Σε δυόμιση χιλιάδες παιδιά ηλικίας 11 έως 14 ετών και σε ενήλικους βαθμοφόρους τους, θα παρουσιαστεί το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου Λέσβου, με την έκθεση στο «προσκοπικό χωριό» στο χώρο του 4ου Πανελλήνιου Τζάμπορη, που ξεκινά το επόμενο Σαββάτο στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα.
Σε δυόμιση χιλιάδες παιδιά ηλικίας 11 έως 14 ετών και σε ενήλικους βαθμοφόρους τους, θα παρουσιαστεί το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου Λέσβου, με την έκθεση στο «προσκοπικό χωριό» στο χώρο του 4ου Πανελλήνιου Τζάμπορη, που ξεκινά το επόμενο Σαββάτο στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα. Στόχος της έκθεσης, είναι η παρουσίαση του μοναδικού φυσικού μνημείου που διαθέτει η Λέσβος, σε μεγάλο αριθμό νέων από όλη την Ελλάδα αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία και διατήρηση του.
Το 4ο Πανελλήνιο Τζάμπορη αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων εορτασμού της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού. Μία πολύ μεγάλη κατασκήνωση παιδιών ηλικίας 11 έως 14 ετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 29 Αυγούστου στα Καμένα Βούρλα (Camping Ε.Ο.Τ.) και στην οποία θα πάρουν μέρος περισσότερα από 2.500 παιδιά και ενήλικοι βαθμοφόροι. Στη μεγάλη αυτή προσκοπική γιορτή - παιχνίδι, συμμετέχουν παιδιά και βαθμοφόροι από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Κω και Ρόδο), από την Κρήτη και τα Επτάνησα (Κέρκυρα και Ζάκυνθο). Από τους νομούς Αττικής, Άρτας, Αχαΐας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Ροδόπης και Τρικάλων.
Επίσης θα συμμετέχουν στο Τζάμπορη, απόδημοι Έλληνες από την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο, από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ανάμεσα σε όλους τους παραπάνω, και 30 παιδιά και βαθμοφόροι από τα Προσκοπικά Συστήματα της Λέσβου.
Τα απολιθώματα
Η έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που θα παρουσιασθεί στα Καμένα Βούρλα, περιλαμβάνει εξαιρετικά απολιθώματα, τεμάχια απολιθωμένου ξύλου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, την περιοχή Σιγρίου και τη βραχονησίδα Νησιώπη στη δυτική Λέσβο.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, και τμήματα από ρίζες δέντρων. Διακρίνεται σε όλα τα εκθέματα, η άριστη διατήρηση όλων των μορφολογικών χαρακτηριστικών των αρχικών φυτικών οργάνων, όπως οι δακτύλιοι ανάπτυξης σε εγκάρσιες τομές κορμών, ο φλοιός στο εξωτερικό τμήμα κορμών και το δίκτυο φλεβών σε φύλλα. Επίσης παρουσιάζονται με γραφήματα μεγάλων διαστάσεων, τα είδη των φυτών που αντιπροσωπεύουν τα εκτεθειμένα απολιθώματα.
Απολιθώματα από φοινικοειδή, δαφνίδες, δέντρα κανέλλας, βαλανιδιάς, καρυδιάς, πλάτανου, πευκίδων και πρωτοπευκίδων, κυπαρισσίδων, κουνιχάμιας, είναι μερικά από τα εκθέματα της ενότητας αυτής.