«Ιστορική βιβλιοθήκη» της χώρας

01/07/2012 - 05:56
Με ειδικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο θα γιορτάσει ο Μόλυβος την αναγνώριση της δημόσιας βιβλιοθήκης του, ως ιστορικής, χαρακτηρισμός που δόθηκε απ’ το υπουργείο Παιδείας και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της.
Με ειδικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο θα γιορτάσει ο Μόλυβος την αναγνώριση, πριν λίγες μέρες, της δημόσιας βιβλιοθήκης του, ως ιστορικής, χαρακτηρισμός που δόθηκε απ’ το υπουργείο Παιδείας και, εκτός όλων των άλλων, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, αφού δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα κλεισίματος στη δέκατη ιστορική βιβλιοθήκη της χώρας.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας μόλις πριν λίγους μήνες στελεχώθηκε με μόνιμο προσωπικό, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνεψε έως και με κλείσιμο. Έτσι, όταν πέρυσι τον Απρίλιο ορίστηκε το νέο διοικητικό της συμβούλιο, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια, όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση αυτής της λειτουργίας.
«Φέτος - είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, κ. Παναγιώτα Θηβαίου - συντάχθηκε και υποβλήθηκε φάκελος στο Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας, με αίτημα το χαρακτηρισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μηθύμνης ως “Ιστορικής” λόγω της παλαιότητάς της (έτος ίδρυσης 1859) αλλά και της αξιόλογης συλλογής παλαιών και σπάνιων βιβλίων, περιοδικών και αρχείων που διαθέτει.»
Το αίτημα έγινε δεκτό και με απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηθύμνης χαρακτηρίσθηκε Ιστορική. Όταν υποβλήθηκε το αίτημα, υπήρχαν εννέα συνολικά βιβλιοθήκες της χώρας με αυτόν το χαρακτηρισμό, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες Δημητσάνας, Ζαγοράς, Ανδρίτσαινας, Ζακύνθου και Σάμου. Οπότε η βιβλιοθήκη του Μολύβου είναι η δέκατη κατά σειρά ιστορική βιβλιοθήκη της χώρας.
«Η τοπική κοινωνία - ανέφερε ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης - έχει αγκαλιάσει τη βιβλιοθήκη που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Έτσι, ήταν επόμενο η αναγγελία της αναγνώρισής της ως ιστορικής βιβλιοθήκης να μας χαροποιήσει και να δικαιώσει όσους, χρόνια τώρα, στήριξαν με κάθε τρόπο τη διατήρησή της.»

Προνόμια…

Οι ιστορικές βιβλιοθήκες τελούν υπό προνομιακό καθεστώς αντιμετώπισης απ’ το υπουργείο Παιδείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η βιβλιοθήκη ως ιστορική μπαίνει σε άλλη κατηγορία, στην οποία δικαιολογείται ακόμη και θέση φιλολόγου μεταξύ των υπαλλήλων που τη στελεχώνουν. Επί της ουσίας, το επαπειλούμενο την προηγούμενη περίοδο κλείσιμο της βιβλιοθήκης, απομακρύνεται οριστικά.
«Εμείς - ανέφερε η κ. Θηβαίου απαντώντας στο ερώτημα γιατί αιτήθηκε ο χαρακτηρισμός της βιβλιοθήκης - πιστεύουμε ότι αξίζει στην ιστορική πόλη της Μήθυμνας και στην εξίσου ιστορική βιβλιοθήκη της να φέρουν τον προσδιορισμό της ιστορικής, γι’ αυτό και κινήσαμε τη διαδικασία, που ολοκληρώθηκε με την ικανοποίηση του αιτήματός μας.»
Σήμερα, όπως συνέχισε η ίδια, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης οργανώνεται, εκσυγχρονίζεται και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ειδικότερα, πραγματοποιείται απογραφή και ηλεκτρονική καταλογογράφηση των βιβλίων της (αυτοματισμός των λειτουργιών της), ψηφιοποίηση παλαιών βιβλίων της (ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά μέσω διαδικτύου) και δημιουργείται ιστοσελίδα. Ενταγμένη στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» παρέχει στους πολίτες δυνατότητα επαφής με τη νέα τεχνολογία και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των υπολογιστών που διαθέτει, δύο εκ των οποίων - όπως σημείωσε η κ. Θηβαίου - είναι κατάλληλοι για χρήση από άτομα με προβλήματα κινητικά ή όρασης (προσαρμοσμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής, μεγέθυνση, σύστημα Μπράιγ/ηχητικό).
Τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη Μήθυμνα, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, για τα 150 χρόνια της Βιβλιοθήκης και τον χαρακτηρισμό της ως Ιστορικής.

Μια ιστορία 150 ετών…
Προϋπόθεση για να αναγνωριστεί μια βιβλιοθήκη ως ιστορική είναι να έχει ζωή τουλάχιστον ενός αιώνα. Η Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια ζωής. Μια πολύ συνοπτική περιήγηση σ’ αυτή την ιστορία μάς έδωσε η κ. Θηβαίου, τονίζοντας πως «η πολύχρονη πνευματική παράδοση της Μήθυμνας οδήγησε την κοινωνία της πολύ νωρίς στην αναζήτηση και συγκρότηση συλλογικών πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων.
Ξεχωριστή στιγμή αυτών των αναζητήσεων αποτελεί η σύσταση φιλολογικού και πνευματικού σωματείου υπό την επωνυμία “Αδελφότης των Μουσών” το 1859, με πρωταρχικό σκοπό την ίδρυση δημόσιας βιβλιοθήκης. Το 1862 η “Γενική Επαρχιακή Βιβλιοθήκη” αριθμεί περίπου 1.000 τόμους. Με το δανειστικό της τμήμα εξυπηρετεί ολόκληρη την επαρχία Μηθύμνης, η οποία καλύπτει την έκταση της μισής Λέσβου και επιπλέον παρέχεται δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων.
Το 1886 στόχοι της “Φιλεκπαιδευτικής και Φιλοπτώχου Αδελφότητος” είναι “η επί τα κρείττω βελτίωσις και προαγωγή των Εκπαιδευτικών της Κοινότητος καταστημάτων”, “η περισύλλεξις παντός μνημείου της Αρχαιότητος και παντός αντικειμένου Επιστημονικήν κεκτημένου αξίαν” και “η παροχή πάσης ηθικής και υλικής Αντιλήψεως εις απόρους αλλ’ αξίας πάσης προσοχής οικογενείας”.
Αργότερα η αδελφότητα θα αναβαθμίσει στη Μήθυμνα την “… Ελληνική Σχολή […] εις τέλειον Γυμνάσιον…” και θα μισθοδοτήσει διδασκάλους.
Η ίδρυση της “Αδελφότητος των Μουσών” και οι δραστηριότητές της στην τουρκοκρατούμενη Μήθυμνα ύψιστο σκοπό είχαν την πνευματική και εθνική αφύπνιση των Μηθυμναίων και την επανασύνδεσή τους με το ένδοξο παρελθόν τους, που θα τους οδηγούσε στο δρόμο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και την εθνική ανεξαρτησία.
Η σημερινή Βιβλιοθήκη έχει ενσωματώσει τη βιβλιοθήκη της “Αδελφότητος των Μουσών” αποτελώντας τη συνέχειά της.».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey