Ζεσταίνοντας νερό και φαγητό με τη βοήθεια του ήλιου

01/07/2012 - 05:56
Ένα ομοίωμα ηλιακού θερμοσίφωνα και έναν ηλιακό… φούρνο κατασκεύασαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Οι δύο οικολογικές αυτές συσκευές είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που οι μαθητές έχουν κάνει στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σχολείου τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του Σχολείου, περήφανοι για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, μαζί με τον καθηγητή Χημείας Κώστα Καρδαλά




Ένα ομοίωμα ηλιακού θερμοσίφωνα και έναν ηλιακό… φούρνο κατασκεύασαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Οι δύο οικολογικές αυτές συσκευές είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που οι μαθητές έχουν κάνει στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σχολείου τους, που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, φέροντας τον τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων».


Με τη βοήθεια και τις υποδείξεις του χημικού του Σχολείου, Κώστα Καρδαλά, και αρχικά και του μαθηματικού τους Νίκου Βερβέρη, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν να κατασκευάσουν δύο συσκευές, που θα συνέβαλαν σε αυτό που είναι ο στόχος του μαθήματός τους.

Βάφοντας τον πάτο του κουτιού μαύρο, ώστε να απορροφάει τις ακτίνες του ήλιου,
με τη βοήθεια του μαθηματικού του Σχολείου Νίκου Βερβέρη


Με απλά υλικά
Για να φτιάξουν τον ηλεκτρικό φούρνο, χρησιμοποίησαν θερμικά μονωμένα χαρτόκουτα, ένα πλακάκι που το έβαψαν μαύρο, ένα τζάμι, ανακλαστήρες από χαρτόνι και αλουμινόχαρτο, μόνωση από αφρολέξ για να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας και ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Το αποτέλεσμα είναι ένας ιδιαίτερος φούρνος, που την ώρα που επισκεφτήκαμε το Σχολείο είχε ανεβάσει με τη βοήθεια του ήλιου τη θερμοκρασία του στους 82οC, ενώ, όπως υποστηρίζει ο κ. Καρδαλάς, αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 140οC, με την προϋπόθεση ότι η μέρα είναι ηλιόλουστη και ότι παραμένει για πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο.
Αντίστοιχα, με ένα επίσης μονωμένο κουτί, ένα τζάμι και ένα κύκλωμα από σωλήνες μέσα από τους οποίους περνάει το νερό που ξεκινάει από ένα πλαστικό δοχείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες έφτιαξαν ένα ομοίωμα ηλιακού θερμοσίφωνα, εξηγώντας μας μάλιστα το φαινόμενο του θερμοκηπίου με το οποίο λειτουργεί.
Το σημαντικό είναι πως όλα αυτά τα κατασκεύασαν τα παιδιά αξιοποιώντας αποκλειστικά υλικά άχρηστα, που επαναχρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό.
                                 
Πάνω αριστερά: Έως και τους 140οC μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία
στον αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο
Πάνω δεξιά: Το κύκλωμα με τους σωλήνες ζεσταίνει, χάρη στο φως του ήλιου, το κρύο νερό που κατεβαίνει από το πλαστικό δοχείο


«Έπιασε τόπο» η προσπάθεια

«Όταν στην αρχή έβλεπα τα υλικά, δεν περίμενα ότι θα καταφέρναμε αυτό το αποτέλεσμα», λέει ικανοποιημένος για τις προσπάθειές τους ο μαθητής Χρήστος Αργυρόπουλος. «Ωστόσο, όταν ο κ. Καρδαλάς και ο κ. Βερβέρης άρχισαν να τα κατασκευάζουν, αντιλήφθηκα τη δημιουργικότητα του μυαλού.»
«Κατασκευάσαμε τις συσκευές αυτές για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι με απλά υλικά μπορεί να φτιαχτεί κάτι τόσο εύκολο και καθόλου δαπανηρό», συμπληρώνει ο μαθητής Αλέξανδρος Γκιργκέτσος, ενώ όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες υποστηρίζουν ότι στην καθημερινή τους ζωή προσπαθούν να εξοικονομούν ενέργεια όσο μπορούν, συμμετέχοντας μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, σε δραστηριότητες ανακύκλωσης.
«Στο πλαίσιο του μαθήματος “κατηγορήσαμε” αρκετά το πετρέλαιο και τις επιπτώσεις της χρήσης του, ενώ φέραμε τα παιδιά σε επαφή με το διοξείδιο του θείου, το αλουμίνιο και άλλα στοιχεία που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σκοπός μας να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, οι οποίοι μάλιστα έρχονταν κάθε Σάββατο μεσημέρι για το μάθημα», εξηγεί ο χημικός του Σχολείου, κ. Καρδαλάς.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι τα παιδιά ασχολήθηκαν και κατάλαβαν πώς λειτουργούν οι δύο συσκευές. Το ευτυχές είναι ότι έχουμε καθηγητές που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και το έχουν μεταφέρει αυτό και στα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το χειμώνα οι μαθητές έλεγαν να κλείνουμε τα καλοριφέρ του Σχολείου όταν πλέον αυτό είχε ζεσταθεί, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά από άποψη ενέργειας», είπε στο «Ε» η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου, Σταυρούλα Βαμβακίτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey