Στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης και του έντονου επεισοδίου με τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο «πόλεμος» μεταξύ των υπαλλήλων και των δικηγόρων μαίνεται.
Στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, στη Μυτιλήνη και μετά το έντονο επεισόδιο που δημιουργήθηκε με τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο «πόλεμος» μεταξύ των υπαλλήλων και των δικηγόρων μαίνεται. Οι μεν δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με την παραχώρηση χώρων της Γενικής Γραμματείας για την προσωρινή φιλοξενία του Εφετείου, οι δε τονίζουν ότι αν το «κτηριακό» γίνει η αιτία να ματαιωθεί η λειτουργία του Εφετείου, η σύγκρουση θα είναι… μετωπική. Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, μιλώντας στο «Ε» εμφανίστηκε διαλλακτικός και πρόθυμος να συζητήσει την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων, καθώς και κάποιων γραφείων της Γενικής Γραμματείας.
Σε «κόντρα» μεταξύ υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης εξελίσσεται το θέμα της προσωρινής στέγασης του Εφετείου, που θα πρέπει στις 16 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Μετά το φραστικό επεισόδιο στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας, Κώστας Κελαϊδίτης, μιλώντας στο «Ε» ξεκαθάρισε ότι η αντίδρασή τους έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των δικηγόρων και σε καμμιά περίπτωση δε στρέφεται κατά του υπουργού. «Μας ενόχλησε η απρέπεια κάποιων δικηγόρων που άρχισαν ν’ ανοίγουν πόρτες και να μπαίνουν στα γραφεία, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο. Και τις προηγούμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι ένα απόγευμα κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στους χώρους αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος από το φρουρό. Είναι παράλογο να έρχονται ξαφνικά εξωθεσμικοί παράγοντες και να θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους σε μια δημόσια υπηρεσία. Εμείς πιστεύουμε, όμως, ότι είναι και ανεδαφικό να λειτουργεί εφετείο μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία. Στην αίθουσα αυτή γίνονται εκδηλώσεις όχι μόνο της Γενικής Γραμματείας, αλλά και άλλων φορέων. Θα μπαίνουν στο κτήριο υπάλληλοι και υπόδικοι με χειροπέδες;», λέει ο κ. Κελαϊδίτης.
Η άλλη πλευρά
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καλλίας, μιλώντας στο «Ε» τονίζει ότι η λειτουργία του Εφετείου το Σεπτέμβριο είναι μονόδρομος και μπροστά σε αυτό ο Σύλλογος είναι έτοιμος να κάνει ρήξεις. «Ο υπουργός αναγνώρισε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο στην πρότασή μου να αξιοποιηθούν προσωρινά χώροι της Γενικής Γραμματείας προκειμένου να λειτουργήσει το Εφετείο. Και ο γενικός γραμματέας στη σύσκεψη που έγινε ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανείς δε λέει ότι αυτή είναι μια μόνιμη λύση. Μέχρι να χτιστούν τα νέα κτήρια στο πίσω μέρος του Δικαστικού Μεγάρου, πρέπει να βρεθεί άμεσα χώρος να στεγαστεί το Εφετείο και οι χώροι αυτοί της Γενικής Γραμματείας είναι οι καλύτεροι. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αν όμως πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση για τη στέγαση του Εφετείου και υπάρξει κίνδυνος να χαθεί το Εφετείο, θα έχουμε μετωπική σύγκρουση με όποιον εμποδίζει αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμούμε τις ρήξεις, για μας όμως είναι αδιανόητο μετά από τόσους αγώνες για να ιδρυθεί το Εφετείο να μην υπάρξει βούληση να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης τη στιγμή που υπάρχει τέτοια δυνατότητα», κατέληξε ο κ. Καλλίας.
Άλλα είπαν;
Για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας το ζήτημα, πάντως, δε φαίνεται να έχει κλείσει, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κελαϊδίτη στο «Ε», θεωρούν ότι δεν έχουν δοθεί δεσμεύσεις για την παραχώρηση χώρων της Γενικής Γραμματείας. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάς είπε ότι η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας έχει ενημερώσει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι», είπε χαρακτηριστικά. Για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας, πέρα από τους λόγους που επικαλούνται περί έλλειψης διαθέσιμων χώρων, ο λόγος της αντίδρασής τους κρύβει μια ακόμη πιο σοβαρή ανησυχία και μόνιμο εφιάλτη τους. Η παραχώρηση χώρων της Γενικής Γραμματείας μπορεί ν’ αποτελεί την αρχή για την κατάργησή της. Τα σενάρια, εξάλλου, περί κατάργησής της έρχονται στο προσκήνιο συχνά - πυκνά. Επί του παρόντος, πάντως, δε φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα ένας τέτοιος σχεδιασμός και η πολιτική ηγεσία δείχνει έτοιμη να «ρίξει νερό στο κρασί της» προκειμένου να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του Εφετείου.
Είναι… πρόθυμος!
Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χαλκιώτης, μιλώντας στο «Ε» έκανε γνωστό ότι είναι πρόθυμος να παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και κάποια γραφεία, αρκεί να υπάρξει συνεννόηση για συγκεκριμένο αριθμό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η λειτουργία του Εφετείου, αλλά και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη Γενική Γραμματεία. Το θέμα αυτό, βέβαια, αναμένεται να συζητήσει και με την υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. «Μπορούμε να διαθέσουμε την αίθουσα εκδηλώσεων και κάποια γραφεία. Θα συζητήσω μέσα στις επόμενες ημέρες με τους αρμόδιους φορείς και το Σύλλογο των δικηγόρων, για να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία ώστε και το Εφετείο να έχει χώρους να λειτουργήσει, αλλά και να μη διαταραχθεί η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας», είπε ο κ. Χαλκιώτης.