Λίγα απ’ όλα <br>Σταράτες κουβέντες

01/07/2012 - 05:56
Εφέτος αποφάσισα να μην ταξιδέψω εκτός Ελλάδας. Οι λόγοι δύο και σοβαροί: ο πρώτος αφορούσε τον αρραβώνα του γιου μου και ο δεύτερος την οικονομική ύφεση μ’ όλα τα συνακόλουθα.
Ταξιδεύοντας
Εφέτος αποφάσισα να μην ταξιδέψω εκτός Ελλάδας. Οι λόγοι δύο και σοβαροί: ο πρώτος αφορούσε τον αρραβώνα του γιου μου και ο δεύτερος την οικονομική ύφεση μ’ όλα τα συνακόλουθα. Δεν το θεώρησα πρέπον, φίλοι, συνάνθρωποί μας ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και εγώ να κάνω διακοπές στο εξωτερικό. Έτσι αισθάνομαι και όποιος θέλει το πιστεύει.

Ταξιδεύοντας (2)

Αρχές της δεκαετίας τού ‘60, πριν 50 χρόνια, αποβιβαστήκαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης μ’ ένα στρατιωτικό σακκίδιο και οδηγηθήκαμε στη ΣΕΑΠ για να εκπαιδευτούμε ως έφεδροι αξιωματικοί. Ύστερα από 50 χρόνια θα ξανακάνω αυτό το ταξίδι για να επισκεφτώ το γιο μου, που ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Θα φύγω το Σάββατο 24 τρέχοντος και θα επιστρέψω ύστερα από δύο εβδομάδες περίπου. Θα φροντίσω να σας περιγράψω τις εντυπώσεις μου από το μεγανήσι και να μη σας λείψω. Η στήλη δε θα σιωπήσει!

Του Αντώνη Σαμαρά
Παρακολούθησα την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, όχι όλη, αλλά δεν άκουσα κάτι καινούργιο. Για να κάνεις «επαναδιοπαγμάτευση» του χρέους χρειάζονται δύο. Αυτός που σε δανείζει και εσύ που δανείζεσαι για να επιβιώσεις. Αν ο δανειστής δε δέχεται να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, θα κηρύξεις πόλεμο, κ. Σαμαρά, ή θα πεις «δε σας πληρώνω»; Σκεφτήκατε τις συνέπειες μιας τέτοιας τυχοδιωκτικής πράξης; Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κ. Σαμαράς τρέμει μήπως γίνουν εκλογές και τις κερδίσει!

Ο γηραιότερος άνθρωπος
Σήμερα ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Αμερικανίδα Γιούνις Μπλάνσαρ, ετών 114. Όμως το ρεκόρ μακροβιότητας το κρατάει η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Χρέη Ελλάδας σε ξένες τράπεζες

Ας ξεκινήσουμε με κάτι άσχετο και μετά ερχόμαστε και στα δικά μας. Η Κίνα έχει αγοράσει 800 δισ. δολλάρια ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου. Οι ξένες τράπεζες που έχουν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κατά σειρά μεγέθους είναι:
Ι. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 100 δισ. ευρώ, ΙΙ. Γαλλία 38,4 δισεκατομμύρια, ΙΙΙ. Γερμανία 24,6 δισεκατομμύρια, IV. Αγγλία 9,5 δισεκατομμύρια, V. Πορτογαλία 7,4 δισεκατομμύρια, VI. ΗΠΑ 5,4 δισεκατομμύρια.
Σε 144 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του πρώτου και δεύτερου πακέτου στήριξης, μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δ.Ν.Τ..

Η οικονομική έκθεση του Χάρβαρντ

Σας έγραφα τις προάλλες ότι το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ένα απ’ τα καλύτερα του κόσμου, σε 36 σελίδες αποτιμά την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, από το 1974 μέχρι σήμερα. Από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2011. Ο πολιτικός, ο αστός πολιτικός, που έκανε τις περισσότερες κρατικοποιήσεις στη χώρα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ολυμπιακή, Σκαραμαγκά, Τράπεζες Ανδρεάδη κ.λπ.. Οι κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και οργανισμών ανήκουν στην πολιτική των σοσιαλιστών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε ανακατανομή του εθνικού προϊόντος με δανεικά, τροφοδότησε το λαϊκισμό, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και κατασπατάλησε τα αναπτυξιακά κονδύλια τής ΕΟΚ. Τζανετάκης, Μητσοτάκης, Καραμανλής ασήμαντες παρεμβάσεις στην οικονομία, προς το αρνητικό.
Το Harvard παραδέχεται καλύτερο όλων τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος προσπάθησε να πραγματοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, μετά την ΟΝΕ, αλλά συνάντησε δυσκολίες απ’ το ίδιο του το κόμμα και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, που ήταν και είναι βολεμένο μέσα σ’ ένα πλέγμα αγκυλώσεων που το ίδιο σύστημα δημιούργησε για να επιζήσει μέχρι σήμερα.

Απιδιάς Λάκκος 20-9-2011

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey