Τα προβλήματα που δημιουργούν οι πλανόδιοι Αθίγγανοι που έρχονται περιστασιακά στην πόλη και εγκαθίστανται στο κέντρο και σε παραλίες της Μυτιλήνης απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Τα προβλήματα που δημιουργούν οι πλανόδιοι Αθίγγανοι που έρχονται περιστασιακά στην πόλη και εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία στο κέντρο και σε παραλίες της Μυτιλήνης απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπό την προεδρία του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Νούλη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη αυστηρών μέτρων με ελέγχους από Αστυνομία, Λιμενικό και Δημοτική Αστυνομία, ενώ ένα μικτό συνεργείο αποτελούμενο από τις παραπάνω Αρχές αναμένεται από τη Δευτέρα κιόλας να επέμβει για να απομακρύνει τους Αθίγγανους που καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιους χώρους.
Στη διάρκεια της σύσκεψης δε συζητήθηκε καθόλου ο πρόχειρος καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί στη βόρεια παράκαμψη, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί εκεί στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν εγκατασταθεί Τσιγγάνοι που ζουν εδώ και χρόνια στο νησί. Για το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί η εξεύρεση ενός νέου χώρου για δημιουργία καταυλισμού.
Η συζήτηση εστίασε στις μικρές ομάδες Τσιγγάνων, οι οποίοι εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία κατά διαστήματα και κυρίως εμπορεύονται διάφορα είδη όπως κοτόπουλα, καρέκλες, γλάστρες κ.ά.. Το πρόβλημα είχε θέσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης. Ο κ. Κορδώνης ζήτησε στη σύσκεψη να ληφθούν μέτρα για ν’ απομακρυνθούν οι Τσιγγάνοι που έχουν εγκατασταθεί στο εμπορικό λιμάνι, το πάρκινγκ, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τα Τσαμάκια και τις παραλίες της Μυτιλήνης. Σε αυτά τα σημεία οι Τσιγγάνοι μένουν μέσα σε αυτοκίνητα, αλλά και σε πρόχειρες σκηνές, και δημιουργούν φθορές και όγκους από σκουπίδια.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε όλες τις πόλεις υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει αυτή η χαοτική κατάσταση όπου ο καθένας πάει όπου θέλει, όποτε θέλει στήνει τη σκηνή του, μαγειρεύει, πλένει ρούχα μέσα στο δρόμο. Για τους Τσιγγάνους που είναι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με τη δημιουργία ενός νέου καταυλισμού, για τους υπόλοιπους όμως που έρχονται για κάποιο διάστημα, ρυπαίνουν και φεύγουν, αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κώστας Κορδώνης.
Μετά από εντολή του εισαγγελέα και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων φορέων αποφασίστηκε ένα μικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από Αστυνομία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία, να βγει από τη Δευτέρα κιόλας και να απομακρύνει τους Τσιγγάνους που έχουν εγκατασταθεί στα λιμάνια της πόλης και τις παραλίες. Παράλληλα, το Λιμενικό ανέλαβε να εντείνει τους ελέγχους στα πλοία και να μην επιτρέπει σε Τσιγγάνους που δεν έχουν τα κατάλληλα παραστατικά και τιμολόγια και έρχονται με τα πλοία της γραμμής, να πουλούν την πραμάτεια τους στη Μυτιλήνη.
Το πρόβλημα
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την περίπτωση της οικογένειας Τσιγγάνων με τα δυο ανάπηρα παιδιά. Όπως έγινε γνωστό από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόνοιας, κ. Φραντζή, στα παιδιά χορηγείται επίδομα ύψους 700 ευρώ. Θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί ένα σπίτι για να εγκατασταθούν με τη μητέρα και τα αδέλφια τους. Προτάθηκε, μάλιστα, να εξεταστεί η περίπτωση κάποιων προκάτ που διατέθηκαν για Τσιγγάνους στη χωματερή, τα οποία δεν κατοικούνται, είναι κλειδωμένα και έχουν μετατραπεί σε αποθήκες.
Ζητήθηκε επίσης, για την περίπτωση πάντα των δυο ανάπηρων παιδιών, να ελεγχθεί το ενδεχόμενο να γίνεται εκμετάλλευσή τους για επαιτεία. Σε αυτή την περίπτωση προτάθηκε ακόμη και να μεταφερθούν τα παιδιά σε ένα ίδρυμα για να έχουν την ανάλογη φροντίδα και να μη χρειάζεται να ζουν στο δρόμο.