Η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, κόρη του μετανάστη Γιώργου Μπουχλή από τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», είναι μία από τους δέκα πιο ισχυρούς γερουσιαστές της Αμερικής. Στην αμερικανική μπλογκόσφαιρα την αποκαλούν «πρόεδρο Σνόου».
Η Ολυμπία Σνόου, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», είναι μία από τους 10 πιο ισχυρούς γερουσιαστές της Αμερικής. Στην αμερικανική μπλογκόσφαιρα την αποκαλούν «πρόεδρο Σνόου». Σε αυτήν την κόρη Ελλήνων μεταναστών «ακουμπούν» τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος και εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί, με στόχο να περάσει από τη Γερουσία το ιστορικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Λίγοι ξέρουν ότι η «ισχυρή» κ. Σνόου είναι παιδί μεταναστών από τη Σπάρτη και τη Μυτιλήνη, κόρη του Μυτιληνιού μετανάστη Γιώργου Μπουχλή.
Γνωστή στην Ουάσιγκτον ως μια ανυποχώρητη πολιτικός, γεγονός που το αποδίδει εν μέρει στο σκληρό χαρακτήρα του πατέρα της. Μετά την αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνις, σήμερα η Ολυμπία Σνόου είναι η μοναδική ομογενής στη Γερουσία. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2007 πρωτοστάτησε, μαζί με τον τότε γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και τον δημοκρατικό συνάδελφό της Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην κατάθεση ψηφίσματος στη Γερουσία των ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM).
Η Ολυμπία Σνόου έχασε τον πατέρα της σε ηλικία εννέα ετών από καρδιακή προσβολή και τη μητέρα της, ένα χρόνο μετά, από καρκίνο του μαστού. Ένα «βάρος» που, όπως λέει το περιοδικό «Time», μετέτρεψε σε ευαισθησία.
«Περίθαλψη για όλους»
Το πρώτο εμπόδιο στην επιτροπή της Γερουσίας για τη γνωστή προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για καθιέρωση ενός συστήματος «περίθαλψης για όλους» (με ψήφους 14 υπέρ και 10 κατά), ξεπεράστηκε, αλλά το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο, αφού θα πρέπει να περάσει και από την ολομέλεια της Γερουσίας και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλο το προηγούμενο διάστημα, έγραφε πριν μέρες η αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία», τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν στο πρόσωπο-κλειδί, τη μετριοπαθή ρεπουμπλικάνα, Ολυμπία Σνόου, αφού οι δημοκρατικοί χρειάζονται την κρίσιμη ψήφο της στη Γερουσία (διαθέτουν 59 γερουσιαστές, απαιτούνται 60 ψήφοι) για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Τα «πέτρινα χρόνια»
Ένας στενός της φίλος, ο πρώην ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ Γουόρεν Ρόντμαν, είπε ότι «η προσωπική ιστορία της Ολυμπίας είναι εκείνη που παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στις αποφάσεις της». Η Σνόου, σε ηλικία μόλις εννέα ετών, έχασε από καρδιακή προσβολή τον Έλληνα μετανάστη πατέρα της, ο οποίος δούλευε ως μάγειρας σ’ ένα ρεστοράν, ενώ έπειτα από ένα χρόνο έχασε και τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού. Αναγκάστηκε να αποχωριστεί το μεγαλύτερό της αδελφό για να ζήσει μαζί με το θείο της, που αγωνιζόταν να αναθρέψει τα έξι παιδιά του με τα ελάχιστα χρήματα που εξοικονομούσε. Όμως τα χτυπήματα της μοίρας για την ομογενή πολιτικό δε σταμάτησαν εκεί: Στα 26 της χρόνια έχασε τον πρώτο της σύζυγο, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ λίγο αργότερα έχασε και το θετό της γιο σε ηλικία μόλις 20 ετών από καρδιακό νόσημα.
Η 62χρονη σήμερα Σνόου πιστεύει ότι «όταν χάσεις τους γονείς σου σε μικρή ηλικία, μαθαίνεις να σηκώνεσαι και να προχωρείς. Στη δική μου θέση μαθαίνεις να μεταφράζεις αυτά τα βιώματα σε νομοθετήματα.».
Πριν γίνει γερουσιαστής του Μέιν το 1996, η Σνόου θήτευσε επί 16 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχε ως κύριο ενδιαφέρον της τα θέματα υγείας. Αυτό το ενδιαφέρον της αποδίδεται στην εμπειρία που είχε με τη μητέρα της, η μάχη της οποίας με τον καρκίνο παρείχε στη Σνόου μια τραυματική εικόνα για το αμερικανικό σύστημα υγείας.
«Ήταν μια τρομερή μάχη», έχει πει η Σνόου, που θυμάται τη μητέρα της να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία χωρίς ασφάλεια και χωρίς χρήματα. «Δεν είχαμε τίποτα, τίποτα», μονολόγησε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της.