Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πειραματική φάση λειτουργίας του συστήματος «Θερμόπολις», που αφορά στη θέρμανση δημοτικών κτηρίων στο δήμο Πολιχνίτου.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πειραματική φάση λειτουργίας του συστήματος «Θερμόπολις», που αφορά στη θέρμανση δημοτικών κτηρίων στο δήμο Πολιχνίτου. Αν δεν υπάρξουν προβλήματα, απ’ τον Οκτώβριο η γεωθερμία θα ζεσταίνει τα δημοτικά ακίνητα, αλλά και 200 περίπου κατοικίες που σταδιακά θα ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα.
Προς το παρόν πάντως, τόσο ο δήμος Πολιχνίτου, αλλά και οι άλλοι δήμοι του νομού που έχουν διαπιστωμένα γεωθερμικά πεδία, περιμένουν το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση της γεωθερμίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Ιουνίου και σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης θα επιτρέψει με εύκολο τρόπο την οικιακή αλλά και την αγροτική χρήση της γεωθερμίας.
Όπως είναι γνωστό, ο δήμος Πολιχνίτου, υλοποιώντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα αξιοποίησης της γεωθερμίας, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ερευνητικών φορέων αλλά και ιδιωτικής εταιρείας του ομίλου Μπόμπολα, το πρόγραμμα «Θερμόπολις» έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης μέσω της γεωθερμίας. Το όλο σύστημα, που εκμεταλλεύεται στη θέρμανση τη θερμοκρασία απ’ τα ιαματικά νερά της περιοχής, στηρίζεται στη μεταφορά γεωθερμικού ρευστού, το οποίο ζεσταίνει στη συνέχεια «γλυκό» νερό, που διοχετεύεται σε όσους υποδοχείς συνδεθούν και διαθέτουν εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης (καλοριφέρ). Ουσιαστικά, το ζεστό νερό που κυκλοφορεί μέσα στα καλοριφέρ, αντί για έναν καυστήρα που θα το θερμάνει με πετρέλαιο, θα έχει ζεσταθεί απ’ το γεωθερμικό ρευστό. Το υλικό αυτό, αφού θα αποδίδει τη ζέστη του για τη θέρμανση των οικημάτων του Πολιχνίτου, θα επιστρέφει και πάλι στο γεωθερμικό πεδίο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.
Δοκιμές…
Από πέρυσι την άνοιξη έχει κατασκευαστεί ένα δίκτυο αγωγών μήκους 4,2 χιλιομέτρων μέσα στον οικισμό του Πολιχνίτου. «Την παρούσα περίοδο - ανέφερε ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς - προχωράμε στην επαύξηση της ισχύος των αντλιών που θα μεταφέρουν το γεωθερμικό ρευστό κι αμέσως μετά θα λειτουργήσουμε, το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου, πιλοτικά το όλο σύστημα.»
Το οποίο, θυμίζουμε ότι, όπως εξ αρχής είχε αποφασιστεί, σε πρώτη φάση θα θερμάνει πιλοτικά τα δύο Σχολεία, το Γηροκομείο, το κτήριο της Αστυνομίας, το Πολύκεντρο Πολιχνίτου και την εκκλησία. Στο δίκτυο αγωγών που έχει κατασκευαστεί έχουν αφεθεί αναμονές, στις οποίες και θα μπορούν να συνδεθούν στη συνέχεια οι κατοικίες. «Σταδιακά - πρόσθεσε ο κ. Συκάς - θα μπορέσουν να θερμανθούν περίπου 150 με 200 κατοικίες. Θα εκτιμήσουμε τις δυνατότητες κι ανάλογα θα συνεχίσουμε.»
Νέες ευκαιρίες
Τα όσα όμως γίνονται στον Πολιχνίτο σε πιλοτικό στάδιο, όπως σημειώναμε και τον Ιούλιο του 2008 όταν ολοκληρωνόταν η κατασκευή του δικτύου αγωγών, είναι προφανές ότι παρέχουν στους μετέχοντες φορείς του «Θερμόπολις» την «πρωτοκαθεδρία» σε ένα χώρο που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να μονοπωλήσει την εγχώρια αγορά. Πτυχές αυτών των δυνατοτήτων άνοιξαν προ ημερών οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, που διά του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για τη χρήση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας (χαρακτηρίζονται αυτά που η θερμοκρασία των ρευστών κυμαίνεται από 25ο έως 90οC - του Πολιχνίτου είναι στους 87ο). Όπως είπε ο κ. Μπούγας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και της αξιοποίησης των εθνικών φυσικών πόρων, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην προώθηση της γεωθερμίας ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να επεκταθεί η χρήση της στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η γεωθερμία έχει πολλαπλές εφαρμογές, στον πρωτογενή αγροτικό τομέα (πχ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες), στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (πχ. ξήρανση), σε βιομηχανικές εφαρμογές, στην τηλεθέρμανση πόλεων και οικισμών, σε ιχθυοκαλλιέργειες, στην αφαλάτωση νερού, στην τουριστική εκμετάλλευση (πχ. ιαματικά λουτρά, spa) κ.λπ. και ταυτόχρονα είναι καθαρή μορφή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν έχει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαθέσιμη 365 ημέρες το χρόνο και με απόδοση μεγαλύτερη από 90%. Επιπλέον, η διασπορά των πεδίων είναι τέτοια που η αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τον υφυπουργό, μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.
… και για τη Λέσβο
Μόνο στη Λέσβο, είναι βεβαιωμένα - σε σύνολο 41 σε ολόκληρη τη χώρα, όπως εμφανίζονται στο γράφημα που δημοσιοποιήθηκε απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης - τρία γεωθερμικά πεδία που μπορούν να αξιοποιηθούν, του Πολιχνίτου, της Αργένου και της Στύψης, όπου ως γνωστόν προωθείται απ’ τη ΔΕΗ έργο αξιοποίησης της γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Συκάς, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου της διοίκησης του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός στις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι - «σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της χώρας η πρώτη χρήση της γεωθερμίας είναι η ιαματική, οπότε, και δεν μπορούμε να περιμένουμε, και μάλιστα δίχως διαβούλευση κι ερήμην της αυτοδιοίκησης, μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, εκτός βέβαια αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις εκχωρήσει στους ιδιώτες και δεν μπει καν σε διάλογο με την αυτοδιοίκηση. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις όχι μόνο απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και απ’ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού εκκρεμεί συνάντηση με τον υπουργό κ. Μαρκόπουλο, που μάλλον θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, στην Αιδηψό.».