Νέο Κέντρο στην Ουτζά μέσα στο 2010

01/07/2012 - 05:56
Την έναρξη των διαδικασιών δημιουργίας Πρότυπου Κέντρου Καταγραφής και Διαχείρισης των Παρανόμως Εισερχομένων Μεταναστών στη Μυτιλήνη ανακοίνωσε χθες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας.
Την έναρξη των διαδικασιών δημιουργίας Πρότυπου Κέντρου Καταγραφής και Διαχείρισης των Παρανόμως Εισερχομένων Μεταναστών στη Μυτιλήνη ανακοίνωσε χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας είπε ότι το υπουργείο επιδιώκει τη μείωση του χρόνου και του κόστους κατασκευής του νέου κέντρου στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε στην Ουτζά και έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να είναι έτοιμο μέσα στο 2010! Τόνισε ακόμη ότι ανάλογα τέτοια κέντρα θα δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, θύμισε αρχικά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη (τον περασμένο Οκτώβρη) και τις θλιβερές διαπιστώσεις που έκανε για τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης στην Παγανή, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, ζητώντας συγγνώμη για τις συνθήκες εκεί.

«Στόχος ο τερματισμός του μοντέλου Παγανής»
Ήδη, όπως είπε, το Κέντρο Κράτησης έχει κλείσει για επισκευές, όμως ο στόχος είναι να κλείσει οριστικά. Υπογράμμισε δε ότι επιθυμία του υπουργείου μετά το κλείσιμο της Παγανής δεν είναι να μετακυλήσει το πρόβλημα σε άλλο νησί ή στην Αθήνα. «[…] Αυτή ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και οδήγησε στην κατάσταση που όλοι γνωρίζετε, με κυριότερη όλων την γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Στόχος μας είναι ο τερματισμός του “μοντέλου Παγανής”, των χώρων δηλαδή όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, που δεν προσφέρουν καμμία απολύτως υπηρεσία και που δυσφημούν τη χώρα μας διεθνώς», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Βούγιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους κ. Βενιζέλο και Μπεγλίτη για την άμεση ανταπόκρισή τους και την παραχώρηση της έκτασης που ανήκει στο Στρατό στην περιοχή Ουτζά στη Μυτιλήνη, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα καινούργιο μοντέλο υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστών που έρχονται παράνομα στη χώρα. Σημείωσε, μάλιστα, το γεγονός ότι το χώρο αυτό τον είχε ζητήσει και στο παρελθόν η νομαρχία από τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος όμως δε δέχτηκε να τον παραχωρήσει.

Μέσα στο 2010 η λειτουργία
Αναφερόμενος στη λειτουργία του νέου κέντρου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε: «Στο Κέντρο αυτό οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στη χώρα μας θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται αναλόγως στην ενδοχώρα - οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα μας υποδειχθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνώμων για το Άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Όσοι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας θα προστατεύονται όπως ορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες. Οι υπόλοιποι, θα απελαύνονται.»
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.


Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη δημιουργία, μέσα στο 2010, κέντρου μεταναστών στην Ουτζά

Προκατασκευασμένες κατοικίες;

Για τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσης του Κέντρου - όπως είπε - διερευνάται η συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου για εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης υπαρχουσών προκατασκευασμένων κατοικιών που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σήμερα δε χρησιμοποιούνται, αλλά βρίσκονται αποθηκευμένες στην Αμυγδαλέζα.
Τέλος, μέχρι τη δημιουργία του πρότυπου αυτού κέντρου, ο υφυπουργός είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά ως προσωρινή λύση την ενοικίαση ξενοδοχειακής μονάδας στη Λέσβο, στην οποία οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στη χώρα θα παραμένουν για καταγραφή και ταυτοποίηση, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να μεταφέρονται στη Χίο ή στη Σάμο.
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία ανάλογων δομών σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό - όπως είπε - συγκροτείται ομάδα εργασίας με σκοπό την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη δημιουργία και λειτουργία πολλών «Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Παρανόμως Εισερχομένων Μεταναστών» και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας. Η ομάδα αυτή θα λειτουργεί παράλληλα και συντονισμένα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για το Άσυλο και θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Άσυλο, της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των σημαντικότερων Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.
«Το γεγονός ότι στη χώρα μας ο αριθμός των αλλοδαπών ξεπερνά τις αντοχές της, καθώς τα κύματα των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών αυξάνονται συνεχώς, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Για να μπορέσει η χώρα μας να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε., τόσο τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ όσο και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης αλλοδαπών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν χαμηλότερο αριθμό μεταναστών στο πλαίσιο ενός δικαιότερου καταμερισμού ευθυνών και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Μετανάστευση που συζητείται αυτήν την περίοδο στην Ε.Ε., θα πρέπει να έχει δομές τέτοιες που να συνάδουν με ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το Πρότυπο Κέντρο Καταγραφής και Διαχείρισης των Παρανόμως Εισερχομένων Μεταναστών στη Μυτιλήνη, του οποίου η δημιουργία ξεκινά σήμερα», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Βούγιας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey