«Πόσο ακόμη θα αντέξουμε;»

01/07/2012 - 05:56
Δοκίμασε τις αντοχές, πρώτα απ’ όλα των ίδιων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, και η προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση, που σχεδόν εξαντλήθηκε σε εκτός ημερησίας διάταξης θέματα. Δοκίμασε, όμως, και τις αντοχές του ίδιου του προέδρου του, Χρήστου Κορδώνη.
Δοκίμασε τις αντοχές, πρώτα απ’ όλα των ίδιων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, και η προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση, που σχεδόν εξαντλήθηκε σε εκτός ημερησίας διάταξης θέματα. Δοκίμασε, όμως, και τις αντοχές του ίδιου του προέδρου του, Χρήστου Κορδώνη, που φέρεται κατά την ώρα της συνεδρίασης να αποχώρησε για λίγα λεπτά εκτός αιθούσης προκειμένου να ξεσπάσει εν κρυπτώ την αγανάκτηση και το θυμό του για το κατ’ εξακολούθηση κακό επίπεδο της διαδικασίας.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, και απ’ τη θητεία του στην προεδρία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, πολλές φορές απ’ την αρχή του χρόνου έχει εκφράσει διατυπώνοντας σοβαρή επιχειρηματολογία την αγωνία, αλλά και το θυμό του, για το γεγονός ότι παρά τις συστηματικές του προσπάθειες, δεν έχει ακόμη πετύχει να μειώσει το χρόνο των συνεδριάσεων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί υπάρχουν αναγκαστικά, λόγω του μεγάλου αριθμού δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, πάρα πολλά θέματα, αλλά και γιατί το 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο. Κι όχι απλά δεν «τιθασεύεται» απ’ τις προτροπές του προεδρείου, αλλά ταράσσεται διαρκώς από «άστοχες» κι εκτός θέματος παρεμβάσεις, από αντιπαραθέσεις ακόμη και μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας, όπως και απ’ την εμφανή σπουδή ορισμένων μελών του να «γράψουν» στον τηλεοπτικό φακό, ανεξάρτητα με τη σπουδαιότητα ή μη αυτών που έχουν να πουν.

Τι ξεχείλισε το ποτήρι…
Απ’ την αρχή της προχθεσινής συνεδρίασης, λοιπόν, ο Χρήστος Κορδώνης ξεκαθάρισε ότι δε θα ανεχθεί παράταση της συνεδρίασης μετά τα μεσάνυχτα. Δήλωσε μάλιστα ότι στις 12, αν συνεχίζεται ακόμη η συνεδρίαση, θα αποχωρήσει αφήνοντας την προεδρία στον αντιπρόεδρο, Στρατή Κυρατζή. Ο οποίος όμως, λόγω άλλων υποχρεώσεων, έκανε την πρώτη του απουσία απ’ τη συνεδρίαση, στερώντας ακούσια τη δυνατότητα στον κ. Κορδώνη να υλοποιήσει την προειδοποίησή του.
Ο κ. Κορδώνης φέρεται να είχε επηρεαστεί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, απ’ την εξέλιξη της υγείας γνωστού του αυτοδιοικητικού, για τον οποίο και πληροφορήθηκε ότι η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Είχε, μάλιστα, εκφράσει σε φιλικό του πρόσωπο, κατά τη διάρκεια της προσυνεδρίασης της πλειοψηφίας, την απορία του: «πόσο αλήθεια θα αντέξουμε και εμείς με αυτούς τους εξαντλητικούς ρυθμούς;».
Τα προαναφερόμενα δείχνουν πόσο είχε ανατραπεί η «ρουτίνα» του προέδρου και μάλιστα σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 7 και για τέσσερις και πλέον ώρες ασχολείτο αποκλειστικά - με ευθύνη της πλειοψηφίας - με θέματα εκτός ημερησίας διάταξης. Για τα οποία ο κ. Κορδώνης έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του, ακόμη και στο δήμαρχο και στους συναδέλφους του, τονίζοντας την ανάγκη η συνεδρίαση να αφιερώνεται στην ημερήσια διάταξη. Υπό αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, κι ενώ πλησίαζαν μεσάνυχτα (σημ.: η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ένα τέταρτο μετά τη 1), συνέβησαν ακόμη δυο περιστατικά, που ξεχείλισαν το ποτήρι και έβγαλαν τον συνήθως ψύχραιμο γιατρό εκτός εαυτού.
Το πρώτο φέρεται να ήταν η εισαγωγή απ’ τον αντιδήμαρχο Οικονομικών ενός ακόμη θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Πατέστος, ενημερώθηκε απ’ τους υπηρεσιακούς παράγοντες μόλις πριν τη συνεδρίαση για την ανάγκη να συζητηθεί. Ο κ. Κορδώνης, ίσως γιατί δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά εντείνοντας την αντιπαράθεση του κ. Πατέστου με τον κ. Πατερέλλη, ακριβώς για το πόσο επείγον ήταν ή όχι να συζητηθεί αυτό το θέμα, δεν πήρε θέση.

