Στη λήψη του πρώτου του δανείου προχωρά ο Δήμος Λήμνου, μετά και την έγκριση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των όρων σύνταξης του δανείου. Πρόκειται για ένα δεκαετές δάνειο ύψους 1.500.00 ευρώ, που θα χορηγηθεί στο Δήμο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στη λήψη του πρώτου του δανείου προχωρά ο Δήμος Λήμνου, μετά και την έγκριση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των όρων σύνταξης του δανείου. Πρόκειται για ένα δεκαετές δάνειο ύψους 1.500.00 ευρώ, που θα χορηγηθεί στο Δήμο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιτόκιο ύψους 5,9%, ενώ η ετήσια δόση θα ανέρχεται στις 203.000 ευρώ.
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, υπέρ της λήψης δανείου ψήφισαν 18 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά εννέα, ενώ εκτός των συμβούλων της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της λήψης δανείου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νάσος Σκαμάγκης και Νίκος Μοσχάκης.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, το δάνειο κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα διατεθεί προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές που υπάρχουν από τα τακτικά έσοδα στους τέως δήμους της Λήμνου και κυρίως στο Δήμο Μύρινας, καθώς και οφειλές προηγούμενων ετών από τη ΣΑΤΑ που έχουν τιμολογηθεί.
Το συνολικό ύψος και των δύο συγκεκριμένων οφειλών ανέρχεται στις 968.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 531.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο δήμαρχος Λήμνου, αυτά θα διατεθούν για έργα που θα γίνουν εκτός Μύρινας, στα χωριά του νησιού και συγκεκριμένα στους τομείς ποιότητας ζωής, ύδρευσης και αποχέτευσης.
«Η απεμπλοκή από τις υποχρεώσεις που “κληρονόμησε” η δημοτική αρχή Λήμνου από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές του νησιού και κυρίως από τον πρώην Δήμο Μύρινας, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που εξετάζει και άμεσα σκοπεύει να επιλύσει, ώστε να προχωρήσει σ’ ένα νέο σχεδιασμό, κυρίως στο θέμα της κατασκευής νέων έργων και παρεμβάσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο νησί», σημειώνεται εκ μέρους στελεχών της δημοτικής αρχής.
Βιολογικός στον Κάσπακα
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, 50 περίπου κάτοικοι από τον Κάσπακα, μαζί με την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Δέσποινα Σπυριδάκη, διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας την εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λήμνου για το χωριό τους. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να προχωρήσει το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, δίνοντας έμφαση και στην κατασκευή φράγματος στην περιοχή. Σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, ο δήμαρχος Λήμνου ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Κάσπακα - Κορνού αναμένεται την άνοιξη του 2012. Αναφορικά με την κατασκευή του φράγματος, ανακοινώθηκε ότι υπήρξε σχετική κινητικότητα για την προώθηση του έργου, την οποία έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ενότητα της Λήμνου.