Κύριε Διευθυντά της εφημερίδας «Εμπρός»,
Σε άρθρο με ημερομηνία 5-1-2010 ο συντάκτης Νίκος Μανάβης αναφέρεται στο ευαίσθητο οικοσύστημα (που όντως είναι) του κόλπου Καλλονής και Γέρας.
Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας Καλλονής:
«Μας αδικεί το ρεπορτάζ για τον κόλπο Καλλονής»
Κύριε Διευθυντά της εφημερίδας «Εμπρός»,
Σε άρθρο με ημερομηνία 5-1-2010 ο συντάκτης Νίκος Μανάβης αναφέρεται στο ευαίσθητο οικοσύστημα (που όντως είναι) του κόλπου Καλλονής και Γέρας.
Η φωτογραφία που κοσμεί κάτω από τον τίτλο και παρουσιάζει τη Σκάλα Καλλονής, νομίζουμε ότι μας αδικεί καθώς τον κόλπο τον διαχειρίζονται, με την καλή έννοια, εκτός από εμάς και τα άλλα παράκτια χωριά όπως ο Πολιχνίτος, τα Παράκοιλα, το Λισβόρι και τα Βασιλικά.
Ας σταθούμε όμως στην ουσία του δημοσιεύματος. Όσον αφορά τα όστρακα, νομίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Αρώνης, δίνει μια σαφή απάντηση για την ποιότητα των αλιευμάτων μας.
Ο συντάκτης σας δεν ξέρει και μάλλον δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ορισμένα δεδομένα που εμείς τα ζούμε καθημερινά.
Α) Έχουμε αύξηση και υπερπληθυσμό στα Χάβαρα, σε κάποια είδη ψαριών και μαλακίων λόγο των κλιματικών αλλαγών με κίνδυνο να αλλάξει η ισορροπία του κόλπου.
Β) Όσον αφορά τα νταβούλια, με προεδρικό διάταγμα επιτρέπεται η αλιεία με τα συγκεκριμένα εργαλεία από 1/9 ως και 30/6 κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά έως και σήμερα απ’ το λιμάνι της Σκάλας Καλλονής δεν έχει πέσει ούτε ένα ζευγάρι. Για τις δε κουλούρες πάνε ένα με δύο σκάφη με τα επιτρεπόμενα εργαλεία και αυτό όχι καθημερινά, λόγω της περιορισμένης αγοράς.
Γ) Αδικούνται οι ψαράδες γενικότερα καθώς αναφέρει ότι μπορούν να βγάλουν ως και 500 κιλά χάβαρα την ημέρα όταν για να γίνει αυτό χρειάζονται 3 ως 4 άτομα πάνω στο σκάφος για τον καθαρισμό τους από 8 ως 10 ώρες εργασίας, τη στιγμή που το τελικό προϊόν έχει τιμή 0,50 ευρώ το κιλό.
Δ) Σε μια μικρή και χειμαζόμενη αγορά όπως της Λέσβου, με ένα μεγάλο αλιευτικό στόλο (παράκτια, μέση και ανοιχτής θάλασσας αλιεία), με ιχθυοτροφεία και με μεγάλες εισαγωγές ψαριών μέσω Τουρκίας, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος των ψαράδων μας κατά 60% με αποτέλεσμα να φτάνουμε να πουλάμε την ονομαστή σαρδέλα Καλλονής με ένα ευρώ το κιλό, τα κεφάλια και τα μαλάκια σε εξευτελιστικές τιμές.
Ε) Ο συντάκτης σας δεν στάθηκε στο κατ’ εξοχήν σοβαρότατο ζήτημα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια του κόλπου, απ’ τα αστικά και τα βιοτεχνικά λύματα.
ΣΤ) Ο βιολογικός καθαρισμός της ευρύτερης περιοχής δεν λέει να τελειώσει εδώ και 20 χρόνια. Τα ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας που μοιραία καταλήγουν στην θάλασσα με καταστροφικές συνέπειες, συνεχίζει να είναι ζητούμενο.
Ζ) Όσον αφορά τους ελέγχους από τις λιμενικές αρχές που με αυτές κλείνει και το άρθρο του ο συντάκτης σας θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι από τα πριν αλλά και από τον καιρό που έγινε ο σταθμός στην Σκάλα Καλλονής οι έλεγχοι είναι συνεχείς.
Παναγιώτης Ι. Νανίδης,
Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Σκάλας Καλλονής
σ.σ. Το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύτηκε στο «Ε» μια σειρά από τρία ρεπορτάζ που αναφέρονταν στο κόλπο Καλλονής, την αλιεία των οστράκων και μια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των ψαράδων του Πολιχνίτου. Στις 12 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε το τελευταίο από αυτά τα ρεπορτάζ. Μαζί με αυτό, έκρινα σκόπιμο να δημοσιεύσω και την προσωπική μου άποψη για το ζήτημα, εν συντομία.
Σε αυτή τόνιζα ότι η προστασία του κόλπου αλλά και του εισοδήματος των ψαράδων επιβάλλει την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης και τη σύσταση φορέα διαχείρισης του κόλπου. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα προσδιορίζει τι πρέπει να ψαρεύεται στον κόλπο, σε ποιες ποσότητες και σε ποιες χρονικές περιόδους.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν οι προτάσεις που έκαναν στο παρελθόν και οι ψαράδες του κόλπου Καλλονής, που ζητούσαν αυξημένα μέτρα προστασίας των αλιευμάτων.
Στο ρεπορτάζ της 5ης Ιανουαρίου καταγράψαμε μια σειρά από καταγγελίες που είχαμε λάβει για φαινόμενα υπεραλίευσης. Επίσης σημειώναμε ότι από το σύνολο των ψαράδων που δραστηριοποιούνται, μόλις 20 κατηγορούνται για υπεραλίευση. Συνεπώς είναι φανερό ότι οι καταγγελίες αναφέρονταν σε μια μικρή μειοψηφία κι όχι στο σύνολο των ψαράδων του κόλπου.
Μπορεί όμως πραγματικά σήμερα να πει κανείς ότι το οικοσύστημα του κόλπου είναι επαρκώς προστατευμένο; Μπορεί να πει κανείς ότι τα νταβούλια και οι κουλούρες που χρησιμοποιούνται είναι τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία για τον κόλπο Καλλονής; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαχειριστική μελέτη για τον κόλπο, το να «αθωώνονται» με μεγάλη ευκολία συγκεκριμένες αλιευτικές πρακτικές είναι άστοχο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αλιευτικά εργαλεία που η χρήση τους ελεγχθεί αποτελεσματικά.
Ας αναλογιστούν όλοι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψαράδων που με πολύ μεγάλη δυσκολία βγάζει το μεροκάματό του γιατί κάποιοι ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές, αλλά και γιατί οι τιμές πώλησης των αλιευμάτων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Νίκος Μανάβης