Ποιος… Γλέζος!!!

Ομοίως θέση δεν πήρε και στο επόμενο συμβάν, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Μιλώντας ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, για το 11ο θέμα «Έγκριση δαπάνης για πραγματοποίηση εκδήλωσης - αφιερώματος στην Εθνική Αντίσταση με συνδιοργανωτή το Δήμο Λέσβου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου “Το Πόλιον”», εξήρε το γεγονός ότι θα παρευρεθεί στην εκδήλωση ο Μανώλης Γλέζος, το βιβλίο του οποίου θα παρουσιάσει ο ίδιος ο δήμαρχος. Κι ενώ η αμελητέα δαπάνη για μια τέτοια εκδήλωση εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις παρατάξεις, ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Λευτέρης Βογιατζής, όχι μόνο καταψήφισε τη σχετική εισήγηση του Κώστα Αστυρακάκη, αλλά πήρε και το λόγο για να εξηγήσει την άποψή του λέγοντας: «Πόσο ακόμη ο Γλέζος θα εξαργυρώνει το κατέβασμα της σημαίας; Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν προσφέρει στην Εθνική Αντίσταση.»
Ο δήμαρχος, εμφανώς πικραμένος, έφυγε απ’ τη θέση του, γιατί προφανώς δε θέλησε να έρθει σε ρήξη με τον καλό φίλο και στενό συνεργάτη του για χρόνια. Ο Χρήστος Κορδώνης, όμως, εισπράττοντας αυτή την εσωτερική σύγκρουση της πλειοψηφίας, αποχώρησε απ’ την αίθουσα σε παρακείμενο χώρο, όπου και επέλεξε να ξεσπάσει όλη τη συσσωρευμένη ένταση, τη φόρτιση απ’ τα κακώς κείμενα που τον πλήγωσαν, φωνάζοντας μόνος του και χτυπώντας αντικείμενα. Στο κατόπι τον ακολούθησε ο Γιάννης Βατός, που φέρεται να επεδίωξε - όπως φάνηκε, επιτυχώς - να τον κατευνάσει και μετά από λίγη ώρα να επιστρέψουν μαζί στην αίθουσα και να συνεχίσουν τη συνεδρίαση.
Είναι θετικό ότι άτομα με κύρος, συγκροτημένα και σοβαρά, έχουν τη δύναμη να αντιδρούν σε τέτοιες απαράδεκτες διαδικασίες, επιλέγοντας να «ματώσουν» για να προστατεύσουν ό,τι κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Το ερώτημα, όμως, είναι για πόσο ακόμη θα αντέξουν να δίνουν μάχες έως ότου πείσουν το σύνολο του Συμβουλίου ότι οι συνεδριάσεις δεν αποτελούν τίποτε άλλο απ’ τον τύμβο της προσφοράς στον τόπο κι ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ τα μέλη του. Χωρίς σπατάλες χρόνου και ενέργειας σε οτιδήποτε άλλο, πλην της υπηρέτησης των τοπικών υποθέσεων.


Ξέσπασε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ο Χρήστος Κορδώνης. Η φωτό από την προχθεσινή συνεδρίαση. Έως και ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης καθόταν στη θέση των αντιδημάρχων


100 διμηνίτες προσλαμβάνει ο Δήμος Λέσβου για επείγουσες ανάγκες καθαρισμού, ενώ αναζητά τρόπο για να παραταθούν οι συμβάσεις που έληξαν ή λήγουν με τους εργολάβους καθαριότητας
Στον αστερισμό των… σκουπιδιών

Αμαρτίες χρόνων, αλλά και την άκαμπτη στάση της κυβέρνησης που εξαντλεί τη σκληρότητά της απέναντι στην αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, που βρίσκεται μπροστά στο «νούμερο ένα» πρόβλημα της δημόσιας υγείας, τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών. Ο Δήμος έχει πλέον πιστώσεις για να πληρώσει για την αποκομιδή, αλλά δεν έχει διαδικαστικά τη δυνατότητα ούτε να ανανεώσει τις συμβάσεις με τους εργολάβους που έληξαν ήδη ή θα λήξουν τις επόμενες μέρες, αλλά ούτε να προσλάβει όσο προσωπικό χρειάζεται. Για ανάγκες, πάντως, καθαρισμού ακτών, νεκροταφείων, πάρκων, κοινόχρηστων χώρων κ.λπ. αποφασίστηκε να προσληφθούν 100 διμηνίτες, που διαφαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να πιάσουν σύντομα δουλειά.

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια εντοπίζεται στο γεγονός ότι, πλην της Μυτιλήνης, όλοι οι άλλοι τέως δήμοι δεν είχαν υπηρεσία καθαριότητας και εξυπηρετούνταν χρόνια τώρα από εργολάβους. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων μόνιμων είχαν κατά καιρούς προσληφθεί ως εργάτες καθαριότητας πέρασε στο διοικητικό προσωπικό, απογυμνώνοντας την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη για ένα δήμο υπηρεσία, αυτήν της αποκομιδής των απορριμμάτων. Κι ενώ, όπως εξηγήθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του Δήμου Λέσβου, όλα τα προηγούμενα χρόνια δινόταν στην αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να παρατείνει τις συμβάσεις με τους εργολάβους καθαριότητας, ο «Καλλικράτης» τη στέρησε. Αποτέλεσμα είναι ήδη να έχουν λήξει, διακόπτοντας την αποκομιδή των σκουπιδιών, οι συμβάσεις σε πολλές δημοτικές ενότητες, όπως π.χ. της Ερεσού - Αντίσσης και του Πλωμαρίου, σε άλλες να λήγουν αυτές τις μέρες και οι τελευταίες να λήγουν στις αρχές Μαΐου (4 του μήνα της Αγίας Παρασκευής και 10 της Μήθυμνας). Οπότε, ο Δήμος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, που ήδη σε ορισμένες περιοχές λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις με συσσώρευση των σκουπιδιών, κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παράταση των συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια θα ελεγχθεί η νομιμότητά της, και παράλληλα ζήτησε απ’ την κυβέρνηση, διά της συνάντησης με το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, να υπάρξει τροποποίηση νομοθετικά ώστε να είναι σύννομη η παράταση των συμβάσεων.

Μόνιμη λύση…
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή, ακόμη πριν αναλάβει καθήκοντα, είχε ζητήσει να υπάρξει μέριμνα για την παράταση των συμβάσεων διαβλέποντας το αδιέξοδο που θα δημιουργούνταν. Ο Απόστολος Πατέστος, που εισηγήθηκε το θέμα, ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις ενέργειες που έχουν γίνει, διευκρινίζοντας πολλές φορές ότι πρόκειται για συμβάσεις με εργολάβους και όχι συμβασιούχων με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Ο Άρης Χατζηκομνηνός εξέφρασε την αντίθεσή του για τους ακροβατισμούς μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της ομηρίας σημαντικού αριθμού συμβασιούχων απ’ την αυτοδιοίκηση. Ο Παντελής Πατερέλλης διαφώνησε με την αιτιολόγηση που έγινε απ’ τον εισηγητή, υποστήριξε πως η απόφαση για παράταση των συμβάσεων πάσχει σε νομιμότητα και ζήτησε να υπάρξει αίτημα για τροποποίηση του νομικού πλαισίου. Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει σχεδιασμός στον τομέα της καθαριότητας που να μη διαρκεί για μερικούς μήνες, αλλά σε βάθος χρόνου, κι όπως και ο Γιώργος Πάλλης, πρότεινε να υπάρξει οριστική λύση με το διορισμό μόνιμου προσωπικού. Ο κ. Πάλλης, μάλιστα, είπε ότι πέρα από παράνομα και νόμιμα, θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι το Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για το παρελθόν, για συμβάσεις που έπρεπε να έχουν ανανεωθεί από την αρχή του Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, οι χωρικοί αντιδήμαρχοι περιέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος, που, όπως φάνηκε απ’ τις τοποθετήσεις τους, σε κάθε χωριό έχει άλλη διάσταση. Ο υπεύθυνος για την Καθαριότητα αντιδήμαρχος, Ηλίας Κουνιαρέλλης, απουσίαζε απ’ τη συνεδρίαση, αφού είχε μεταβεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για επαφές σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

