Ένα κτίσμα από λαμαρίνα έχει στηθεί στο σημείο όπου βρίσκεται η ηφαιστειακή φλέβα της Φίλιας, στη διαδρομή από Καλλονή για Άντισσα.
Ένα κτίσμα από λαμαρίνα έχει στηθεί στο σημείο όπου βρίσκεται η ηφαιστειακή φλέβα της Φίλιας, στη διαδρομή από Καλλονή για Άντισσα. Η αυθαίρετη, μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα κατασκευή, χρησιμοποιεί ως τοίχο της την επιφάνεια της φλέβας που είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο Καλλονής - Άντισσας, υποδηλώνοντας αν μη τι άλλο σαφή απουσία γνώσης αν όχι ευαισθητοποίησης, για τη σημαντική αυτή φυσική κληρονομιά της Λέσβου.
Η ηφαιστειακή φλέβα της Φίλιας καταγράφηκε το 2002 από το υπουργείο Αιγαίου, στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.
Η φωτογραφία του κτίσματος που έχει δημιουργηθεί επάνω της δημοσιεύτηκε στη σελίδα Facebook του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ο διευθυντής του Μουσείου και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας, Νικόλαος Ζούρος, που μόλις προχθές διαπίστωσε την παρουσία της κατασκευής πάνω στην ηφαιστειακή φλέβα, είπε στο «Ε» σχετικά:
«Δεν ξέρω αν έχει δοθεί άδεια για το συγκεκριμένο οίκημα, αυτό που ξέρω είναι ότι χρειάζεται άδεια για την ανέγερση οποιουδήποτε κτηρίου. Εμείς έχουμε τοποθετήσει στο σημείο μια πινακίδα και έχουμε δημοσιεύσει τα στοιχεία που αφορούν στην περιοχή. Ωστόσο, ως υπηρεσία δεν έχουμε καμμία επιπλέον αρμοδιότητα, πέρα από την ευαισθητοποίηση του κοινού. Δυστυχώς, παρ’ όλο που η νομοθεσία προβλέπει την προστασία των γεωλογικών μνημείων, απουσιάζουν προς το παρόν οι ειδικές αποφάσεις και οι διατάξεις που θα εξασφαλίζουν αυτή την προστασία.»