Περί τους 1.100 εργαζομένους, συνταξιούχους και νέους συμμετείχαν την Τετάρτη στις τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στο κέντρο της Μυτιλήνης, με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων να ήταν λίγο μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Περί τους 1.100 εργαζομένους, συνταξιούχους και νέους συμμετείχαν την Τετάρτη στις τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στο κέντρο της Μυτιλήνης, με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων να ήταν λίγο μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε αρκετό κόσμο και μάλιστα ήταν φανερό ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλοί απεργοί που δεν είναι μέλη του Κ.Κ.Ε.. Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν σαφώς πολύ μικρότερη από τις άλλες δύο και αποτελείτο από μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, ένα μικρό αριθμό εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και περίπου 30 εργαζομένους από το δήμο Μυτιλήνης. Σ’ αυτήν συμμετείχαν και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων συμμετείχαν 500 με 550 απεργοί, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ περίπου 500 απεργοί και στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ περί τα 50 άτομα.
Αναλυτικότερα, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή της έξω από τα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στις 10:30 το πρωί - όπως πάντα - στην πλατεία Σαπφούς. Μισή ώρα αργότερα, στις 11:00, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Εντάσεις...
Η πορεία της Πρωτοβουλίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και αφού πέρασε από την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, κατευθύνθηκε προς το κτήριο της νομαρχίας. Μετά η πορεία βγήκε στην προκυμαία. Εκείνη την ώρα είχαν βγει πάνω στο οδόστρωμα της προκυμαίας οι απεργοί από τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας δε δέχονταν οι απεργοί της ΑΔΕΔΥ να μπουν στην κεφαλή της πορείας, διότι θεωρούσαν ότι τους «καπελώνουν». Γι’ αυτό σταμάτησαν μέχρι να απομακρυνθούν και όταν είδαν ότι αυτό δε γινόταν, τους κάλεσαν να μπουν στην ουρά της πορείας των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Η πρόταση αυτή δεν έγινε μεν δεκτή, οι απεργοί της ΑΔΕΔΥ δε, παρέμεναν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση μεταξύ των απεργών, κάτι που αποτυπώθηκε και με συνθήματα που φώναξαν κατά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ οι απεργοί που συμμετείχαν στην πορεία της Πρωτοβουλίας.
Τελικά οι δύο πορείες βάδισαν τον ίδιο δρόμο με απόσταση περίπου 100 μέτρων η μία από την άλλη. Όταν η πορεία της Πρωτοβουλίας έφθασε στο ύψος του εστιατορίου «Αβέρωφ», η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ είχε ήδη μπει στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, με την ουρά της να βρίσκεται στην πλατεία Σαπφούς. Τότε έγινε μια προσπάθεια να συναντηθούν οι δύο πορείες, δηλαδή η Πρωτοβουλία να ακολουθήσει το μπλοκ του ΠΑΜΕ, όμως υπήρξαν και πάλι αντιδράσεις, τόσο από το μπλοκ του ΠΑΜΕ όσο και από αυτό της Πρωτοβουλίας. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε ένταση και φραστικές αντεγκλήσεις. Τελικά οι δύο πορείες ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις.
Η πορεία του ΠΑΜΕ διέσχισε την κεντρική αγορά και στο ύψος του Γενί Τζαμί έστριψε δεξιά, φτάνοντας από εκεί στο υπουργείο Αιγαίου. Εκεί φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των νέων μέτρων λιτότητας που ανακοινώθηκαν. Λίγο αργότερα αποχώρησαν και η πορεία επέστρεψε στην πλατεία Σαπφούς. Η πορεία της ΑΔΕΔΥ ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Μεγάλη πορεία κατάφερε να πραγματοποιήσει και η Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Αυτήν τη φορά οι διαδηλωτές είχαν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην προκυμαία της Μυτιλήνης
... και επεισόδια
Η πορεία της Πρωτοβουλίας, αφού διέσχισε την προκυμαία, έφθασε στο υπουργείου Αιγαίου, όπου ήταν παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ στην είσοδο, αλλά και στο μικρό παράδρομο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Για αρκετή ώρα φώναζαν συνθήματα και πέταξαν αυγά κατά του κτηρίου της γενικής γραμματείας Αιγαίου.
Μικρής έκτασης επεισόδια δημιουργήθηκαν όταν έγινε προσπάθεια από τους απεργούς να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κτήριο. Στην πίεση των απεργών, τα ΜΑΤ απάντησαν άμεσα με τα κλομπ και με ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Τρία λεπτά αργότερα, τα επεισόδια είχαν σταματήσει αφού το μπλοκ των απεργών είχε κοπεί στα δύο. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν, με εξαίρεση ένα μέλος της ΚΟΕ, το οποίο έσπασε το χέρι του «από χτύπημα με κλομπ» - όπως είπαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, η πορεία αποχώρησε συντεταγμένα από το υπουργείο Αιγαίου, κατευθυνόμενη προς το Κτήριο Παπαρίσβα του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση. Εκεί έγινε εκτίμηση της κινητοποίησης και αποφασίσθηκε να γίνει νέα συνάντηση όλων των απεργών τη Δευτέρα το απόγευμα. Επίσης συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται συνέλευση δύο μέρες πριν από κάθε απεργία, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης. Η συνέλευση θα λειτουργεί παράλληλα με την Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Νέες κινητοποιήσεις
Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αποφάσισε να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη, στις 6:30 το απόγευμα, νέο συλλαλητήριο και όρισε ως χώρο συγκέντρωσης τα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης. Αλλά και το ΠΑΜΕ είχε προγραμματίσει για χθες, στις 7:00 το απόγευμα, συγκέντρωση και κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς.
Ομοίως, χθες, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου πραγματοποίησε νέα 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σε απεργία, χθες Πέμπτη, κατέβηκαν και οι Τραπεζοϋπάλληλοι, με απόφαση της ΟΤΟΕ, για το θάνατο των τριών τραπεζικών που σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν πυρπολήθηκε από βόμβα μολότωφ η Τράπεζα Marfin στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η προχθεσινή ήταν η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η οποία και σημαδεύτηκε από το θάνατο των τριών τραπεζοϋπαλλήλων της Marfin Bank. Η ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε προβοκατόρικη την ενέργεια της ρίψης μολότωφ κατά του κτηρίου.
Μικρή συμμετοχή στους εκπαιδευτικούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην απεργία ήταν μικρή. Στο νομό Λέσβου απείργησε το 19,72% των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη Λέσβο η συμμετοχή ήταν 19,79%, ενώ στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη 12,2%. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η συμμετοχή στην απεργία έφθασε το 20,4% στο νόμο. Στη Λέσβο η συμμετοχή ήταν 22,2%, ενώ στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη ήταν 12,2%.
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης των δημοτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών του χώρου.