Άφησε το «Σάρλιτζα» να ρημάξει

01/07/2012 - 05:56
Ο πρώην Δήμος Θερμής, όταν διαπίστωσε οριστικά και αμετάκλητα πως το Ταμείο των Υγειονομικών δεν προτίθεται να κάνει τίποτε για την αξιοποίησή του «Σάρλιτζα», κινήθηκε δικαστικά, διεκδικώντας τη διάσωση και αξιοποίηση του, καθώς και έξι εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα έσοδα.
Εκδικάστηκε αγωγή του πρώην Δήμου Θερμής, που διεκδικεί απ’ το ΤΣΑΥ έξι εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα έσοδα

Η Δικαιοσύνη για ακόμη μια φορά είναι το τελευταίο καταφύγιο και ελπίδα της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών να αντιδράσουν στα κακώς κείμενα. Ο πρώην Δήμος Θερμής, όταν διαπίστωσε οριστικά και αμετάκλητα πως ο κύριος του «Σάρλιτζα», το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) δεν προτίθεται να κάνει τίποτε για την αξιοποίησή του, τουναντίον αρνήθηκε ακόμη και να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευσή του, κινήθηκε δικαστικά. Χθες εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η αγωγή της Θερμής κατά του ΤΣΑΥ (σήμερα Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - ΕΤΑΑ), με την οποία και η αυτοδιοίκηση διεκδικεί τη διάσωση και αξιοποίηση του «Σάρλιτζα», καθώς και έξι εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα έσοδα.

Στις αρχές τού 2010, η Πολεοδομία έκρινε επικίνδυνο το «Σάρλιτζα». Το γνωστό ξενοδοχείο στην παραλία των Πύργων Θερμής που κτίστηκε το 1909 απ’ το Χασάν Εφέντη Μολά Μουσταφά και το 1933, μαζί με όλη την έκταση που το περιβάλλει, περίπου 19 στρέμματα που φιλοξενούν και τα κτήρια των λουτρών της Θερμής όπως και τα ρωμαϊκά αρχαία, πέρασε στην ιδιοκτησία τού ΤΣΑΥ. Το Ταμείο, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του, πυροσβεστικές περισσότερο στο να κατευνάσουν τις διεκδικήσεις των Θερμιωτών, δεν έκανε τίποτε όλα αυτά τα χρόνια για να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του. Δεν έκανε, όμως, τίποτε και για να μην πέσει το επικίνδυνο κτήριο του «Σάρλιτζα».



«Όταν καταλάβαμε πως δεν πρόκειται το ΤΣΑΥ να πάρει μέτρα για να μην καταρρεύσει το ξενοδοχείο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο απ’ το να αντιδράσουμε. Για αυτό και έγινε αγωγή απ’ το Δήμο Θερμής κατά του ΤΣΑΥ, με την οποία διεκδικούσαμε την αποκατάσταση του κτηρίου, την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αξιοποίησης όλης της περιοχής και των ιαματικών λουτρών, καθώς και έξι εκατομμύρια ευρώ ως διαφυγόντα έσοδα του Δήμου απ’ τη μη αξιοποίηση», είπε ο πρώην δήμαρχος Θερμής Δημήτρης Καμενής.
Μάλιστα, στην αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος υπήρξε τεκμηρίωση ακόμη και βάσει εγγράφων τού ΕΟΤ απ’ το 1950, που αναφέρονταν στις απώλειες εσόδων για την περιοχή επειδή οι λουόμενοι έφευγαν για αλλού.



Να σωθεί…

Χθες, εκτός του κ. Καμενή, στην εκδίκαση της υπόθεσης παρέστη ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, Παναγιώτης Ζαφειρίου, αλλά και ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου, Ζήσης Αγγελίδης. Τελικά, όμως, κατέθεσε μόνο ο κ. Καμενής, αφού κλήθηκε μόνο ένας μάρτυρας από κάθε πλευρά. Η στήριξη του Συνδέσμου αποτυπώθηκε και νομικά, αφού εκτός της δικηγόρου Αγγελικής Σαντή που είχε οριστεί απ’ το Δήμο Θερμής, την αγωγή υποστήριξε και η νομική σύμβουλος του Συνδέσμου, Θεοδώρα Κιοσέογλου. Το ΕΤΑΑ εκπροσώπησε υπάλληλός του πολιτικός μηχανικός, αφού δεν παρέστη κανένα μέλος απ’ τη διοίκησή του.
Όπως υποστήριξε ο κ. Καμενής, μετά τη δίκη - η απόφαση της οποίας αναμένεται σε μερικούς μήνες - αυτό που προέχει είναι να γίνει κάτι για να σωθεί το «Σάρλιτζα» και να αξιοποιηθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, αναμένεται, μετά την αρχή που έγινε με την αγωγή απ’ τον πρώην Δήμο Θερμής, να υπάρξουν πρωτοβουλίες και απ’ τη διάδοχη κατάσταση του Δήμου Λέσβου.
«Ο Δήμος δεν πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια για το “Σάρλιτζα” και τα ιαματικά, αναδεικνύοντας και τη διάσταση της διατήρησης και αξιοποίησης του μνημείου, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι της οθωμανικής περιόδου και αν προβληθεί ως τέτοιο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για τουρισμό απ’ τη γειτονική Τουρκία», κατέληξε ο κ. Καμενής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey