Θα τους χάσουμε κι αυτούς;

01/07/2012 - 05:56
Έρχονται κάθε άνοιξη, μαζί με τα σπάνια μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας που καταφτάνουν στη Λέσβο και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής, από όλα τα μέρη της γης. Περνούν τις μέρες της παραμονής τους, παρατηρώντας τα πουλιά αυτά, σε κάθε γωνιά που φωλιάζουν στα σημαντικά αυτά οικοσυστήματα του νησιού.
Τοπικοί φορείς και παρατηρητές πουλιών, στη συνάντησή τους στο ξενοδοχείο «Μάλεμι», την περασμένη Παρασκευή


Εκδήλωση - καλωσόρισμα στους «πουλάκηδες», που λιγόστεψαν


Έρχονται κάθε άνοιξη, μαζί με τα σπάνια μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας που καταφτάνουν στη Λέσβο και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής, από όλα τα μέρη της γης. Περνούν τις μέρες της παραμονής τους, παρατηρώντας τα πουλιά αυτά, σε κάθε γωνιά που φωλιάζουν στα σημαντικά αυτά οικοσυστήματα του νησιού.

Ο λόγος για τους παρατηρητές πουλιών, τους γνωστούς και σαν «πουλάκηδες», οι οποίοι ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης «καλωσορίσματος», που από κοινού διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Μάλεμι» στη Σκάλα Καλλονής, ο Δήμος Λέσβου και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής.

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί οι περίπου 250 παρατηρητές πουλιών που βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ μόνο το ένα τρίτο από αυτούς τελικά παραβρέθηκε.
Σκοπός της συνάντησης ήταν κυρίως το να ενημερωθούν για τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά στις υποδομές που τους αφορούν και στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Όπως φάνηκε ωστόσο, και οι ίδιοι οι παρατηρητές -πολλοί από τους οποίους έρχονται για χρόνια στο νησί- είχαν πολλά να πουν με τη σειρά τους, για την εικόνα που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτονται τη Λέσβο και ιδιαίτερα τα σημαντικά οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής.
Τους παρατηρητές καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, που αναφέρθηκε στους τέσσερις μήνες ζωής του νέου δήμου και ζήτησε τη συνδρομή των παραβρισκόμενων στα θέματα που τους αφορούν. Το λόγο πήραν επίσης ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μάλεμι», Γιώργος Καψάλης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής, Φωκίωνας Θεοδώρου, που ευχαρίστησαν τους παρατηρητές για τη σταθερή κάθε χρόνο παρουσία τους στο νησί και περιέγραψαν τις προσπάθειες που έχουν γίνει τοπικά όσον αφορά στην προστασία, την καθαριότητα και την προβολή, σε επίπεδο εθελοντισμού και συνεργασίας καταλυμάτων. Οι δύο επιχειρηματίες ζήτησαν στη συνέχεια από τους καθιερωμένους επισκέπτες, να επισημάνουν θέματα και προβλήματα που οι ίδιοι συναντούν στις περιηγήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια που έρχονται στη Λέσβο, ώστε να συζητηθούν από κοινού δυνατές λύσεις.

Περιμένουν προτάσεις
Οι παρατηρητές πουλιών, αποδείχθηκαν τελικά πολύ καλοί γνώστες του φυσικού περιβάλλοντος και της γενικότερης εικόνας της περιοχής και των προβλημάτων που παρουσιάζει. Μίλησαν για όλα τα μέρη που έχουν επισκεφτεί στο νησί και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι αυτό δεν έχει ακόμη καταστραφεί από την έντονη τουριστική ανάπτυξη που παρουσιάζουν άλλες περιοχές τις οποίες επισκέπτονται. Εξέφρασαν όμως την ανησυχία τους για τα «κακώς κείμενα» που συναντούν και την επιθυμία τους να παραμείνει ως έχει η υπάρχουσα τουριστική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στα θέματα της έλλειψης καθαριότητας, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα παρατηρητήρια που συχνά βρίσκουν κλειστά.
«Μας είπαν πως κάθε χρόνο υπογράφουν με πρωτοβουλία τους, αιτήσεις, για να παραμείνει η περιοχή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το “Μάλεμι”, ως έχει», εξήγησε στο «Ε» ο κ. Θεοδώρου. «Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει άσχημη τουριστική ανάπτυξη κι εμείς τους διαβεβαιώσαμε πως είναι και δικός μας στόχος, ό,τι γίνει, να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον. Αυτό που έχει σημασία, είναι πως οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν περισσότερο σεβασμό. Πολλοί από αυτούς έχουν γράψει βιβλία για τα πουλιά και τη φύση της Λέσβου και αντί να τους θεωρούμε δεδομένους, όπως συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να τους ακούσουμε περισσότερο. Άλλωστε, είναι και οι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό».

Λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν οι παρατηρητές πουλιών και του ότι έδειξαν να είναι πολύ καλοί γνώστες των θεμάτων, οι φορείς της περιοχής επισήμαναν στην αντιδήμαρχο Τουρισμού, ότι αντίστοιχη εκδήλωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάλι από κοινού και τις επόμενες εβδομάδες, που καινούριοι παρατηρητές θα βρίσκονται στο νησί.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω και κατ’ ιδίαν με αρκετούς από τους παρατηρητές, που μου εξήγησαν γιατί επιλέγουν επί σειρά ετών τη Λέσβο», είπε μιλώντας στο «Ε» η κ. Πνακά. «Από εδώ και πέρα περιμένω τις υποδείξεις τους γραπτές, ώστε να μπορέσουμε να δούμε και εμείς ως δήμος τι μπορούμε να κάνουμε, πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».


Ο Γιώργος Καψάλης, για την προσέλευση παρατηρητών πουλιών

«Μειωμένη κατά 30%...»

Ο Γιώργος Καψάλης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μάλεμι», που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια για προσέλκυση παρατηρητών πουλιών πριν από 16 χρόνια (συμμετέχοντας με περίπτερο στην έκθεση που οι τελευταίοι διοργάνωναν στην Αγγλία), τόνισε επίσης στη συνάντηση πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από κοινού. Κρούοντας παράλληλα, όπως κάθε φορά που τίθεται επί τάπητος το θέμα, τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην πτώση του αριθμού των παρατηρητών.


Όπως είπε, μιλώντας στο «Ε», τα πρώτα χρόνια της ανοδικής πορείας που ακολούθησαν από το 1995, που οι πρώτοι από αυτούς φιλοξενήθηκαν στην περιοχή, ακολούθησε η πτωτική εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Η προσέλευσή τους, που ξεκίνησε αρχές Απρίλη, ήταν και φέτος μειωμένη, σύμφωνα με τον ίδιο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι περισσότεροι ήρθαν αργά, ουσιαστικά μέσα στις ημέρες των γιορτών. Ο ίδιος τονίζει, μάλιστα, πως το νούμερο των 250 παρατηρητών που τη Μεγάλη Εβδομάδα φιλοξενούνταν στα ξενοδοχεία της περιοχής, δεν είναι μεγάλο, σε σύγκριση με παλιότερες χρονιές που αυτοί άγγιζαν ακόμη και τους 1.000. Πτώση από 25% - 30% λοιπόν. Και αυτό, για μια μερίδα επισκεπτών, που σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, φέρουν στην περιοχή το καλύτερο εισόδημα από κάθε άλλο τουρίστα, αφού πρόκειται συνήθως για ευκατάστατους ταξιδιώτες.

«Τι κάνουμε για να ξαναέρθουν οι παρατηρητές, τι κάνουν οι παράγοντες της Λέσβου για να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα;», ρωτάει ο ίδιος. «Όταν ο δήμος δεν καθαρίζει αυτά που πρέπει και όταν μπαίνουν φωτιές σε παρατηρητήρια, τι περιμένουμε να γίνει; Οι ίδιοι βλέπουν το νησί σαν παράδεισο, οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν προσπάθειες, δεν είναι όμως αυτοί που θα καθαρίσουν τα ποτάμια και τις λίμνες. Ο κόσμος πληρώνει, για να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον. Και έχω σκοπό, να προωθήσω εγώ ο ίδιος την ιδέα να παραχωρήσει ο δήμος ένα χώρο περιφραγμένο, για να πετιούνται εκεί όλα τα μεγάλα αντικείμενα και να τα μαζεύουν οι γυρολόγοι και να μην βρίσκουμε δίχτυα πεταμένα μέσα στα νερά του υγροβιότοπου ή ψυγεία μέσα στα ποτάμια».


Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, ζήτησε από τους καθιερωμένους επισκέπτες του νησιού, να υποβάλλουν στο Δήμο Λέσβου τις προτάσεις τους






Πλαστικά και άλλα σκουπίδια στους υγροβιότοπους και κλειστά παρατηρητήρια, ήταν κάποιες μόνο από τις εικόνες που αντικρίζουν οι παρατηρητές πουλιών κάθε χρόνο, τις οποίες και επισήμαναν στους αρμόδιους.


Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey