουλο, στον κ. Χατζηκομνηνό. Δε νιώθετε την ηθική υποχρέωση απέναντί τους να τους βοηθήσετε;
«Η πρώτη ηθική υποχρέωση του καθενός που θέλει να είναι εντάξει και συνεπής με τον εαυτό του, είναι να σέβεται τους πολίτες. Δεν υπάρχει σεβασμός των πολιτών όταν προσπαθείς να αποφασίσεις πριν απ’ αυτούς για αυτούς. Θεωρώ, λοιπόν, πως - χωρίς να εννοώ τους ανθρώπους που αναφέρατε, αφού οι ίδιοι μπορεί να είναι οι καλύτεροι και μάλιστα έχω άποψη για αυτούς, πιστεύω ότι είναι πολύ αξιόλογα στελέχη που μπορούν πράγματι να προσφέρουν - δεν πρέπει με δική μου παρέμβαση, και ειδικά με τον καινούργιο μου ρόλο που μπορεί να υπάρξει μία ισχυρότερη παρέμβαση, ή και επιβολή κάποιων προτάσεων δικών μου, δε θα ήθελα να το κάνω. Είναι κάτι που το καυτηρίαζα έως σήμερα και θα κάνω το ίδιο και για τον εαυτό μου. Δε θέλω να το κάνω. Πιστεύω στη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, πιστεύω στις ενεργές κοινωνίες κι αυτό που θέλω είναι και πάλι να απευθύνω πρόσκληση σε νέα πρόσωπα να ασχοληθούν με τα κοινά. Χρειάζεται νέο αίμα να μπει στην πολιτική μας ζωή. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι παλιά, άξια, αξιόλογα στελέχη, με ηθική υπόσταση, με εντιμότητα, με ικανότητες, θα πρέπει να μείνουν απ’ έξω απ’ τις διαδικασίες. Αυτοί πρέπει ίσα-ίσα να μείνουν, και οι καινούργιοι με τα ίδια χαρακτηριστικά να συμπληρώσουν.»
Για τη μεταρρύθμιση
Πώς στέκεστε στη διοικητική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις;
«Πολλά χρόνια τώρα είμαι αντίθετος με τον τρόπο που έγινε ο πρώτος “Καποδίστριας” και φοβάμαι ότι θα είμαι αντίθετος και τη δεύτερη φορά. Να σας πω το εξής. Και την πρώτη φορά κυρίως, που υπάρχει και η εμπειρία, έγινε πολύ βιαστικά, απρογραμμάτιστα, χωρίς να δοθούν τα μέσα που θα έπρεπε να δοθούν στους φορείς της αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι καινούργιοι ΟΤΑ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους τομείς που ανέλαβαν. Οπότε υπάρχουν χωριά που ούτε να ακούσουν δε θέλουν για δεύτερο “Καποδίστρια”, ελπίζοντας ακόμη να πάνε στο προηγούμενο καθεστώς. Φοβάμαι πως και τώρα, το ίδιο βιαστικά, η κυβέρνηση προχωρά σε μια τέτοια αλλαγή, μη υπολογίζοντας παραμέτρους στις οποίες έγιναν λάθη την πρώτη φορά, αλλά και παραμέτρους που έχουν σχέση με τη νησιωτικότητα. Το επιχειρούμενο βήμα άλλες επιπτώσεις θα έχει σε μια ηπειρωτική περιοχή κι άλλες στα νησιά.
Ανάλογα, σε ό,τι αφορά στις Περιφέρειες, πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε με τον ίδιο τρόπο για την ηπειρωτική και για τη νησιωτική, όταν είναι γνωστό πως για να πάει κανείς σήμερα απ’ τη Μυτιλήνη στη Μύρινα ή στον Άι-Στράτη μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει μέσω Αθηνών, πόσο μάλλον όταν θα χρειαστεί να πάει απ’ την Ικαρία στη Λήμνο που θα είναι στην ίδια Περιφέρεια. Βεβαίως, αν υπάρξουν τα μέσα, οι πόροι για τις απαιτούμενες υποδομές, αν πειστώ για την επάρκεια του εγχειρήματος, αλλά και για τη συναίνεση που επιβάλλεται απ’ τις τοπικές κοινωνίες, τότε μόνο θα δεχθώ ότι οι προτείνοντες θα έχουν δίκιο κι εγώ το άδικο.»
Μετά τις εκλογές του 2007, όταν και για πρώτη φορά συμμετείχατε ως υποψήφιος βουλευτής, είχατε δηλώσει πως στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί πρώτο το κόμμα που θα κάνει ανανέωση. Απ’ αυτή την ανανέωση που έγινε στο ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή σας.
«Μόνιμα υποστηρίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει ανανέωση στους πολιτικούς χώρους. Είναι μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, η ανανέωση, το νέο αίμα, που πρέπει να υπάρχει σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτό το τόλμησε και στα ψηφοδέλτιά του προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου, και στη νέα του κυβέρνηση όπου χρησιμοποίησε και πολλά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, μια φρεσκάδα, που θεωρώ θετικό σημάδι για το ξεκίνημα της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα νέα άτομα θα δικαιώσουν τις προσδοκίες του λαού μας, των πολιτών, και θέλω να τους ευχηθώ καλή επιτυχία.»
Για το κόμμα
Σε ό,τι αφορά στο κόμμα σας επίκειται η εκλογή προέδρου. Τι προσδοκάτε εσείς απ’ το νέο…
«Ή απ’ τη νέα…»
Ή απ’ τη νέα πρόεδρο που θα εκλεγεί, και κυρίως αν πιστεύετε πως για να βελτιωθεί η Ν.Δ., και σε τοπικό επίπεδο, χρειάζονται σύντομα νέες διαδικασίες και στη βάση, ανανέωση των οργάνων, ένα τακτικό συνέδριο.
«Κατ’ αρχήν να σας απαντήσω με το τετριμμένο πως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπό αυτή την έννοια, δεν καταλαβαίνω την ανησυχία που επικρατεί ή το θόρυβο που επιχειρείται να δημιουργηθεί γύρω από την προσυνεδριακή διαδικασία εκλογής αρχηγού. Όταν βεβαίως τα κόμματα λειτουργούν δημοκρατικά κι όταν η δημοκρατία δε φιμώνεται, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Ν.Δ. πηγαίνει σε ένα ανοιχτό συνέδριο, όπου με κοινή απόφαση των τεσσάρων έως τώρα υποψηφίων, υπάρχει συμφωνία να ψηφιστεί ο αρχηγός απ’ τη βάση.
Τώρα, λοιπόν, δίνεται στη Ν.Δ. η ευκαιρία της ανανέωσης και με ένα νέο αρχηγό - δίχως αυτό να σημαίνει τίποτε για τον Κώστα Καραμανλή, που αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας αποχωρεί -, που θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα. Θέλω να ελπίζω ότι θέτοντας αυτές τις νέες βάσεις και στα οργανωτικά της Ν.Δ., θα είναι επ’ ωφελεία και του κόμματος, και του τόπου, διότι το κόμμα θα είναι χρήσιμο για τον τόπο. Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές εκλογές, είναι γνωστή η άποψή μου πως επιβάλλεται να γίνουν και περιφερειακά, να εκλεγούν και νέα στελέχη που θα δώσουν αυτόν τον καινούργιο αέρα της ανανέωσης.»
Εσείς φοβάστε διασπαστικά φαινόμενα;
«Δε φοβάμαι απολύτως τίποτα. Θεωρώ ότι όλα κινούνται δημοκρατικά, κι όποιος τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να σπείρουν τέτοια ενδεχόμενα, θεωρώ ότι χτυπάν στου κουφού την πόρτα. Θεωρώ ότι η διαδικασία πηγαίνει άψογα κι όσο αυτή η διαδικασία εξελίσσεται έτσι όπως σήμερα, το αποτέλεσμα θα είναι σεβαστό από όλους κι όλοι μαζί θα αποφασίσουν για το πώς θα στηθεί το κόμμα για να υπηρετήσει τον τόπο και το λαό μας.»