… και πυροσβεστική
Όχι για την καθαριότητα, αλλά για επείγουσες παρεμβάσεις καθαρισμού συγκεκριμένων χώρων, ο κ. Πατέστος εισηγήθηκε την πρόσληψη άμεσα 100 διμηνιτών, διαφορετικών από εκείνους που είχαν ήδη απασχοληθεί στο Δήμο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσληψή τους τελεί υπό έγκριση από την ΑΔΑ και εκφράζεται η άποψη - τουλάχιστον απ’ την εντύπωση που δημιουργήθηκε κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Δήμου με τον κ. Χατζημιχάλη - ότι θα εγκριθεί σύντομα.
Οι διμηνίτες θα απασχοληθούν στον καθαρισμό ακτών, στο κλάδεμα δέντρων, στο κόψιμο θάμνων και χόρτων, στον καθαρισμό νεκροταφείων, πάρκων, κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.. Έτσι, ενώ δε θα μετάσχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, θα «ανακουφίσουν» την εικόνα του νησιού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου ήδη ξεκίνησε η έλευση επισκεπτών.


Ο Δήμος Λέσβου ενισχύει άπορες οικογένειες
Απ’ το υστέρημα, στους υστερούντες…

Οκτώ συνολικά οικογένειες, μία επταμελής απ’ το Ίππειος και έξι απ’ την πόλη της Μυτιλήνης, θα βοηθηθούν λόγω των γιορτών του Πάσχα απ’ το Δήμο Λέσβου. Απ’ το υστέρημα του οποίου θα διατεθούν και πιστώσεις για εθιμοτυπικού χαρακτήρα υποχρεώσεις, όπως δώρα σε επίσημους επισκέπτες του νησιού.


Πρόγευση από ένα θέμα που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει πολλές φορές όλα τα επόμενα χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, πήρε το όργανο στην προχθεσινή συνεδρίαση που ενημερώθηκε για την επιτακτική ανάγκη να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια σε άπορους δημότες. Όπως φάνηκε απ’ την εισήγηση της προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασίας Αντωνέλλη, αλλά και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Απόστολου Πατέστου, ελλείψει προνοιακής πολιτικής απ’ το επίσημο κράτος την περίοδο κρίσης που διανύουμε, η αυτοδιοίκηση θα κληθεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. «Όταν προελαύνει η ανέχεια», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνέλλη, «η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει απαθής, αλλά να αντιδράσει και να παράσχει όποια υποστήριξη μπορεί στα πλέον αδύναμα μέλη της.» Η ίδια, περιγράφοντας την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει επταμελής οικογένεια στο Ίππειος, που ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ προσφάτως έπεσε και η στέγη της κατοικίας όπου διαμένει, εισηγήθηκε να διατεθεί χρηματοδότηση ύψους 2.000 ευρώ. Αυτό είχε εισηγηθεί προ ημερών και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου. Μάλιστα, υποστηρίζοντας τη σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστη ο πρόεδρός του, Προκόπης Σινάνης. Ακολούθησαν διάφορες τοποθετήσεις και μάλιστα συμβούλων της περιοχής, όπως του Προκόπη Γυμνάγου, αλλά και του αντιδημάρχου Αγιάσου - Ευεργέτουλα, Γιώργου Βουνάτσου, που ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η βοήθεια πρέπει να δοθεί απ’ ευθείας στον αρχηγό της οικογένειας ή σε τρίτο πρόσωπο, που θα φροντίσει να καλύψει βασικές ανάγκες όλων των μελών της.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου, ο Γιώργος Λεμονός απ’ την παράταξη του Παντελή Πατερέλλη είπε ότι το ποσό αυτό είναι ελεημοσύνη και πρότεινε αντί να επιβαρυνθεί ο Δήμος, να συγκεντρωθεί απ’ τα μέλη του Συμβουλίου - «ούτε 50 ευρώ ο καθένας» όπως ανέφερε.
Ο Γιώργος Πάλλης ανέπτυξε τον προβληματισμό του για το εάν πρέπει η βοήθεια να δοθεί για την οικογένεια ή για την επισκευή του σπιτιού, ενώ ο Στρατής Αλεξίου υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά και σε όσες άλλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα πρέπει να δοθεί απ’ το Δήμο δουλειά. Ο Άρης Χατζηκομνηνός συνεχάρη το Τοπικό Συμβούλιο Ιππείου για την πρωτοβουλία, όπως και την κ. Αντωνέλλη, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του τι θα γίνει συνολικά με τους αναξιοπαθούντες.

Ουρά…

Ο κ. Πατέστος εισηγήθηκε, βάσει των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί για την περιοχή Μυτιλήνης στο Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Παρέμβασης, να κατανεμηθούν σε επτά οικογένειες συνολικά 4.900 ευρώ (από 600 έως 1.200, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν).
Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος στην τοποθέτησή του, τονίζοντας πως το ζήτημα άπτεται της κοινωνικής πολιτικής που θα αποφασίσει ο Δήμος, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. «Τι θα κάνουμε αν αύριο έρθουν άλλοι 15, 20, 50, με ανάλογα προβλήματα;», αναρωτήθηκε ο κ. Παλαιολόγος, για να δικαιωθεί αμέσως μετά όταν χωρικοί αντιδήμαρχοι, όπως ο Λευτέρης Βογιατζής της Μήθυμνας, ανέφεραν ότι δεν έχει γίνει καταγραφή αντίστοιχων περιπτώσεων που χρήζουν βοήθειας σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, αλλά είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλές τέτοιες, σε πολλά χωριά.
Όπως ειπώθηκε από μέλη του Συμβουλίου, κάποιοι απ’ τους τέως δήμους είχαν σε προτεραιότητα δράσεις κοινωνικής πολιτικής, ειδικά τις περιόδους γιορτών, οπότε και προσέφεραν τρόφιμα, που φέτος θα λείψουν απ’ τους δημότες, πόσο μάλιστα όταν η διανυόμενη περίοδος είναι οικονομικά απ’ τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Εκφράστηκε δε η άποψη ότι μετά την έγκριση των παραπάνω ενισχύσεων σε άπορες οικογένειες, θα δημιουργηθεί «ουρά» από αιτήσεις για υποστήριξη από άτομα που πραγματικά τη χρειάζονται.

Περί εθιμοτυπικών…

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ο Δημήτρης Βουνάτσος ζήτησε απ’ το σώμα να εγκρίνει δαπάνη για την προσφορά δώρων στον πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, και τη συνοδεία του, που πρόκειται να έρθουν στο νησί. Ακόμη ζήτησε να καλυφθεί η προσφορά δώρων κατά τις επισκέψεις του δημάρχου στα στρατόπεδα του νησιού τις ημέρες των γιορτών, ώστε ο Δήμος Λέσβου να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αντί άλλων δώρων, να προσφερθούν αρνιά στο Στρατό για την ημέρα του Πάσχα.


«Θερμαλιστικές» εκλογές

Ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ζαφειρίου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός είναι οι τρεις εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
Ο Σύνδεσμος το Σάββατο προχωρά σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων του με θητεία διετίας, έως και το τέλος τού 2012.
Με τη διοικητική μεταρρύθμιση, η Λέσβος με τις πολλές ιαματικές πηγές και τα νερά, η οποία είχε έως το τέλος τού 2010 οκταμελή εκπροσώπηση στο Σύνδεσμο, «συρρίκνωσε» τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο σε τρία μόλις μέλη. Για τα οποία στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη, για τις εκλογές.


Από ΕΣΠΑ, «Θησέας» και παρακρατηθέντα…
Μπαίνει… παράς στο ταμείο

Αποδοχή πιστώσεων διαφορετικής προέλευσης έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, με εισηγήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών, Απόστολου Πατέστου.
Πιο συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις που μπαίνουν στο δημοτικό ταμείο είναι πιστώσεις ύψους 1,162 εκατ. ευρώ απ’ τους παρακρατηθέντες πόρους της αυτοδιοίκησης (η μισή δόση τού 2011 για το Δήμο Λέσβου), πιστώσεις 450.000 για το βιολογικό της Γέρας και 550.000 ευρώ για το βιολογικό της Πέτρας απ’ το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και πιστώσεις άνω των 515.000 ευρώ απ’ το πρόγραμμα «Θησέας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey